Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019

ΕΡΤ – ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ / ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ; ( του Σαράντη Μιχαλόπουλου)



Η ΕΡΤ είναι δημόσια τηλεόραση. Οφείλει να παραμένει ουδέτερη και αντικειμενική στην ενημέρωση των πολιτών.

Δυστυχώς, πολλές φορές επιδεικνύει μία μεροληπτική προβολή των κυβερνητικών θέσεων, όπως στην τελευταία περίπτωση της Δευτέρας 10 του μηνός, όπου μετέδωσε ζωντανά την προεκλογική πλέον ομιλία του Πρωθυπουργού, ενώ παρέλειψε εντελώς τις ειδήσεις της ημέρας.
Για το συγκεκριμένο θέμα που προκάλεσε την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, η Διοίκηση απολογήθηκε καταλήγοντας να ζητήσει συγνώμη για την παράλειψή της να μεταδώσει το δελτίο ειδήσεων. Συγκεκριμένα, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση :
«Το χθεσινό δελτίο ειδήσεων των 21:00 της ΕΡΤ πρόβαλε πολιτική εκδήλωση του κυβερνώντος κόμματος με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και σειράς Υπουργών, όπως πάντα και παραδοσιακά γίνεται και θα συνεχίσει να γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις τόσο για τον Πρωθυπουργό όσο και για τους αρχηγούς άλλων κομμάτων, σε εκδηλώσεις που διεξάγονται κατά τη διάρκεια του δελτίου Ειδήσεων.
Δεν πρόβαλε όμως με τα ανάλογα ρεπορτάζ τις λοιπές ειδήσεις της ημέρας, περιλαμβανόμενης της είδησης για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών. Αυτό ήταν λάθος και η Διοίκηση της ΕΡΤ λυπάται για αυτό».
Ακόμη δυστυχέστερα, το βράδυ της ίδιας ημέρας ακολούθησε η εκπομπή «Δεύτερη Ματιά», όπου η γνωστή παρουσιάστρια που και άλλες φορές έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια για την καταφανή της μεροληψία, ξεκίνησε την εκπομπή της προβάλλοντας ένα βίντεο απολύτως προπαγανδιστικό των θέσεων του κυβερνώντος κόμματος.
Όπως ήταν επόμενο, προκλήθηκαν αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων και μία ανάρτηση γνωστής ιστοσελίδας, την οποία ακολούθησαν ποικίλα σχόλια αναγνωστών.
Ένα από αυτά έλεγε : «Γιατί προπαγάνδα ?? δεν γινόντουσαν ??».
Αυτή την τοποθέτηση σχολίασα εγώ ως εξής :
«Κάποιοι συμπολίτες μας φαίνεται να μη γνωρίζουν τι σημαίνει η λέξη "προπαγάνδα". Και πολύ περισσότερο δεν φαίνεται να γνωρίζουν τι σημαίνει δημόσια τηλεόραση. Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι έχουν έντονα επιλεκτική όραση. Βλέπουν μόνο αυτά που ταιριάζουν στα δικά τους πιστεύω και δεν βλέπουν κάποια άλλα που μάλλον καταρρίπτουν αυτά τα πιστεύω. Είναι αναμφισβήτητο δικαίωμα του καθενός να έχει τα πιστεύω του, όπως είναι επίσης αναμφισβήτητο δικαίωμα των πολλών να επιλέγουν εκείνοι ποια πιστεύω θα υιοθετηθούν και θα αποτελέσουν τη βάση για τη διακυβέρνηση της χώρας».
Αυτό που εννοούσα ήταν ότι κάθε τι που προβάλλει μόνο την μία άποψη, είναι εξ ορισμού προπαγάνδα (Βικιπαίδεια : Προπαγάνδα είναι η άμεση παρουσίαση ενός μηνύματος με έναν συγκεκριμένο τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς) και η προπαγάνδα είναι ασυμβίβαστη με τη δημόσια τηλεόραση, που ανήκει σε όλους τους πολίτες και οφείλει να τους ενημερώνει αντικειμενικά, προβάλλοντας, αν μη τι άλλο, και τις άλλες απόψεις.
Μία αναγνώστρια σχολίασε τη δική μου τοποθέτηση γράφοντας (διατηρώ την ορθογραφία) : «Σαν την προπαγάνδα και τα fake news αυτής της τετραετίας υπέρ της ΝΔ δεν έχει ξαναγίνει ίσως και σε παγκόσμια κλίμακα. Μέχρι τα πιο αναξιόπιστα ΜΜΕ ανακηρύχθηκαν τα ελληνικά με τόσα ψέματα που έλεγαν και τώρα σας πειράζει η αλήθεια? Έτσι και χειρότερα ήταν η ζωή όταν κυβερνούσε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τρέμετε μην ξυπνήσει ο Έλληνας απ’ τον λήθαργο και ονομάζεται την πραγματικότητα προπαγάνδα, ποιοι? Οι κουμπάροι και οι βολεμένοι».
Εγώ με τη σειρά μου απάντησα ως εξής :
«Αγαπητή κυρία …………... Ευχαριστώ για το σχόλιο και αφού διευκρινίσω ότι εγώ δεν μιλώ εξ ονόματος ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ ή άλλου κόμματος, αλλά σαν απλός πολίτης, θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση μερικά στοιχεία.
Υπήρχε ή δεν υπήρχε έλλειμμα 15% το 2009 ; 
Υπήρχε ή δεν υπήρχε αδυναμία δανεισμού από τις αγορές ; Γιατί φθάσαμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας ; 
Ποιοι "μας χρεωκόπησαν" ; 
Γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν έκανε το αυτονόητο, δηλαδή εξεταστική επιτροπή για το δημόσιο χρέος ; 
Εσείς ως πολίτης γνωρίζετε την διαχρονική εξέλιξη του χρέους ;
Εσείς, μάλλον γνωρίζετε ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώθηκε κατά 45 δις την περίοδο της πρώτης διακυβέρνησης και μόλις 2,4 δις στη σημερινή διακυβέρνηση, όπως έχουν αναφέρει φιλοκυβερνητικά έντυπα, αλλά μάλλον δεν αναρωτηθήκατε, αν η πρώτη μείωση ήταν αχρείαστη ή όχι. Αν ήταν αχρείαστη, γιατί δεν αποκαταστάθηκε άμεσα ; Μήπως η μικρή μείωση της δεύτερης περιόδου οφειλόταν ακριβώς στο γεγονός ότι είχε προηγηθεί η προηγούμενη ; Και αν το ασφαλιστικό ήταν καλά καμωμένο, γιατί με το νόμο Κατρούγκαλου καθιερώθηκε ένα νέο με σημαντικά μικρότερες συντάξεις για τους νέους συνταξιούχους σε σχέση με τους παλαιούς ;
Η κυβερνητική παράταξη μιλά για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων που έγιναν από τους προηγούμενους, σε αντιδιαστολή με τη δική της διακυβέρνηση, στην οποία έγιναν ελάχιστες. Εγώ είμαι συνταξιούχος και πράγματι οι περικοπές έφθασαν το 40%. Όμως, εκτός από συνταξιούχος, είμαι και φορολογούμενος πολίτης. Και το εισόδημά μου μειώθηκε σημαντικά από τη μεγάλη αύξηση των φόρων. Αυτό δεν είναι ουσιαστική μείωση της σύνταξης ;
Πέρα όμως από αυτό, κάποιο Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι πολλές από τις περικοπές ήταν αντισυνταγματικές. Γιατί λοιπόν δεν εφαρμόζονται οι αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για την επιστροφή δώρων και περικοπών που κακώς συνεχίστηκαν μετά το 2015 ;
Αφήνοντας όμως τα οικονομικά, αναρωτιέμαι ποια είναι τα κριτήριά σας για την λεγόμενη "αλήθεια". Είναι άραγε ψευδής είδηση η ιστορία με τις τηλεοπτικές άδειες και τα βοσκοτόπια ; Είναι άραγε ψευδής είδηση οι μετατάξεις της τελευταίας στιγμής ; Και αν υπάρχουν κακά προηγούμενα, αυτό αποτελεί δικαιολογία για τα επόμενα ; Είναι ηθικό να κάνουμε κάτι, επειδή το ίδιο είχαν κάνει και οι προηγούμενοι ; Και μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η "ελαστική" αντιμετώπιση κάποιων πραγμάτων ; Που είναι η "μηδενική ανοχή" ;
Που είναι οι αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας με τα κατεπείγοντα νομοσχέδια και τις άπειρες τροπολογίες ; Που είναι αυτές οι αρχές όταν κληθήκαμε να "δεχθούμε ή απορρίψουμε" την πρόταση των δανειστών και του ΔΝΤ στο δημοψήφισμα του 2015, όταν κανείς πολίτης δεν γνώριζε το κείμενο αυτής της πρότασης ; Και που ήταν αυτές οι αρχές όταν συμφωνήθηκε νέο μνημόνιο, κόντρα στην ετυμηγορία του ελληνικού λαού ; Μήπως γνωρίζετε το κείμενο αυτού του μνημονίου ; Και μήπως έχετε μπει στον κόπο να αντιπαραβάλετε τα δύο κείμενα για να δείτε τι απορρίψαμε και τι δεχθήκαμε ;
Δυστυχώς τα ερωτήματα είναι τόσα πολλά που θα χρειαζόταν κάποιος βιβλίο ολόκληρο για να τα καταγράψει κάποιος. Και αυτός ο κάποιος δεν είναι απαραίτητα ένας οπαδός της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ. Μπορεί κάλλιστα να είναι ο πολίτης της διπλανής πόρτας, που πραγματικά βίωσε τη δραματική πτώση του βιοτικού του επιπέδου στην εποχές των μνημονίων, αλλά και σήμερα δεν νοιώθει καλύτερα.  Πάντως, ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε».
Από όλη αυτή την ιστορία που εξέθεσα, το θέμα μου δεν είναι οι διαφορετικές απόψεις των πολιτών. Το θέμα μου είναι η ελλιπής πληροφόρηση των πολιτών. Και ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι ένας δημόσιος οργανισμός, ταγμένος ακριβώς στον σκοπό της σωστής και αντικειμενικής ενημέρωσης, αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων.
Μπορούμε να κατηγορούμε τα διάφορα ΜΜΕ σαν διαπλεκόμενα, που προπαγανδίζουν υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος, αλλά σε τελευταία ανάλυση αυτά είναι ιδιωτικά και συντηρούνται με ίδιους πόρους. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τη δημόσια τηλεόραση που την πληρώνουμε όλοι οι πολίτες και το λιγότερο που μπορούμε να απαιτούμε είναι να είναι αντικειμενική.
Όσοι όμως την μετατρέπουν σε μέσο προπαγάνδας, το μόνο που κάνουν είναι να δικαιώνουν εκείνους που, κατά τρόπο εντελώς απαράδεκτο και αντιθεσμικό, κάποτε την έκλεισαν. Και δυστυχώς, η εκπομπή της συγκεκριμένης δημοσιογράφου είναι μάλλον αυτή που πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους κριτικές. Αυτό άραγε επιδιώκει ; 



1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΣΤΕ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ, ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΡΤ ΙΣΩΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΣΤΟΧΙΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ.Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΦΟΥ ΕΙΣΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΜΕΝΟΣ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΟΑΣΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!ΑΛΛΑ ΒΕΒΑΙΑ ΤΙ ΛΕΩ ΤΩΡΑ. ΠΡΟΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΠΟΥ ΧΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ