Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ

Οι αντιπαραθέσεις που ξεκίνησαν γύρω από τα ζητήματα της περιθωριοποίησης, της παραβατικότητας και των συνθηκών διαβίωσης των ρομά στους καταυλισμούς της Άμφισσας με κύρια αφορμή τη δολοφονία του 13χρονου κοριτσιού, 
καλά κρατούν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή. Το πρόγραμμα κυβέρνησης και δήμου για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ρομά που διαμένουν στους καταυλισμούς, σε νέο οικισμό στη θέση Κάμινος το οποίο ξεκίνησε να εφαρμόζεται αυτή την περίοδο, φούντωσε τη συζήτηση και όξυνε την αντιπαράθεση.

Η κατάσταση είναι γνωστή σε όλους και δεν εμφανίστηκε βέβαια σήμερα. Περιθωριοποίηση, παραβατικότητα, άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις κοινότητες των ρομά υπήρχαν και πριν. Σήμερα όμως εμφανίζονται πιο οξυμένα, όπως πιο οξυμένα εμφανίζονται η φτώχεια, η ανεργία, η εξαθλίωση στα λαϊκά στρώματα της Άμφισσας και παντού.
Τέτοια σοβαρά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με ορίζοντα τις επόμενες εκλογές, να κουκουλώνεται προσωρινά το πρόβλημα και να εμφανίζεται μετά εντονότερο. Ακριβώς όπως είχε γίνει με το τελευταίο πρόγραμμα προσωρινής μετεγκατάστασης από τα παραπήγματα σε οργανωμένο οικισμό πριν μερικά χρόνια στην Άμφισσα. Πρόγραμμα το οποίο εγκαταλείφτηκε μόλις σταμάτησε η κρατική χρηματοδότηση.
Αυτή την πραγματικότητα εκμεταλλεύεται κύρια η εγκληματική ναζιστική οργάνωση της ΧΑ και τα στελέχη της για να σπείρουν το ρατσιστικό, φασιστικό τους δηλητήριο στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αποκρύπτοντας όμως ότι οι κορυφές των εγκληματικών κυκλωμάτων δεν βρίσκονται μέσα στους καταυλισμούς των ρομά. Λαλίστατοι σε τέτοια ζητήματα που στοχοποιούν τον αδύνατο, παθαίνουν αφωνία μπροστά στην άναρχη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων, των φυσικών πόρων της περιοχής από τα μονοπώλια στα μεταλλεία, στις ιχθυοκαλλιέργειες, κ.λπ. Γίνονται κότες μπροστά στα συμφέροντα των αφεντικών τους, σαν πιστά μαντρόσκυλα του συστήματος που είναι, ενώ είναι εχθρικοί απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος. Από κοντά και παράγοντες άλλων αστικών κομμάτων της περιοχής, που στον ανταγωνισμό με τους χρυσαυγίτες, προσπαθούνε να πλειοδοτήσουν σε ρατσισμό και μισαλλοδοξία, όπως έδειξαν και οι πρόσφατες τοποθετήσεις και ανακοινώσεις τους.  
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, ουσιαστική κοινωνική ένταξη, αντιμετώπιση των προβλημάτων διαβίωσης, περιθωριοποίησης κι εγκληματικότητας των ρομά στο σήμερα και όχι στη “δεύτερη παρουσία”, σημαίνει την πλήρη ευθύνη του κράτους σε ένα μακροχρόνιο, ολοκληρωμένο σχέδιο, με αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση ώστε να ενθαρρυνθούν οι ρομά, αλλά να διεκδικήσουν και οι ίδιοι:           
·        Άμεσα να παρθούν μέτρα για μετεγκατάστασή τους σε σπίτια με πλήρεις υποδομές, σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης ή να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης οι περιοχές που κατοικούν με τη δημιουργία οδικού δικτύου και υποδομών, με παροχή ηλεκτροδότησης και νερού, δημιουργία ιατρείων, σχολείων, υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, δημόσιων μέσων μεταφοράς, αλλά και οικοδόμησης κατοικιών, όπου απαιτείται.
·        Να υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα για τη μόρφωση όλων των παιδιών ρομά. Ένταξη στους παιδικούς σταθμούς, στα νηπιαγωγεία, στα σχολεία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας όπου χρειάζεται, ώστε να αντιμετωπιστεί και να ξεριζωθεί οριστικά ο αναλφαβητισμός.
·        Πλήρη και σταθερή απασχόληση με ασφαλιστικά δικαιώματα, απλοποίηση των διαδικασιών για τη νομιμοποίηση όσων απ’ αυτούς ασκούν εμπορικές δραστηριότητες και να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογία, ώστε η εμπορική δραστηριότητα που ασκούν να μην έχει συνέπειες στο περιβάλλον και στην υγεία.
Η ιστορική πείρα έχει αποδείξει ότι τέτοια φαινόμενα όπως αυτά που βιώνουμε και στην περιοχή μας, ξεριζώθηκαν μόνο όταν ξεριζώθηκαν οι αιτίες που τα γεννούν και τα τροφοδοτούν, δηλαδή τα επιχειρηματικά καπιταλιστικά συμφέροντα και το κράτος τους. Και αυτό βεβαίως έγινε χάρη στην κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Έτσι λέμε πως και το εργατικό κίνημα, τα λαϊκά στρώματα της Άμφισσας, δίχως διακρίσεις και ρατσισμό, με σεβασμό στην κουλτούρα και τον τρόπο ζωής των ρομά, σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθεί. Αυτούς τους στόχους που αναφέραμε παραπάνω να βάλει και να παλέψει, αν θέλει να εξαλειφθούν φαινόμενα σαν αυτά που ζούμε στην Άμφισσα σήμερα. Δηλαδή, μέσα από τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς τους:
·        Να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα που στρέφονται ενάντια στις αιτίες αυτών των φαινομένων και να παλέψουν συνολικά για να ξεριζώσουν όλο αυτό το σημερινό σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα που μπροστά στο κέρδος δεν διστάζει σε κανένα έγκλημα.
·        Να καταδικάσουν κυβερνήσεις, δημοτικές αρχές, δυνάμεις που με την πολιτική τους άμεσα και έμμεσα ενισχύουν τέτοια φαινόμενα.
·        Να μην παγιδευτούν στη λογική ότι με την ενίσχυση των μέτρων καταστολής θα λυθούν τα προβλήματα, γιατί αύριο θα τα βρουν απέναντί τους ως απεργοί, ως εργαζόμενοι, άνεργοι, μαθητές που κινητοποιούνται ενάντια στην αδικία, ενάντια στην εκμετάλλευση, διεκδικώντας το δίκιο τους, για τη ζωή τη δικιά τους και των παιδιών τους.


5 Ιουλίου 2018

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΛΥΡΑ-ΟΧΙ ΛΙΡΑ.ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΣΟΒΑΡΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΠΟΣΟ ΠΕΤΥΧΕ.ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΙΝΙ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΡΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΥΦΤΟΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΚΑΠΕΛΟ !!!