Τουλάχιστον ένας άνθρωπος τραυματίστηκε πολύ σοβαρά από ρουκέτες που έπληξαν απόψε την περιοχή του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε η υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Channel 12 TV, ένας πύραυλος έπληξε ένα κτίριο στο προάστιο Χολόν.
Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής αν ο τραυματίες βρισκόταν σε αυτό το κτίριο.
Λόγω της «βροχής» ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας διακόπηκαν όλες οι πτήσεις από και προς τον αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.
Διαβάστε: Κλιμάκωση της βίας σε Ισραήλ και Γάζα- 30 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες
Βίντεο ντοκουμέντο
Η οργάνωση Χαμάς ανέφερε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν η απάντησή της για την καταστροφή, από το ισραηλινό στρατό, ενός πολυόροφου κτιρίου στη Γάζα, όπου στεγάζονταν τα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών της.
Μια πολυκατοικία 13 ορόφων κατέρρευσε στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επλήγη κατά τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς απόψε, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.
Οι ένοικοι του πολυώροφου κτιρίου, καθώς και όσοι κατοικούσαν γύρω από αυτό, κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή, περίπου μία ώρα πριν από τον βομβαρδισμό.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το κτίριο είχε εκκενωθεί πλήρως ή αν υπάρχουν θύματα.
30 νεκροί – εκατοντάδες τραυματίες
Η κλιμάκωση της έντασης στο Ισραήλ και στην Λωρίδα της Γάζας προκάλεσε παγκόσμιο προβληματισμό, αλλά και ισχυρό πονοκέφαλο στην περιοχή, καθώς γεγονότα αντίστοιχης βιαιότητας είχαν να συμβούν από το 2017.
Σε διεθνή κλίμακα πυκνώνουν οι εκκλήσεις που καλούν σε ηρεμία, μετά την κλιμάκωση της βίας στην Ιερουσαλήμ και τον από αέρος βομβαρδισμό της Λωρίδας της Γάζας, σε αντίποινα στη «βροχή» ρουκετών από Παλαιστίνιους μαχητές προς μικρές πόλεις του Ισραήλ.
Ηνωμένες Πολιτείες, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησαν και από τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους και να οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση την ένταση.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά ανησυχία τους σχετικά με την κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και όσων εκτοξεύουν ρουκέτες από τη Γάζα και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Απευθύνουμε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει στις επιθέσεις με ρουκέτες. Ο παλαιστινιακός λαός έχει επίσης το δικαίωμα στην ασφάλεια, όπως και οι Ισραηλινοί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσες νωρίτερα ότι η Χαμάς πρέπει «άμεσα» να σταματήσει τις πυραυλικές επιθέσεις, συμπληρώνοντας: «Όλες οι πλευρές πρέπει να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση».
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, τόνισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει σοβαρή ανησυχία για την κατάσταση.
Το χρονικό της βίας
Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από την Δευτέρα προς την Τρίτη, Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περισσότερες από 300 ρουκέτες από την Γάζα προς τις κοντινές πόλεις του Ισραήλ. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την Χααρέτζ.
Είχε προηγηθεί σκληρή απάντηση του Ισραηλινού Στρατού στις πρώτες ρίψεις ρουκετών, το απόγευμα της Δευτέρας, με πλήγματα από αέρος προς την Γάζα. Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες Υγείας, συνολικά έως τώρα νεκροί έπεσαν 28 άνθρωποι, ανάμεσα τους και εννέα παιδιά.
Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι επιχείρησε στρατηγικά πλήγματα εναντίον της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ως απάντηση στη «βροχή» των ρουκετών, που οι περισσότερες σταμάτησαν στον Iron Dome (σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας) που ύψωσε το Τελ Αβίβ γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας. Υποστηρίζει δε ότι νεκροί έπεσαν στρατιωτικοί ηγέτες των παραπάνω οργανώσεων.
Δυνάμεις του Ισραήλ αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων. Οι αρχές κάλεσαν τους τοπικούς πληθυσμούς να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους ή να μεταβούν στα κοντινά καταφύγια για να αποφύγουν τις βόμβες.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τόνισε ότι «η Χαμάς ξεπέρασε τα όρια» με την ρίψη ρουκετών προς τους πολίτες του Ισραήλ.
Το BBC μετέδωσε ότι η Χαμάς εκτόξευσε πολλές ρουκέτες προς την πόλη Ασκελόν σε αντίποινα για το θάνατο κορυφαίου διοικητή της από ισραηλινό βομβαρδισμό στην οικία του.
Προχώρησε δε και στην απειλή ότι θα «μετατρέψει την πόλη σε κόλαση» αν υπάρξουν νεκροί Παλαιστίνιοι πολίτες.
Ο στρατός του Ισραήλ γνωστοποίησε ότι το 90% των ρουκετών σταμάτησαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, ενώ κατάφερε πλήγματα σε 130 «τρομοκρατικούς στόχους» στην Γάζα.
Το Ισραήλ ενημέρωσε ότι μια 59χρονη γυναίκα και ο ανάπηρος γιος της έχασαν την ζωή τους από επίθεση το πρωί της Τρίτης.
Το βράδυ της Δευτέρας επτά μέλη μιας οικογένειας, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, έχασαν την ζωή τους στην συνοικία Μπέιτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Γάζας.
Το Ισραήλ υποστήριξε ότι σκότωσε τουλάχιστον 15 μαχητές και ότι οι υπόλοιποι νεκροί, άοπλοι πολίτες, έχασαν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων που παρουσίασαν οι παλαιστινιακές ρουκέτες.
Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, αντισυνταγματάρχης Κονρίκους, τόνισε: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να έχουμε ακρίβεια στους στόχους μας, κατά μαχητών και μόνο. Ωστόσο η κατάσταση στο έδαφος είναι αδιανόητη. Η Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις κρύβονται ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό».
Επεισόδια στην Ιερουσαλήμ
Χθες Δευτέρα τουλάχιστον 520 Παλαιστίνιοι και 32 ισραηλινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε νέα επεισόδια στην Πλατεία των Τεμενών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ ο σημερινός απολογισμός του ΑΡ κάνει λόγο για 700 τραυματίες.
Εκτεταμένες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών σημειώθηκαν γύρω από το τέμενος Αλ Άκσα.
Η Χαμάς διεμήνυσε ότι εκτόξευσε τις ρουκέτες σε απάντηση της «βίας και της τρομοκρατίας» από το Ισραήλ στο τέμενος Αλ Άκσα, που θεωρείται εκ των ιερότερων τοποθεσιών του μουσουλμανικού κόσμου.
Ρόλο πυροκροτητή στις ταραχές που ξεκίνησαν την Παρασκευή έπαιξε η απόφαση ισραηλινού δικαστηρίου για έξωση Παλαιστινίων από τις εστίες τους στη συνοικία Σέιχ Τζάρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς όφελος Εβραίων εποίκων.
Οι ταραχές εξαπλώθηκαν στη Χάιφα, στη Ναζαρέτ και στη Ραμάλα.
Οι πιο έντονες διεθνείς αντιδράσεις προήλθαν από την Αγκυρα. Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και χαρακτήρισε το Ισραήλ «κράτος-τρομοκράτη».
Επιπλέον, κάλεσε όλες τις μουσουλμανικές χώρες «να ενωθούν εναντίον των πράξεων του Ισραήλ που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα», τονίζοντας ότι το θέμα αφορά όλους τους μουσουλμάνους «στην Κωνσταντινούπολη, στο Ντιγιάρμπακιρ, στη Βαγδάτη, στο Κάιρο, στο Ισλαμαμπάντ, στην Τζακάρτα, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Μπακού και στο Σεράγεβο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου