Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΕΡΕΑΣ! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ!


Ψήφισμα κατέθεσε  Χρ. Δούρος, το οποίο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο. 
Συμφωνούν οι περισσότερες των παρατάξεων για την ωριμότητα της διεκδίκησής του, στην κορυφή της ατζέντας του το έχει τοποθετήσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός.

Νέα δεδομένα πολύ πιθανό να προκύψουν και για τα δύο τμήματα του Γεωπονικού στην Άμφισσα
Εν Δελφοίς, Έντυπη Έκδοση, 6 Δεκεμβρίου
Ψήφισμα κατέθεσε  Χρ. Δούρος, το οποίο υιοθέτησε κατά πλειοψηφία το συμβούλιο. Συμφωνούν οι περισσότερες των παρατάξεων για την ωριμότητα της διεκδίκησής του, στην κορυφή της ατζέντας του το έχει τοποθετήσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς, Φάνης Σπανός.
 Του Ηλία Τσίγκα
Επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση στην περασμένη συνεδρίαση, εν τούτοις η πληθώρα των θεμάτων το μετέθεσε για την επόμενη, στις 17 Δεκεμβρίου. Ο λόγος για το ζήτημα της διεκδίκησης της δημιουργίας Πανεπιστημίου Στερεάς, κάτι για το οποίο οι συνθήκες κρίνονται πια από όλους στο περιφερειακό συμβούλιο ως περισσότερο από ώριμες.
Το θέμα κίνησε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Απόστολου Γκλέτσου, καθώς μέσω του περιφερεικού συμβούλου Χρήστου Δούρου (φώτο) υπέβαλε προς υιοθέτηση από το Σώμα πρόταση-ψήφισμα για την ίδρυση πανεπιστημίου Στερεάς, το οποίο ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Σώμα, ενώ παράλληλα στην προσεχή συνεδρίαση θα ζητήσει ενημέρωση αναφορικά με το τι έχει μέχρι στιγμής πράξει η περιφερειακή Αρχή για το συγκεκριμένο θέμα.
Κατά των ψηφισμάτων εκ γενικότερης τοποθέτησης, τάχθηκε η Περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης «Επιμένουμε στην καρδιά της Ελλάδας», κ. Κατερίνα Καλαντζή. Λευκό ψήφισαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση Στερεάς Ελλάδας», ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Παράταξης «Ελεύθερη Στερεά», Αντώνης Βούλγαρης και η Περιφερειακή Σύμβουλος της Παράταξης «Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα» Νίκη Πολυζώη.
Στο ψήφισμα που κατατέθηκε από την παράταξη Γκλέτσου και το οποίο  αποτελεί ολοκληρωμένη εισήγηση, όπως σας το παραθέτει η Εν Δελφοίς,  εξηγείται η αναγκαιότητα για την ίδρυση πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα -τη μόνη εκ των 13 περιφερειών της χώρας που στερείται πανεπιστημιακού φορέα- τονίζεται η σημασία της αξιοποίησης του brand των Δελφών, ενώ προτείνεται η ίδρυση σχολών που θα σχετίζονται άμεσα με τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της περιοχής.
Παράλληλα, ανάλογα θετικές είναι και οι απόψεις για το θέμα των παρατάξεων Αναγνωστάκη και Μπατζελή, ενώ και ο ίδιος ο επικεφαλής της περιφερειακής Αρχής, Φάνης Σπανός, έχει προτάξει το θέμα με δημόσιες δηλώσεις του στην κορυφή των προτεραιοτήτων του, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα απαραίτητη την ύπαρξη πανεπιστημιακού φορέα στη Στερεά, ως προαπαιτούμενο για την αναπτυξιακή της προοπτική και την θετική συμβολή του στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της περιφέρειας.
Ως προς την αναστολή λειτουργίας των τμημάτων που έχει αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας -μεταξύ των οποίων είναι και του «Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού» του Γεωπονικού στην Άμφισσα, καθώς και άλλων στην Στερεά-  θα ζητηθεί η ανάκληση της απόφασης Κεραμέως, ενώ περαιτέρω στο σχεδιασμό προβλέπεται να γίνουν αυτοτελή και να ενταχθούν στο νέο πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, κάτι που αποτελεί εκπεφρασμένη πρόθεση και του Φάνη Σπανού.
Εξέλιξη η οποία σε κάθε περίπτωση δημιουργεί νέα δεδομένα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Στερεά γενικότερα και στη Φωκίδα ειδικότερα, όσον αφορά στο μέλλον των δύο τμημάτων στην Άμφισσα που έχει ιδρύσει το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Το ψήφισμα που κατέθεσε ο Χρήστος Δούρος έχει ως εξής
ΙΔΡΥΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η δημιουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων κατέληξε ώστε να υπάρχει ένα σε κάθε περιφέρεια.
Η Στερεά Ελλάδα είχε έως το 2013 πανεπιστήμιο το οποίο καταργήθηκε. Η απάντηση στο ερώτημα γιατί Πανεπιστήμιο στη Στερεά είναι η εξής: Η ύπαρξη ενός πανεπιστημίου με τα τμήματά του στις περιφερειακές ενότητες της Στερεάς προσφέρει ακαδημαϊκούς , κοινωνικούς και οικονομικούς πόρους.
Μένει το «ντόπιο» πνευματικό δυναμικό και εμπλουτίζεται.
Ειδικότερα η Περιφέρεια Στερεάς έχει τη δυνατότητα διότι διαθέτει τους Δελφούς , σημείο παγκόσμιας αναφοράς. Οι οικονομικές επιδράσεις της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης επικεντρώνονται στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου, στη διαμόρφωση της παραγωγικότητας κ.α. Οι κοινωνικές επιδράσεις αναφέρονται στην αγορά εργασίας καθώς και στην αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων. Δευτερογενή αποτελέσματα είναι η επίδραση στην ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Επίσης ως προς τις κοινωνικές επιδράσεις είναι και η αύξηση των αποφοίτων ΑΕΙ στην εθνική και τοπική αγορά εργασίας. Το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε το 2003 με το ΠΔ 93/2003/ΦΕΚ A11-4-2003 καθώς με το ίδιο Π.Δ. ιδρύθηκε και το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Σκοπός και αποστολή της ίδρυσης του ήταν αφενός η περιφερειακή ανάπτυξη και αποκέντρωση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και αφετέρου η αντιμετώπιση των κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Στερεάς με γνωστικά πεδία:
Α) Κοινωνικές επιστήμες Β) Ανθρωπιστικές επιστήμες και τέχνης Γ) Επιστήμες οικονομίας και διοίκησης Δ) Τεχνολογικές επιστήμες Ε) Επιστήμες της φύσης και της γης
Στ) Επιστήμες συναφείς με την παραγωγικότητα και την βιώσιμη ανάπτυξη.
Σύμφωνα με το άρθρο 2 του ΠΔ 93/2003 έδρα του πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας με την ίδρυση των Σχολών, και των τμημάτων μπορεί να καθορίζονται έδρες σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Περ. Στερ. Ελλάδας.
Το πανεπιστήμιο στη Στερεάς Ελλάδας για να γίνει αποδεκτό πρέπει να κατακτηθεί ως αναγκαιότητα από την ίδια περιφερειακή κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας.
Το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας πρέπει να στοχεύει σε σκοπούς όπως η περιφερειακή ανάπτυξη και η αποκέντρωση της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης και η αντιμετώπιση των κοινωνικών πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της Περιφέρειας Στερεάς.
Η ίδρυση ενός ακόμη πανεπιστημίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως αυτοσκοπός. Η διεκδίκηση του Πανεπιστημίου στην Περ. Στερ. Ελλάδας θα είναι διεκδίκηση ενός ΑΕΙ που μπορεί ταυτόχρονα να καλύψει κενά σε γνωστικά αντικείμενα και κατευθύνσεις του εθνικού πανεπιστημιακού χάρτη.
Πρέπει να είναι ένα καινοτόμο Πανεπιστήμιο τόσο ως προς τα γνωστικά αντικείμενα όσο και ως προς την ύλη και τη διδαχή.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΕΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΤΜΗΜΑΤΑ
Μεταναστευτικής πολιτικής
Πολιτισμού και διασποράς
Κοινωνικής οικονομίας
Τουριστικής πολιτικής
Διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων
Περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών
Φυσικοθεραπείας και λογοθεραπείας
Μηχανικών παραγωγής Λογιστικής και χρηματοοικονομικών
Αυτά είναι λίγα από αυτά που θα συζητηθούν σε μια ευρεία σύσκεψη με φορείς για την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων ώστε να κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας.
Στη συνέχεια της πρότασής μας ρωτούμε 1) Υπάρχει πρόθεση ώστε να συγκληθεί περιφερειακό συμβούλιο με θέμα Ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας 2) Θα υπάρξει ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας για την ανάκληση της  απόφασης 3) Ποιες ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Για την παράταξη «ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»
Ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Δούρος


Δεν υπάρχουν σχόλια: