Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Δύο μνηστήρες για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ



Οι Glencore και η Vitol περνούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων όπως προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης έκρινε ότι δεν πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για τη φάση υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών του διαγωνισμού, οι Αlrai Group Holdings Limited, Carbon Asset Μanagement DWC-LLC και Alshaheen Group S.A. (σε κοινοπραξία) και Gupta Family Group Alliance.
Η πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ είχε αρχικά συγκεντρώσει ενδιαφέρον από πέντε επενδυτικά σχήματα, με την διοίκηση της εταιρείας να μην έχει αποκλείσει την πιθανότητα εμφάνισης και νέων μνηστήρων στην φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Η ιδιωτικοποίηση εξελίσσεται στην σκιά των κατηγοριών για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που βαρύνει την Glencore από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο όπως έγινε γνωστό σήμερα, ζήτησε από την Glencore να της παραδώσει τα αρχεία που συνδέονται με τη συμμόρφωση της εταιρείας εξόρυξης με τη νομοθεσία κατά των πρακτικών διαφθοράς και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αφορούν τις δραστηριότητές της στο Κογκό, στη Νιγηρία και στη Βενεζουέλα. Η εταιρεία έχει αποδεκτεί την σχετική έρευνα και έχει δηλώσει ότι η κλήτευση συνδέεται με τις δραστηριότητές της στις τρεις χώρες, από το 2007 μέχρι σήμερα.
Ο πήχης του τιμήματος για τα ΕΛΠΕ έχει μπει πολύ ψηλά (υπολογίζεται μεταξύ 1,2 -1,3 δισ, ευρώ) με το ΤΑΙΠΕΔ να στοχεύει σε δεσμευτικές προσφορές πριν το τέλος του καλοκαιριού, χρονοδιάγραμμα που θεωρείται εξαιρετικά πιεστικό. Ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης έχει δηλώσει ότι η πώληση πλειοψηφικού πακέτου τόσο στα ΕΛΠΕ όσο και στην ΔΕΠΑ που θα ακολουθήσει, αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο.
Πωλητές του πακέτου των Ελληνικών Πετρελαίων κατόπιν συμφωνίας για την από κοινού πώληση μεριδίων είναι το ελληνικό δημόσιο, το οποίο θα εκχωρήσει το 20% των μετοχών του και η Paneuropean, συμφερόντων Λάτση που θα διαθέσει ποσοστό 30,1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: