Αυτή τη φορά η στρατιωτική εμπλοκή δεν μπορεί να αποκλειστεί, έστω και ως τελευταίο στάδιο σε ένα τέτοιο επεισόδιο.
Το ερώτημα τι θα συμβεί εάν η Άγκυρα αποστείλει ερευνητικό πλοίο, συνοδευόμενο από πολεμικές φρεγάτες, όπως το συνηθίζει, νοτίως της Κρήτης, σε περιοχή που επιχειρεί να "γκριζάρε" μέσω της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της Λιβύης, εξακολουθεί να απασχολεί χώρες και διεθνείς οργανισμούς.
Το στοίχημα είναι βεβαίως να αποτραπεί μια τέτοια ενέργεια, ωστόσο το ερώτημα εάν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης ένας "Νικηφόρος Φωκάς" δεν μπορεί ακόμα να απαντηθεί, με την Αθήνα να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Κατ’ αρχήν, ποιος είναι ο "Νικηφόρος Φωκάς". Πρόκειται για φρεγάτα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που στις 18 Οκτωβρίου 2018, αντιμετώπισε στο Καστελόριζο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Μπαρμπαρός", το οποίο επεδίωξε να μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες.
Στις 3 περίπου το πρωί από τον "Νικηφόρο Φωκά" εστάλη το εξής μήνυμα,όταν το "Μπαρμπαρός" ξεκίνησε την προσπάθειά του:«RV Barbaros, καλείσαι να εξέλθεις αυτή τη στιγμή από την περιοχή. Δεν διαθέτεις άδεια για την διεξαγωγή ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα». «Δεν αποχωρούμε. Βρισκόμαστε εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» ήταν η απάντηση από το τουρκικό ερευνητικό. Στην προσπάθειά του να συνεχίσει η ελληνική φρεγάτα άρχισε τα «τζαρτζαρίσματα», με τις πληροφορίες να επιμένουν πως υπήρξε και «άγγιγμα» των δυο πλοίων, με τελικό αποτέλεσμα το «Μπαρμπαρός» να σταματήσει την επιχείρηση εισόδου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αθήνα και Άγκυρα,μάλιστα, αρχικά διέψευδαν το γεγονός, που είχε αποκαλύψει το ραδιόφωνο News24/7, εν συνεχεία, όμως χωρίς να το επιβεβαιώνουν επισήμως το παραδέχτηκαν, κρατώντας, ωστόσο πολύ χαμηλούς τόνους, καθώς καμία από τις δυο χώρες(εν προκειμένω η Τουρκία) δεν ήθελαν την κλιμάκωση.
Το βέβαιον είναι πως η απόφαση να αποστείλει η Άγκυρα στείλει ερευνητικό πλοίο νοτίως της Κρήτης θα είναι πολύ σοβαρή και δύσκολα θα τηρήσει τη στάση του «Μπαρμπαρός» στο Καστελόριζο, εκτός και αν αυτή την φορά την αποτρέψει η Ουάσιγκτον.
Η Αθήνα, ωστόσο, έχει προειδοποιήσει πως έστω και ως τελευταίο στάδιο δεν θα φοβηθεί τη στρατιωτική εμπλοκή, καθώς, άλλωστε, δεν θα διαθέτει και άλλη επιλογή.
"Είναι συνταγματική μας υποχρέωση να μην παραδώσουμε μια χώρα ούτε στο ελάχιστο μικρότερη από ότι την παραλάβαμε", δήλωσε πρόσφατα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ανώτατη διπλωματική πηγή στην Αθήνα, παραδεχόμενη ότι η χώρα δεν θα διστάζει να χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεσή της. Η ίδια πηγή, πάντως, την ίδια στιγμή, εκτίμησε πως η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι σε τόσο κρίσιμη κατάσταση, που τελικά η γείτονα χώρα δεν θα τολμήσει να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο και μάλιστα νοτίως της Κρήτης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου