Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

200 τόνοι χρυσού στο βυθό - Φρενίτιδα για ναυάγιο που λέγεται πως έχει φορτίο δισεκατομμυρίων





Το πολεμικό πλοίο Ντμίτρι Ντονσκόι, το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου το 1904-1905, φέρει 200 τόνους χρυσού, αναφέρει η εταιρία που ισχυρίζεται ότι το βρήκε.   

Ο ισχυρισμός μίας νοτιοκορεάτικης εταιρείας ότι ανακάλυψε ένα βυθισμένο ρωσικό πολεμικό πλοίο προκάλεσε φρενίτιδα, εν μέσω εικασιών ότι το πλοίο μετέφερε μία τεράστια ποσότητα χρυσού όταν αυτό βυθίστηκε πριν από 113 χρόνια.   

Η Shinil Group με έδρα τη Σεούλ είπε ότι δύτες της ανακάλυψαν ένα ναυάγιο το οποίο αναγνωρίστηκε ως το Ντμίτρι Ντονσκόι, ένα πολεμικό πλοίο 6.200 τόνων, το οποίο βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου το 1904-1905, στα ανοιχτά ενός νησιού στην ανατολική Κορέα.   

Το «Ντμίτρι Ντονσκόι» ήταν ένα θωρακισμένο καταδρομικό του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής, που ταξίδεψε από την Ευρώπη στον Ειρηνικό μαζί με άλλα ρωσικά πολεμικά και συμμετείχε στην, καταστροφική για τη Ρωσία, ναυμαχία της Τσουσίμα (1905), όπου η ρωσική δύναμη συνετρίβη από τους Ιάπωνες. 




Το καταδρομικό αποτελεί πολυπόθητο «στόχο» για τους κυνηγούς θησαυρών, καθώς, σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, μετέφερε το θησαυροφυλάκιο ολόκληρης της ρωσικής δύναμης, που προοριζόταν να καλύψει τα έξοδα μισθοδοσίας, ελλιμενισμού κ.α.   

Η εταιρεία εικάζει ότι περίπου 200 τόνοι ράβδων χρυσού και νομισμάτων, αξίας 132 δισ. δολαρίων πιθανόν να βρίσκονται ακόμη στο πλοίο.   Η εταιρεία Shinil έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο από ερευνητικά βαθυσκάφη, όπου φαίνονται σημάδια στην πρύμνη, τα οποία σύμφωνα με την εταιρεία, είναι το όνομά του πλοίου στα Ρώσικα.   

Σύμφωνα με τη Shinil, ελπίζει να ανελκύσει το πλοίο από βάθος περίπου 400 μέτρων μέσα σε μήνες.   Σύμφωνα με το RT, η εταιρεία έχει περάσει χρόνια ψάχνοντας το πλοίο, και τώρα είναι σε εξέλιξη προετοιμασίες από κοινού με εταιρείες από την Κίνα, τον Καναδά και τη Βρετανία. Η επιχείρηση ανάσυρσης ενδεχομένως να λάβει χώρα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, εάν πάρει έγκριση από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας.   

Και άλλες εταιρείες έχουν κάνει παρόμοιες αξιώσεις, αλλά κανένας δεν έχει προχωρήσει στην ανέλκυση του ναυαγίου.   



Μία από αυτές, η κατασκευαστική Dong-Ah, είχε κατηγορηθεί ότι διέδιδε ψευδείς φήμες για να δώσει ώθηση στις μετοχές της, η οποία αργότερα πτώχευσε.   

Η Shinil δεν είναι εισηγμένη, αλλά ο πρόεδρός της πρόσφατα συμφώνησε να αποκτήσει μετοχές σε μια τοπική εταιρεία, την Jeil Steel. 

Μετά την ανακοίνωση της Shinil για το ρωσικό πλοίο, οι μετοχές της Jeil ανέβηκαν κατά 30% στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας Kosdaq. Συνέχισαν την απότομη άνοδο τους την Τετάρτη το πρωί πριν η Jeil, σε ρυθμιστική κατάθεση διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Shinil θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος και όχι ο μεγαλύτερος, εάν περάσει η συμφωνία. 

Η Jeil δήλωσε επίσης ότι δεν έχει «καμία σχέση με την υπόθεση του θησαυρού από το ναυάγιο». Οι μετοχές της έπεσαν πάνω από 20% μετά τις συναλλαγές της Πέμπτης.   

Η οικονομική εποπτική υπηρεσία της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις εμπορικές δραστηριότητες που αφορούν τις μετοχές της Jeil Steel.   Αξιωματούχος της υπηρεσίας δήλωσε ότι παρακολουθεί πιθανές παραπλανητικές πρακτικές που αφορούν τις συναλλαγές μετοχών Jeil, συμπεριλαμβανομένης της προτροπής των επενδυτών μέσω ψευδών πληροφοριών.   

«Οι επενδυτές θα πρέπει να προσέχουν γιατί είναι αβέβαιο αν το πλοίο μπορεί να σωθεί και εάν η Shinil θα μπορέσει να αποκτήσει την κυριότητα των περιουσιακών στοιχείων ακόμα και αν λάβει άδεια για να το ανελκύσει», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν ήθελε να κατονομαστεί. 



Ρώσοι ακαδημαϊκοί ανέφεραν στο παρελθόν ότι η Ρωσία ήταν απίθανο να μεταφέρει τόσο πολύ χρυσό σε ένα μόνο πλοίο, ενώ θα ήταν πιο ασφαλές να τον μετακινήσει με το τρένο. Έχουν επίσης πει ότι κάποια χρυσά νομίσματα θα μπορούσαν να ήταν στο πλοίο για να πληρώσουν τους μισθούς των Ρώσων αξιωματικών του ναυτικού.   

Δεν είναι ξεκάθαρο εάν η Shinil θα λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας για τα σχέδια της ανέλκυσης.   

Τοπικοί νόμοι που στοχεύουν στην διατήρηση του εθνικού εδάφους και περιουσίας απαιτούν από την εταιρεία να καταθέσει ως προκαταβολή το 10% της εκτιμώμενης αξίας του ναυαγίου, πριν ξεκινήσει οποιεσδήποτε εργασίες.   

Η Shinil διαφώνησε με το ποσό αυτό, λέγοντας ότι έχει επισήμως εντοπίσει το ναυάγιο, όχι όμως τους θησαυρούς μέσα σε αυτό. Εκτίμησε την αξία του ναυαγίου σε ένα εκατομμύριο δολάρια και σχεδίαζε να καταθέσει 105.540 δολάρια ως προκαταβολή.   

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες δήλωσαν επίσης ότι είναι απίθανο το Ντονσκόι, ένα θωρακισμένο πολεμικό πλοίο με περισσότερα από 12 πυροβόλα, 500 ναυτικούς και πιθανώς 1.600 τόνους άνθρακα, θα είχε χώρο για 200 τόνους χρυσού, ποσότητα που θα ήταν διπλάσια από τα σημερινά αποθέματα χρυσού στην Κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας.   

Ακόμη και αν το πλοίο ανελκυθεί και βρεθούν θησαυροί, η ιδιοκτησία τους θα μπορούσε να αμφισβητηθεί.   

Ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών της Νότιας Κορέας, υπεύθυνος για το ζήτημα, δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να να διεκδικήσει την κυριότητα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: