Έχουν περάσει επτά μήνες από την επίσημη ανακοίνωση της Microsoft για την δημιουργία ενός Data Center Region στην Αττική και μέχρι σήμερα η εταιρεία κρατά κλειστά τα χαρτιά της για το που ακριβώς θα υλοποιηθεί η μεγάλη επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία το 1 δισ. σε βάθος δεκαετίας.
Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Ανάπτυξης για τον μήνα Απρίλιο, πάντως, αναφέρεται ότι η επένδυση θα γίνει τελικά στο Λαύριο σε έκταση 300 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει, εκτός από τα τρία data centers και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις μεταξύ των οποίων και κατοικίες για το προσωπικό.
Οι πληροφορίες για το Λαύριο κυκλοφορούν εδώ και καιρό, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την εταιρεία. Η τελευταία επίσημη ενημέρωση είχε έρθει από τον γενικό διευθυντή της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, Θεοδόση Μιχαλόπουλο τον Δεκέμβριο, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου είχε αρκεστεί να δηλώσει ότι οι διαδικασίες για την επένδυση προχωρούν με σταθερά βήματα προσθέτοντας ότι δεν αποκλείεται η λειτουργία του Data Center Region να συμπέσει με την επέτειο των 30 ετών παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα, που συμπληρώνεται σε δύο χρόνια.
Η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό
Η επένδυση της Microsoft πάντως φαίνεται ότι θα εξυπηρετήσει και άλλο ένα σημαντικό στόχο της εταιρείας, ο οποίος δεν είναι άλλος από την κάλυψη της απαίτησης της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων που προέρχονται από τον ευρωπαϊκό χώρο.
Την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα δίνει στους πελάτες της -επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς-, τη δυνατότητα διαχείρισης και αποθήκευσης όλων των δεδομένων τους εντός της ΕΕ.
"Ξεκινάμε άμεσα τις απαραίτητες εργασίες για αυτό το επιπλέον βήμα και μέχρι τα τέλη της επόμενης χρονιάς θα έχουμε ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των εργασιών που απαιτούνται”, ανέφερε ο κ. Σμιθ σε σημείωμα που ανέβασε στο blog της η Microsoft.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του τεχνολογικού κολοσσού το σχέδιο αυτό θα βασιστεί στα Data Centers που λειτουργεί ή σχεδιάζει να λειτουργήσει η Microsoft σε 13 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Η διαχείριση και αποθήκευση των δεδομένων αποτελεί κομβικό σημείο της ψηφιακής στρατηγικής που διαμορφώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τίτλο " Μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή”. Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία που θα καθορίζει τους όρους μεταφοράς δεδομένων, καθώς η προηγούμενη συμφωνία (EU-US Privacy Shield) καταργήθηκε με απόφαση που πήρε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Ιούλιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου