Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

Αποκλειστική νοσοκόμα: Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες και ο ΕΟΠΥΥ

Οι καλύψεις που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ για τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας/νοσοκόμου και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να λάβει τα χρήματα της αποζημίωσης

Η χρήση της νυχτερινής αποκλειστικής νοσοκόμας είναι δυστυχώς αναγκαία σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών, είτε νοσηλεύονται σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Τα προγράμματα υγείας των περισσότερων εταιριών καλύπτουν τα έξοδα αποκλειστικών νοσοκόμων, ακόμα και τρεις βάρδιες ημερησίως σε βαριές περιπτώσεις. Το συμβόλαιο συνήθως αναγράφει το ημερήσιο όριο κάλυψης εξόδων (πχ έως 150 ευρώ ημερησίως).
Τη χρήση της αποκλειστικής νοσοκόμας/νοσοκόμου καλύπτει και ο ΕΟΠΥΥ αλλά για λιγότερα βράδια και υποβάλλοντας τους συγγενείς στο μαρτύριο της γραφειοκρατίας έως ότου λάβουν τα χρήματα που δίνει ο φορέας. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ:
Η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας ανά νοσηλεία και μέχρι και δύο νοσηλείες το μήνα, είναι δυνατή μόνο σε κρατικά νοσοκομεία, για ασθενείς με βαριά γενική κατάσταση, για τους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερες φροντίδες, μόνο κατά τη διάρκεια της νύκτας και μέχρι οκτώ νύκτες. Στην περίπτωση που απαιτείται παράταση χρήσης αποκλειστικής νοσοκόμας θα αποζημιώνεται μέχρι συνολικά δώδεκα νύκτες.
Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις κινητικά αναπήρων, η αποζημίωση αποκλειστικής νοσοκόμας δύναται να καλύπτει το σύνολο της νοσηλείας του δικαιούχου που έχει χρόνια πάθηση ή αναπηρία με ποσοστό 80% και άνω από επιτροπή ΚΕΠΑ.
Όταν για τη νοσηλεία του ασθενή δίδονται εγκρίσεις για ασυνεχή χρονικά διαστήματα μέσα στην ίδια νοσηλεία, η δαπάνη αποδίδεται συνολικά μέχρι οκτώ νύκτες ή μέχρι δώδεκα νύκτες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.
Η αποζημίωση ορίζεται σε 30 ευρώ για κάθε νύκτα τις καθημερινές και σε 45 ευρώ τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Για την απόδοση της δαπάνης στους δικαιούχους απαιτείται η προσκόμιση των κάτωθι δικαιολογητικών:
α) Ιατρική βεβαίωση του Διευθυντή της Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου με επικύρωση του γνήσιου της υπογραφής του από την αρμόδια διοικητική υπηρεσία του Νοσοκομείου, για την αναγκαιότητα της χρήσης αποκλειστικής/κού νοσοκόμου. Η έκδοση της βεβαίωσης διενεργείται εντός του χρόνου νοσηλείας του δικαιούχου ή το αργότερο εντός πέντε (5) ημερών από την ημερομηνία εξόδου από το νοσοκομείο. (Σχέδιο της ιατρικής βεβαίωσης υποβάλλεται συνημμένο στο παρόν έγγραφο για διευκόλυνση των υπηρεσιών έκδοσης αυτών.)
β) Έγκριση του Ελεγκτή ιατρού με σφραγίδα – υπογραφή – ημερομηνία στο σώμα της βεβαίωσης, εντός 10 ημερών από την έκδοση αυτής.
γ) Αντίγραφο του εξιτηρίου νοσηλείας.
δ) Απόδειξη παροχής υπηρεσιών της αποκλειστικής νοσοκόμας.
ε) Βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας για ποσοστό 80% και άνω, προκειμένου να αποδοθεί το σύνολο των ημερών νοσηλείας.
Τέλος, σημειώνεται ότι, βεβαιώσεις που δεν ακολουθούν το προτεινόμενο σχέδιο αλλά περιέχουν το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων για την επεξεργασία του αιτήματος, γίνονται αποδεκτές.

https://ygeiamou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: