Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

ΙΤΕΑ... Σήμερα η δεύτερη προβολή του ντοκιμαντέρ για τον διάσημο δύτη Ζακ Μαγιόλ. Στη Μαρίνα Ιτέας και ώρα 9:30 μμ

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΤΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ»ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ-ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ : "DOLPHIN MAN" . 
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ ΕΝΟΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΥΣΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΔΥΣΕΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ Η ΑΠΑΡΑΜΙΛΛΗ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΟΥ ΣΙΩΠΗΛΟΥ ΑΛΛΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΟΥ ΒΥΘΟΥ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ 


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΥΤΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ «ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ»
Τετάρτη 18/7 και Παρασκευή 20/7 στις 9.30μμ

«Dolphin man» του Λευτέρη Χαρίτου

Την Τετάρτη 18/7 ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος θα είναι μαζί μας και θα ακολουθήσει συζήτηση

Η ταινία μας ταξιδεύει στη συνταρακτική ζωή του θρυλικού Γάλλου πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ, ανακαλύπτοντας τις σκέψεις, την εμπειρία και τις εσωτερικές συγκρούσεις του.

Το 1988, η ταινία «Το Απέραντο Γαλάζιο», με ανεπανάληπτες υποβρύχιες σκηνές στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, έκοψε την ανάσα εκατομμυρίων θεατών ανά τον κόσμο και έκανε ξαφνικά διάσημο το πραγματικό πρόσωπο πίσω από τον ήρωα της ταινίας, τον Γάλλο πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Ζακ Μαγιόλ.
«Η θάλασσα είναι η ερωμένη μου», δήλωσε ο Μαγιόλ στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες το 1988. «Το νερό, ο ωκεανός, είναι το φυσικό μας περιβάλλον.» Ήταν το απόγειο μιας προσωπικής πορείας του Μαγιόλ, που έμελλε να αλλάξει ριζικά την πνευματική μας σχέση με τη θάλασσα.
Μέσα από αφηγήσεις φίλων και αντιπάλων του, μελών της οικογένειάς του και ανθρώπων που τον γνώρισαν, το «Dolphin Man» ξετυλίγει όλες τις πτυχές του Ζακ Μαγιόλ και της επίδρασης που είχε, όχι μόνο για τον κόσμο των καταδύσεων, αλλά και της οικολογίας και της φιλοσοφίας.
Το Dolphin Man συνδυάζει σπάνια αρχειακά φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις από του πρωτοπόρους φωτογράφους του υποθαλάσσιου κόσμου, για να ανακαλύψει πώς ο «άνθρωπος δελφίνι» έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, συνδέοντας την ελεύθερη κατάδυση με ένα εσωτερικό ταξίδι που μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας.
Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, ο θεατής ανακαλύπτει τα μέρη που πρωταγωνίστησαν στη ζωή του Μαγιόλ. Παράλληλα, συνεντεύξεις με την οικογένεια του, κοντινούς του φίλους, τους συντελεστές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο και με τους ‘κληρονόμους’ του, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, η ταινία διερευνά το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα.
H ταινία περιλαμβάνει και αφηγήσεις του Ζακ Μαγιόλ σε πρώτο πρόσωπο, με τη φωνή του Ζαν Μαρκ Μπαρ, σε μια τέλεια συνάντηση του ηθοποιού με τον ήρωα που υποδύθηκε στο «Απέραντο Γαλάζιο» του 1988.

ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
Μανώλης Κρανάκης (flix.gr): «Ένα ντοκιμαντέρ που παραδίδει μαθήματα αφήγησης και συγκίνησης, με αφετηρία τη βιογραφία του Ζακ Μαγιόλ και φτάνοντας στα βαθιά μιας υπαρξιακής αναζήτησης για τη ζωή, το θάνατο και το απέραντο γαλάζιο που (δεν) τα χωρίζει.
Το ότι σε όλη τη διάρκειά του, το «Dolphin Man» σε συγκινεί με ένα τρόπο που νιώθεις ότι ξεπερνά τον πρωταγωνιστή του και την περιπετειώδη ζωή του και σε αφορά προσωπικά, είναι εκτός από τον ορισμό του πετυχημένου ντοκιμαντέρ και μια εμπειρία πραγματικά ανεκτίμητη».
Χρήστος Μήτσης (Αθηνόραμα): «Τεκμηριωμένο και αφηγηματικά υποδειγματικό βιογραφικό χρονικό πάνω στην εμμονή, την υπέρβαση των ορίων και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση.
Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος επιδεικνύει αξιοθαύμαστη ωριμότητα ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης ταινίας μεγάλου μήκους, ενορχηστρώνοντας στην εντέλεια το πλούσιο υλικό του. Φιλμάκια και φωτογραφίες αρχείου, συνεντεύξεις με συγγενείς, συνεργάτες και φίλους του Μαγιόλ, εντυπωσιακά υποθαλάσσια γυρίσματα συνθέτουν ένα πρωτότυπο κινηματογραφικό δοκίμιο πάνω στην εμμονή, την υπέρβαση των ορίων και το τίμημά τους αλλά κι ένα συγκινητικό μήνυμα για τη σχέση, φυσική και πνευματική, του ανθρώπου με το περιβάλλον. Όλα αυτά σε μια εντυπωσιακά πλούσια για τα ελληνικά δεδομένα παραγωγή, σκηνοθετημένη με επαγγελματισμό, ακρίβεια, δέος και αληθινή συγκίνηση».
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (lifo.gr): «Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος παραδίδει ένα αρτιότατο ντοκιμαντέρ διεθνούς επιπέδου με επίκεντρο την περιπετειώδη ζωή του αμετάκλητα παραδομένου στο νερό (και τις γυναίκες) Ζακ Μαγιόλ, ο οποίος ενέπνευσε και συνέγραψε το Απέραντο Γαλάζιο του Λικ Μπεσόν».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΖΑΚ ΜΑΓΙΟΛ
Ο Μαγιόλ γεννήθηκε στην Σαγκάη το 1927, από Γάλλους γονείς. Ιάπωνες ψαράδες του έμαθαν τις βασικές αρχές της κατάδυσης κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο νησί Karatsu. Μέχρι την ηλικία των 30 ετών, ταξίδευε από χώρα σε χώρα, δουλειά σε δουλειά, χωρίς οποιαδήποτε δέσμευση. Ανακάλυψε ότι έχει ταλέντο στην άπνοια, και σε ηλικία 40 ετών, αποφάσισε να αμφισβήτει τον Ιταλό πρωταθλητή ελεύθερης κατάδυσης Enzo Maiorca, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα 60 μέτρα.
Η αναζήτησή του τον φέρνει στην Ελλάδα, όπου μελετάει την πανάρχαια κοινότητα των σφουγγαράδων. Επισκέπτεται την Κάλυμνο και τη Σύμη για να μάθει την ιστορία του σφουγγαρά Στάθη Χατζή που έφτανε μέχρι τα 100μ με την «σκανδαλόπετρα».
Όμως ο Μαγιόλ δεν είναι σαν τους άλλους δύτες ελεύθερης κατάδυσης. Μελετάει γιόγκα και τη φιλοσοφία του Ζεν στην Ινδία και την Ιαπωνία. Συνδυάζοντας αυτές τις αρχαίες ανατολικές παραδόσεις με εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία, φέρνει την επανάσταση στην ελεύθερη κατάδυση και προκρίνει πως η κατάδυση συνδέεται με ένα εσωτερικό ταξίδι, που μας φέρνει σε επαφή με την φύση και τον βαθύτερο εαυτό μας. Όταν το 1976, φτάνει πρώτος τα 100 μέτρα, έχει ήδη γίνει σύμβολο μιας γενιάς που λαχταρά να επανασυνδεθεί με ένα χαμένο παράδεισο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Ο Λευτέρης Χαρίτος σπούδασε σκηνοθεσία στο Royal College of Arts στο Λονδίνο.
Έχει σκηνοθετήσει ταινίες μυθοπλασίας μικρού μήκους και σειρές για την ελληνική τηλεόραση, όπως την «Άμυνα Ζώνης» με τον Φίλιππο Τσίτο και τις σειρές ντοκιμαντέρ «1821» και το «Ταξίδι της Τροφής». Το ντοκιμαντέρ Dolphin Man είναι η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους.


Το trailer της ταινίας: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: