Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Μεγάλη ανατροπή στις αγορές με μετρητά: Τι θα προβλέπει ρύθμιση για τις κάρτες



Νομοθετική ρύθμιση που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, πρόκειται να φέρει τα πάνω κάτω στις συναλλαγές με μετρητά.
Κι αυτό γιατί το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές με μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 300, ίσως και λιγότερα. Δηλαδή, αν ένα προϊόν κοστίζει 300 ευρώ, η αγορά του θα γίνεται πλέον υποχρεωτικά με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Πάντως, φαίνεται να μην προκρίνεται η λύση της μείωσης του ορίου συναλλαγών με μετρητά στα 50 ή 100 ευρώ γιατί εκτιμήθηκε ότι θα υπήρχε πρόβλημα, ειδικά στους ηλικιωμένους που δεν χρησιμοποιούν κάρτα.
Στόχος του υπουργείου, είναι να μειώσει την φοροδιαφυγή καθώς κατά τη συναλλαγή, έμπορος και καταναλωτής πολλές φορές έρχονταν σε συμφωνία να μειωθεί η τιμή του προϊόντος, προκειμένου να μην κοπεί απόδειξη.
Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά, κλάδοι με φορολογική παραβατικότητα όπως κομμωτήρια, εστιατόρια, ταβέρνες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, συνεργεία Ι.Χ, γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κλπ. να πιαστούν στα δίχτυα της εφορίας.
Σημειώνεται ότι οι αρχές έχουν διαπιστώσει ότι από τις 650.000 επιχειρήσεις που έχουν POS περίπου το 30% δεν το χρησιμοποιούν.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πονάει κεφάλι...κόψει κεφάλι.