Ψηφίστε τώρα για την σωτηρία του Δελφικού Τοπίου

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2019

" Εμφύλιο τραύμα " ( του Διονύση Χαριτόπουλου )

Στην εποχή μας η έννοια της πατρίδας έχει πλέον εγκαταλειφθεί στον υπόκοσμο της ακροδεξιάς. Και μοιραία ο πατριωτισμός στην Ελλάδα ταυτίστηκε με τους κάλπηδες, τους σιχαμερούς και τους ανεγκέφαλους. 

ιστορία είναι η κοινή μας πεποίθηση... Φωτ.: Κοnrad Helbig Η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, ο αγνός και άδολος πατριωτισμός, αποτελεί θεμελειακή αξία στις δυτικές κοινωνίες και την Αμερική. Μόνο εδώ αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από σοβαρό κομμάτι του πληθυσμού.    

Ο ελληνικός Εμφύλιος εκτός από διχασμό, θύματα και καταστροφές, άφησε βαθύ τραύμα στη χώρα.    

Κατά την ένοπλη σύγκρουση, η μία πλευρά ως Εθνικός Στρατός πρότασσε την εθνική υπόσταση, η άλλη ως Δημοκρατικός Στρατός εστιαζόταν στην κοινωνική δικαιοσύνη.   

Νίκησαν οι πρώτοι και η μετεμφυλιακή εθνική έξαρση έφτασε σε εμετικό σημείο. Το κράτος κατέταξε τους πολίτες σε εθνικόφρονες και μιάσματα.   

Η αγάπη για τον γενέθλιο τόπο, ο αγνός και άδολος πατριωτισμός, αποτελεί θεμελειακή αξία στις δυτικές κοινωνίες και την Αμερική. Μόνο εδώ αντιμετωπίζεται απαξιωτικά από σοβαρό κομμάτι του πληθυσμού.   

Με τη σημαία της εθνικοφροσύνης, πορεύτηκε και η επταετής δικτατορία. Οικειοποιήθηκε και γελοιοποίησε όλα τα όσια και τα ιερά. Από τους αρχαίους Έλληνες ως τους αγωνιστές του ’21.    

Στην εποχή μας η έννοια της πατρίδας έχει πλέον εγκαταλειφθεί στον υπόκοσμο της ακροδεξιάς. Και μοιραία ο πατριωτισμός στην Ελλάδα ταυτίστηκε με τους κάλπηδες, τους σιχαμερούς και τους ανεγκέφαλους.    

Αν τολμήσει κάποιος σε μια εθνική γιορτή να κρεμάσει την ελληνική σημαία στο μπαλκόνι του είναι χουντικός ή γελοίος.   
Η αριστερά επειδή χρειαζόταν ιδεολογικό αντίπαλο, δεν έκανε τίποτα για να αποκαταστήσει τις έννοιες. Αντιθέτως, επέτρεψε σε διάφορους σαχλαμάρες ιστορικούς της να αποδομήσουν συνολικά την ιστορία μας.    

Αλλά η ιστορία δεν ανήκει στους ιστορικούς. Κανένας λαός δεν περιμένει από κανέναν ιστορικό να του πει ποιος είναι. Το ξέρει από πάππου προς πάππο.   

Ιστορία είναι η κοινή μας πεποίθηση.  

Και η έννοια της πατρίδας τόσο ριζωμένη, που οι απλοί άνθρωποι δεν έχουν διάθεση να μιλάνε άνευ λόγου για πατρίδες, προγόνους και σημαίες.  


Πηγή: www.lifo.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η κοινωνική παιδεία ξεκινά από τους γονείς . Η παιδεία όμως που αφορά την Ιστορία μας και τον πολιτισμό μας υπάγεται περισσότερο στους εκπαιδευτικούς μας δασκάλους και καθηγητές και αυτοί οφείλουν να την εμπεδώσουν στα παιδιά. Ας το ελπίσουμε.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ:από τη δική του πολιτική σκοπιά ο καθένας και η πλειοψηφία(όλοι γνωρίζουμε που ανήκει) πάντα κερδίζει.Να ντρέπονται τα παιδιά σήμερα να πουν οτι είναι 'Ελληνες,μέχρι που σε λίγα χρόνια ν' απαγορευτεί δια νόμου.