Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Handelsblatt: Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη – Πολλοί επενδυτές την απέφευγαν, αυτό πλέον αλλάζει

Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει αναφέρει η γερμανική εφημερίδα



Την θέση ότι η Ελλάδα έχει φύγει από την επικίνδυνη ζώνη και ότι πλέον πολλοί επενδυτές αρχίζουν να κοιτούν με ενδιαφέρον την ελληνική περίπτωση διατυπώνει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

««Για πολύ καιρό πολλοί επενδυτές απέφευγαν την Ελλάδα. 
Αυτό αρχίζει να αλλάζει.
Η Ελλάδα έφυγε από την επικίνδυνη ζώνη. 
Το Grexit δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, τον Αύγουστο το πρόγραμμα τελειώνει. 
Μετά από οκτώ χρόνια κρίσης, η οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, μάλιστα για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η οποία επισημαίνει ότι πρόοδος καταγράφεται και στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων.
 
«Ο οργανισμός ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ ελπίζει να εισπράξει εφέτος περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ . 
Θα πιάσει τον ετήσιο στόχο του για πρώτη φορά από την ίδρυσή του το 2011», συνεχίζει το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας πως οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν από τα πιο σημαντικά στοιχεία όλων των προγραμμάτων προσαρμογής της Ελλάδας προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση χρέους, να γίνει πιο ανταγωνιστική και να προσελκύσει επενδυτές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, από την έναρξη του προγράμματος το 2011, έχουν ολοκληρωθεί 38 σχέδια ιδιωτικοποίησης με στόχο να συγκεντρωθούν 50 δις ευρώ.
Τελικά, στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εισρεύσει μόλις 4,74 δισεκατομμύρια ευρώ.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης εκτιμά ότι τα πιθανά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να ανέλθουν μάξιμουμ στο ποσό των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ για το 2018 ο στόχος είναι να εισπραχθούν 2 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η Handelsblatt και στην πορεία του τουρισμού, αναφέροντας πως η Ελλάδα αναμένει νέο τουριστικό ρεκόρ το τρέχον έτος καθώς και στη γερμανική εταιρεία Fraport, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση 14 ελληνικών περιφερειακών αερολιμένων πέρυσι.

Τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς, η Fraport Greece ανακοίνωσε αύξηση 11% του αριθμού των επιβατών. 

Όπως επισημαίνεται, η απόδοση είναι τόσο καλή που η Fraport ενδιαφέρεται ήδη για άλλα 23 ελληνικά περιφερειακά αεροδρόμια, τα οποία εξακολουθεί να διαχειρίζεται το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: