Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Δίωξη-κόλαφος κατά Μαρινάκη

Δίωξη-κόλαφος κατά Μαρινάκη
Το αναμενόμενο εδώ και αρκετές εβδομάδες πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση Noor1 και των τριών τόνων ηρωίνης ολοκληρώθηκε, και προκαλεί ήδη πάταγο με τα συμπεράσματα που διατυπώνει. 
Το πόρισμα έχει ήδη κατατεθεί στις ανακριτικές αρχές προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση. Το κατηγορητήριο είναι εξαιρετικά βαρύ και αφορά σε διακίνηση, κατοχή, αποθήκευση, χρηματοδότηση ναρκωτικών από εγκληματική οργάνωση, εγκληματική λαθρεμπορία και διερεύνηση ξεπλύματος μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και πάλι στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Για όλα τα παραπάνω κατηγορείται ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης καθώς και οι συνεργάτες του. Σε βάρος τους έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις.

Το πόρισμα είναι κόλαφος για τον εν λόγω επιχειρηματία, αλλά ταυτόχρονα δικαιώνει απόλυτα τη δημοσιογραφική έρευνα του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και του zougla.gr. 

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, προκειμένου να διεξαχθεί η κύρια ανάκριση ήδη ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε κλοιό κακουργημάτων για τα οποία έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Πρόκειται για κακουργήματα που επισύρουν ποινές ακόμη και ισοβίων δεσμών και αφορούν σε διακίνηση, αποθήκευση, χρηματοδότηση και κατοχή ναρκωτικών, συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ξέπλυμα μαύρου χρήματος από παράνομες δραστηριότητες, λαθρεμπορία κλπ. 

Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, το πόρισμα της εισαγγελέως Ειρήνης Τζίβα θα προκαλέσει τσουνάμι αντιδράσεων και εξελίξεων, αφού αποτελεί μείζον γεγονός τόσο σε πολιτικό όσο και εκδοτικό, πέραν των άλλων διαστάσεων που προσλαμβάνει σε επιχειρηματικό, δικαστικό και αθλητικό επίπεδο. 

Η άσκηση ποινικής δίωξης και η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα δεν αφορά όμως μόνο τον Βαγγέλη Μαρινάκη αλλά και τους τρεις συνεργάτες του, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Νίκο Συντιχάκη, τον δικηγόρο Πειραιά Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη και τον ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη σε βάρος των οποίων επίσης ασκήθηκαν ποινικές διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, ζήτησε με έγγραφό της η δικογραφία να ανατεθεί σε ανακριτή κατά της διαφθοράς.

Η έρευνα του zougla.gr

Όταν στη Ζούγκλα αποφασίσαμε να ασχοληθούμε δημοσιογραφικά με την υπόθεση NOOR1, η δικαστική πλευρά της ιστορίας με τους τόνους ηρωίνη από τον Περσικό Κόλπο είχε πια ξεθωριάσει. Η δίκη σε πρώτο βαθμό είχε ολοκληρωθεί, έστω κι αν η απόφαση του δικαστηρίου είχε αφήσει «ορφανή» την όλη υπόθεση. Τιμωρήθηκαν ορισμένοι, αλλά οι «αρχηγοί» παρέμεναν στο απυρόβλητο.

Μία ανώνυμη επιστολή, ωστόσο, κέρδισε τη δημοσιογραφική περιέργειά μας. Είναι να μην αρχίσει να «δουλεύει» το μικρόβιο. 

Μας πήραν για τρελούς, στην καλύτερη περίπτωση. Τα αμείλικτα συμφέροντα, ωστόσο, που κρύβονταν πίσω από το σαπιοκάραβο με την ηρωίνη εξαρχής πολέμησαν με όλα τα μέσα τη δημοσιογραφική έρευνα. Ήξεραν, βλέπετε, πως κάθε δημοσιογραφικό βήμα θα έφερνε πιο κοντά στη Δικαιοσύνη τους βασικούς πρωταγωνιστές. Άνθρωποι ισχυροί έως και πανίσχυροι. Με Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με χρήμα και πολιτικές διασυνδέσεις. Μία οργανωμένη Μαφία, με όλη τη σημασία του όρου. Από την άλλη, η «σιωπή». Αυτή η «Ομερτά» που ισοπεδώνει. Μόνοι εναντίον όλων.

Βήμα-βήμα φθάσαμε στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις. Από την πρώτη ακρόαση φάνηκε πως ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, ο ισοβίτης, παρέθετε λεπτομέρειες άγνωστες που οδηγούσαν το δημοσιογραφικό GPS κατευθείαν στον πυρήνα αυτής της ιστορίας. Στο Ντουμπάι και στον Περσικό Κόλπο. Μία καλοστημένη μαφιόζικη οργάνωση με πλοκάμια σε όλα τα λιμάνια της περιοχής, με ανθρώπους έμπειρους στην παρανομία, με λαθρεμπορικά δίκτυα και τραπεζική υποστήριξη, όλα ένα κουβάρι που έπρεπε μεθοδικά να ξετυλιχθεί, ώστε να βρεθεί η άκρη.

Εμείς, λοιπόν, εδώ στη Ζούγκλα αναδείξαμε το θέμα και εξιστορήσαμε την υπόθεση. Η Δικαιοσύνη ενημερώθηκε εγκαίρως στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Τα στοιχεία τής παραδόθηκαν. Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, πείσμων, ικανή και κυρίως άτεγκτη, πήρε τη δικαστική έρευνα επάνω της. Δεν κιότεψε, παρά τις επιθέσεις εναντίον της, τις συγκεκαλυμμένες απειλές, τις καθόλου συγκεκαλυμμένες παραδικαστικές ενέργειες που τη στοχοποιούσαν. 

Αυτή η υπόθεση ήταν και είναι μία δική μας υπόθεση, που τη φέραμε εις πέρας ακολουθώντας το δικό μας δημοσιογραφικό οδοιπορικό. Πολεμήσαμε, γιατί μας πολέμησαν με όλα τα μέσα. Χωρίς, ωστόσο, φόβο ή πάθος. Δημοσιογραφικά και μόνον. 

Ήταν τέλη Μαΐου του 2017, όταν η ηλεκτρονική εφημερίδα zougla.gr άρχισε να ανοίγει τον φάκελο της δυσώδους υπόθεσης του ναρκοπλοίου Noor1. Της έρευνας του zougla.gr είχε προηγηθεί η πρωτόδικη δικαστική απόφαση με την οποία είχαν καταδικαστεί σε βαριές ποινές αρκετά από τα άτομα που εμπλέκονται στην ιστορία, χωρίς όμως να έχουν προσδιοριστεί από το δικαστήριο οι επικεφαλής του ναρκοφορτίου που μίσθωσαν το πλοίο, το φόρτωσαν με τρεις τόνους ηρωίνη και το έφεραν στην Ελλάδα. 

Αυτήν τη διερεύνηση προσπάθησε να κάνει το zougla.gr, αποκαλύπτοντας στοιχεία και συνεντεύξεις που
προκάλεσαν σοκ σε κοινωνικό αλλά και πολιτικό επίπεδο. 

Η ιστορία ξεκινά όταν στα γραφεία της ηλεκτρονικής εφημερίδας καταφθάνει μέσα σε έναν λευκό φάκελο μία καταγγελία. 

Ανώνυμη και χωρίς αποστολέα, δίχως κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει στο άτομο που τη συνέταξε. Εκ των συμφραζομένων προέκυπτε πως αυτή η καταγγελία βρισκόταν στα χέρια ενός ή και περισσοτέρων κυβερνητικών παραγόντων. Μία πρώτη έρευνα απέδωσε καρπούς. Όντως, αντίγραφο της καταγγελίας είχε φθάσει στα χέρια των υπουργών Αμύνης και Δικαιοσύνης. Η παραβολή των κειμένων κατέδειξε πως ήταν ακριβώς τα ίδια. Ο κ. Πάνος Καμμένος προέβη στη μοναδική ενέργεια που το αξίωμα του επιβάλλει. Να θέσει την καταγγελία υπ’ όψιν των Αρχών. Έτσι και έγινε. 

Τι ακριβώς καταγράφεται σε αυτήν την καταγγελία; Αντιγράφουμε: «Από τις απόρρητες καταθέσεις του Ευθύμιου Γιαννουσάκη προκύπτουν τα εξής στοιχεία που οι δικαστικές αρχές επιδεικτικά αγνόησαν. Ότι ο Ευάγγελος Μαρινάκης και ο συνεργάτης του Αιμίλιος Κοτσώνης γνώριζαν και συνεργάζονταν στενά με τον Γιαννουσάκη στη λαθρεμπορία πετρελαίου στο Dubai και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος στην Ελλάδα. Ο ίδιος ο Κοτσώνης με την κατάθεσή του πριν προφυλακιστεί παραδέχεται ότι εργαζόταν και έκανε συχνά ταξίδια στα Εμιράτα για λογαριασμό της εταιρείας CAPITAL του Μαρινάκη.»

Η καταγγελία

      

Κάπως έτσι το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, ενώ τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο ξεκάθαρα με τις συνεντεύξεις του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη στον δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Μόνοι εναντίον όλων

Ο Γολγοθάς των αποκαλύψεων που άρχισε να ανεβαίνει από εκείνη τη στιγμή το zougla.gr με αυτήν την ιστορία ήταν ιδιαίτερα σκληρός και δύσβατος. 

Κόντρα σε επιχειρηματικά συμφέροντα, σε παραδικαστικά κυκλώματα και σε πρακτικές εκφοβισμού που παραπέμπουν σε μαφία, η ηλεκτρονική εφημερίδα συνέχισε τις αποκαλύψεις, χωρίς εκπτώσεις, με μοναδικό γνώμονα την ενημέρωση των πολιτών, η οποία, σε κάποιες περιπτώσεις όπως αυτή, αποτελεί μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Αρκεί κάποιος να διαβάσει τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής των περισσότερων ΜΜΕ για να καταλάβει ότι ο τοίχος που υψώθηκε απέναντι στη Ζούγκλα ήταν δυσθεώρητος. Συγκροτήματα Τύπου που ανήκουν στον κύκλο επιρροής του Βαγγέλη Μαρινάκη έφτασαν στο σημείο να επιτίθενται ακόμη και στους εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, αφήνοντας υπονοούμενα περί δήθεν απομάκρυνσής τους. Τελικά, δεν τους βγήκε και η έρευνα συνεχίστηκε κανονικά. Ας θυμηθούμε τις αποκαλύψεις του ισοβίτη Γιαννουσάκη που πυροδότησαν την εκ νέου διερεύνηση της υπόθεσης...

Οι αποκαλύψεις του ισοβίτη

Οι αποκαλύψεις του Γιαννουσάκη είχαν ως βάση δύο άξονες. Ο πρώτος αφορούσε σε λαθρεμπόριο
καυσίμων. Ειδικότερα, ο υπάλληλος της εταιρείας εμπορίας πετρελαίων που ονομάζεται HORIZON στο Ντουμπάι Γιώργος Μπουρδούβαλης, ισοβίτης και αυτός σήμερα, μαζί με τον Αιμίλιο Κοτσώνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας CAPITAL του Βαγγέλη Μαρινάκη, αφαιρούσαν από τα πλοία που εφοδίαζαν με καύσιμα ποσότητες πετρελαίου μέσω της τεχνικής πρόσμειξης του καυσίμου με γλυκό νερό. 

Ο Μπουρδούβαλης είχε αναλάβει την κλοπή και διακίνηση των κλεμμένων καυσίμων στο Ντουμπάι, ενώ οι άλλοι δύο, Κοτσώνης και Συντυχάκης, τη μεταφορά των μαύρων χρημάτων σε διάφορους λογαριασμούς, στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. 

Το περίεργο στην όλη υπόθεση είναι ότι, ενώ υπήρχαν μαρτυρίες από τις καταθέσεις ενός εκ των πρωταγωνιστών και μέρος των χρημάτων που έμπαιναν παρανόμως στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατά τον έλεγχο των αποσκευών του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας CAPITAL του εφοπλιστή Μαρινάκη, καμία άλλη εξέλιξη δεν υπήρξε και η ιστορία παρέμενε θαμμένη σε κάποιο συρτάρι της Εισαγγελίας Πειραιά. 

Η κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη στις 23 Ιουλίου 2015 για τον Περσικό και την κλοπή καυσίμων...

      


Και ενώ το zougla.gr ερευνούσε την υπόθεση της κλοπής καυσίμων και διακίνησης μαύρου χρήματος, ο Ευθύμιος Γιαννουσάκης, μιλώντας στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου λέγοντας επί λέξει: «Εγώ θεωρώ ότι ο Μαρινάκης θα μπερδευτεί πολύ έντονα με τα ναρκωτικά»!

Η επικοινωνία του δημοσιογράφου με τον ισοβίτη κράτησε πάνω από τέσσερις μήνες, κυρίως γιατί ο ίδιος ζητούσε πίστωση χρόνου για την έκδοση των ενταλμάτων των Τούρκων εμπόρων ηρωίνης (ήλπιζε στα ευεργετήματα του νόμου) και επειδή φοβόταν για τη ζωή του. 

Η έρευνα της ηλεκτρονικής εφημερίδας απέδωσε καρπούς και τα πράγματα άρχισαν να γίνονται ακόμη πιο ξεκάθαρα μετά τον εντοπισμό των λογαριασμών της εταιρείας G TANKERS του Γιαννουσάκη στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι.

Σε αυτούς τους λογαριασμούς, τους οποίους ο Γιαννουσάκης ήδη είχε δώσει στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπήρχε έμβασμα της εταιρείας EXPRESS ENERGY με έδρα την οδό Ιάσωνος 3, όπου, όπως είναι γνωστό, στεγάζονται τα γραφεία των εταιρειών Μαρινάκη. 

Tα ντοκουμέντα

Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια μας από την έρευνα.

Πρόκειται για την τραπεζική κάρτα της εταιρείας G TANKER στην τράπεζα BARODA του Ντουμπάι και μέρος της ανάλυσης του λογαριασμού όπου εμφανίζεται η εταιρεία EXPRESS ENERGY, συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη, από την οποία και εστάλησαν μεταξύ άλλων και τα επίμαχα 409.963 δολάρια. 

   
     
  

Τα στοιχεία που «καίνε» τρεις συνεργάτες του Μαρινάκη

Ένα πρόσωπο που αναφέρεται εξαρχής στις καταθέσεις αλλά και στις συνομιλίες που είχε ο
 δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη είναι ο Νικόλαος Συντυχάκης, άμεσος συνεργάτης του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη. 

Ο κ. Συντυχάκης, σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της τελωνειακής αρχής του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», συνελήφθη στις 23/09/2014 με 622.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 500, που τα είχε τοποθετημένα σε μία βαλίτσα γραφείου, ποσό αδήλωτο και χωρίς κάποιο παραστατικό. Οι Αρχές δέσμευσαν το ποσό, κατέγραψαν -ως όφειλαν- την παράνομη διακίνηση και προχώρησαν στις καθορισμένες από τον νόμο διαδικασίες.

Τα ντοκουμέντα της σύλληψης:


  

Πρωθυπουργός της χώρας τότε ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, υπουργός επί των Οικονομικών ο Γκίκας Χαρδούβελης και γενικός γραμματέας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η Κατερίνα Σαββαΐδου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το δικαστικό ρεπορτάζ, ο κ. Συντυχάκης ισχυρίστηκε πως το αδήλωτο και πουθενά καταγεγραμμένο ποσό, χωρίς κάποιο παραστατικό ή άλλο δικαιολογητικό, ήταν… ναυτιλιακό συνάλλαγμα. Κάποια στιγμή το ποσό επεστράφη χωρίς κανείς να γνωρίζει το σκεπτικό βάσει του οποίου οι ανακριτικές αρχές απεφάνθησαν τοιουτοτρόπως. 

Ποιος είναι πραγματικά ο κ. Συντυχάκης; Ένα απλό οδοιπορικό στην ιστοσελίδα της Capital Product Partners του Βαγγέλη Μαρινάκη, που είναι εταιρεία εισηγμένη στη χρηματαγορά της Νέας Υόρκης, ήταν ικανό να αποκαλύψει πως ο κ. Συντυχάκης ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας. 

Η σύνθεση του Δ.Σ. της Capital είναι η εξής: 


Στον κατάλογο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου (τρίτο κατά σειρά) αναγράφεται και το όνομα του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη. Πρόκειται για νέο στην ηλικία δικηγόρο, ο οποίος ηγείται δικηγορικής εταιρείας στον Πειραιά με γραφεία επί της οδού Κολοκοτρώνη 130. 

Γιoς του Γιώργου Μπαϊρακτάρη, πολύ σοβαρού ανθρώπου και νομικού με εξειδίκευση και πείρα στα ναυτιλιακά, που χαίρει εκτίμησης στη ναυτιλιακή αγορά του μεγάλου λιμανιού της χώρας. 

(Ο κ. Μαρινάκης μαζί με τον κ. Ευάγγελο Μπαϊρακτάρη στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς κατά τη διάρκεια ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 22 Μαΐου 2017)

Ο υιός τώρα φέρεται να εμπλέκεται σε μία εταιρεία με το όνομα Marathon Carriers, με έδρα τον Πειραιά και γραφεία -πού αλλού;- επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 και μάλιστα στον 2ο όροφο. Οποία σύμπτωσις. Εκεί όπου στεγάζεται και το δικηγορικό του γραφείο. Η εταιρεία αυτή είναι καταγεγραμμένη στα μητρώα του Υπουργείου Ναυτιλίας και έχει ως έδρα τα νησιά Μάρσαλ. 

(Η διεύθυνση της εταιρείας Marathon επί της οδού Κολοκοτρώνη 130 στον Πειραιά)

Στην κίνηση λογαριασμού της εταιρείας G-TANKERS του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη κατά τις επίμαχες ημερομηνίες του καλοκαιριού του 2013 και μετά εμφανίζονται τα παρακάτω εμβάσματα (εταιρεία και ποσό):

FAIRBANKS 46.708
FT MARITIME 40.329
MARITIME CAPITAL MGMT 12.186
EXPRESS ENERGY GREECE 409.962
MARATHON CARRIERS 49.994
MARLEX CORPORATION 39.994
MARLEX CORPORATION 49.994
MARATHON CARRIERS 99.994
HELENIC HULL CYPRUS 279.935

Παρατηρεί κάποιος πως η Marathon έχει εμβάσει δύο φορές στον λογαριασμό της εταιρείας του ισοβίτη δύο ποσά, συνολικού ύψους 150.000 δολαρίων. Πέραν της Marathon συμφερόντων -ως φαίνεται- Μπαϊρακτάρη καταγράφονται κι άλλες εταιρείες που εκείνη την περίοδο είχαν συναλλαγές με τον ισοβίτη, όπως το όνομα του ναυτασφαλιστή Ηλία Τσακίρη και της εταιρείας του.

Το βασικό ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει για την εισαγγελέα είναι το πώς και γιατί ο Ηλίας Τσακίρης στέλνει χρήματα στον ισοβίτη και μάλιστα σε λογαριασμούς που υποδέχονται ποσά και από άλλους συνεργάτες ή στελέχη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Ηλίας Τσακίρης είναι γνωστός στη ναυτιλιακή πιάτσα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Εμπορικού Ναυτικού της Ύδρας, καθώς και πτυχιούχος του Liverpool John Moores University. Είναι πλοίαρχος Ε.Ν. και κάτοχος πτυχίου ναυτιλιακών σπουδών. Η σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1987 στα πλοία του στόλου της Ceres Hellenic Shipping Enterprises. Το 1995 εντάχθηκε στο δυναμικό της διαχειρίστριας εταιρείας, της Hellenic Hull Mutual Plc., ξεκινώντας ως επικεφαλής του Τμήματος Απαιτήσεων. Από το 2005 έως σήμερα κατέχει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της διαχειρίστριας εταιρείας.

Τι είναι, λοιπόν, αυτές οι εταιρείες; Μια ματιά στην επίσημη κατάθεση του Γιαννουσάκη ξεκαθαρίζει το τοπίο. 

Συγκεκριμένα, ο Γιαννουσάκης στις 25/1/2017 έδωσε ένορκη μαρτυρική κατάθεση στις φυλακές Αυλώνα και παρέδωσε στους δύο προανακριτικούς υπαλλήλους τα τραπεζικά εμβάσματα που εστάλησαν στην εταιρεία του την κρίσιμη περίοδο της μεταφοράς του φορτίου των ναρκωτικών.

Ακολουθεί η κατάθεση του Μάκη Γιαννουσάκη: «Σας κάλεσα στο χώρο που κρατούμαι με σκοπό να δείξω την πραγματική μου μεταμέλεια και την πρόθεση μου να συνεχίσω να βοηθάω περαιτέρω την εξέλιξη των ερευνών που αφορούν στην υπόθεση μεταφοράς πλέον των δυο τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor One. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να βοηθήσω σημαντικά την έρευνα σας ως προς την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης αυτής, σας προσκομίζω το αντίγραφο του εταιρικού μου λογαριασμού (G-TANKERS) που διατηρούσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την εποχή εκείνη- δηλαδή τα έτη 2013 και 2014. Σημειώνω ότι κάποιες από τις μεταφορές που φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FT MARITIME και αφορούν τον καταδικασμένο για την υπόθεση Φ.Π και τον Τ.Τ, συνεταίρο του. Οι μεταφορές που εμφανίζουν ως αποστολέα την εταιρία FAIRBANKS αφορούν τον ήδη καταδικασμένο για την υπόθεση Κ.Β και τον εργοδότη του Κ.Κ. Επιπρόσθετα σας αναφέρω ότι οι μεταφορές που προαναφέρθηκαν και φαίνονται στο έγγραφο που σας προσκομίζω δεν αφορούν σε εμπορική συναλλαγή οιουδήποτε είδους μεταξύ της εταιρίας μου και των εταιριών αυτών».

Με λίγα λόγια, στη λίστα των εταιρειών που απέστειλαν εμβάσματα στην G Tankers του Γιαννουσάκη φιγουράρουν εταιρικές οντότητες τα στελέχη των οποίων έχουν εμπλακεί και -το χειρότερο- έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση NOOR1 που μας απασχολεί. Τι δουλειά είχαν, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη λίστα εταιρείες όπως αυτή συμφερόντων Μαρινάκη (Express Energy) και συμφερόντων του ανώτερου στελέχους της εταιρείας Μαρινάκη, του Ευάγγελου Μπαϊρακτάρη, (Marathon Carriers);

Η παρέμβαση της εισαγγελέως

Σε αυτήν την ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα, η οποία μετά τις αποκαλύψεις
 του zougla.gr κάλεσε τόσο τον κ. Μαρινάκη όσο και τους δύο συνεργάτες του να καταθέσουν ανωμοτί, δηλαδή ως ύποπτοι. 

Το πόρισμα δεν άργησε να εκδοθεί, προκαλώντας σεισμό στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. 

Η διάβαση της δικαστικής «ερήμου» από την Ειρήνη Τζίβα

Ένα έγκλημα που έχει καταφέρει να μείνει χωρίς τιμωρία, με τους πρωταγωνιστές του να κυκλοφορούν ανενόχλητοι στο σκοτάδι και στο παρασκήνιο μέσα από το οποίο κινούσαν τα νήματα για την ατιμωρησία τους, οδηγείται πια από τη Δικαιοσύνη στην αποκάλυψη.

Διά πυρός και σιδήρου η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα κατάφερε να μπει στην τελική ευθεία της έρευνας για μία από τις πιο βρόμικες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών, με το πλοίο Noor1, η οποία παρά την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου στην ουσία της παρέμεινε ανέγγιχτη. Όπως ακριβώς έγινε και με τους εγκεφάλους ή τους χρηματοδότες της μεταφοράς των τριών τόνων ηρωίνης με το πλοίο Noor1, οι οποίοι με έναν «μαγικό» τρόπο... χάθηκαν από τα «μάτια» της Δικαιοσύνης, αφήνοντας «ορφανό» το τεράστιο ναρκοφορτίο.

Αντιπαλεύοντας από τη μία τα δικονομικά τεχνάσματα που προέβαλλαν οι πανίσχυροι εμπλεκόμενοι και από την άλλη τον συστηματικό πόλεμο λάσπης που δεχόταν, η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα πέτυχε αυτό 
που για πολλούς θα έμοιαζε με άθλο. Να νικήσει, δηλαδή, τις μηχανορραφίες που ανά καιρούς στήνονταν μπροστά της και να βρεθεί πλέον ένα βήμα πριν από την άσκηση των ποινικών διώξεων.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι έπαιξαν τα... ρέστα τους και έχασαν! Η προσπάθειά τους να «εκπαραθυρώσουν» την εισαγγελική λειτουργό από την έρευνα όχι μόνο δεν απέδωσε, αλλά τους εξέθεσε και στην κοινή γνώμη ακόμη περισσότερο, αφού ήταν ηλίου φαεινότερον πως ο στόχος τους ήταν διττός, να κερδίσουν χρόνο και ερείσματα με κάθε τρόπο.

Το πείσμα, όμως, της εισαγγελικής λειτουργού αποτέλεσε τον απρόβλεπτο παράγοντα για εκείνους που ευελπιστούσαν πως αργά ή γρήγορα η έρευνα θα σταματούσε. Η κυρία Τζίβα ακόμη και μετά τις απειλές που δέχτηκε, κατά τη διάρκεια της έρευνάς της, έδωσε έναν αγώνα δρόμου για να αποκαλύψει όσους κρύβονταν πίσω από το φορτίο του θανάτου, διαπράττοντας σωρεία αξιοποίνων πράξεων, σε βαθμό κακουργήματος.

Μέσα σε ένα σκηνικό πιέσεων, φανερών ή υπόγειων, συγκεκαλυμμένων προειδοποιήσεων, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και αλλεπάλληλες αιτήσεις εξαίρεσης, η εισαγγελική έρευνα έβγαλε... λαβράκια, διαψεύδοντας τους κακόπιστους που νόμιζαν πως και αυτήν τη φορά θα ξεγλιστρήσουν από τα δίχτυα της Δικαιοσύνης τα μεγάλα ψάρια.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στο φως η δημοσιογραφική έρευνα του zougla.gr για παράνομες συναλλαγές, εμβάσματα και τραπεζικούς λογαριασμούς των πρωταγωνιστών της διακίνησης του ναρκοφορτίου βοήθησαν να ανοίξει η έρευνα και να μπορέσει να αποκρυπτογραφηθεί η διαδρομή του μαύρου χρήματος και να εξιχνιαστεί το δίκτυο του κυκλώματος χρηματοδότησης, μεταφοράς και πώλησης των τριών τόνων ηρωίνης. Αυτά τα στοιχεία της δημοσιογραφικής έρευνας οδήγησαν στο αίτημα δικαστικής αρωγής που υπέβαλε στις δικαστικές αρχές του Ντουμπάι η εισαγγελική λειτουργός. Ακόμη και αυτή η χρονοβόρα διαδικασία αντιμετώπισε προβλήματα, καθυστερήσεις αδικαιολόγητες, κωλυσιεργίες επί «μεταφραστικού» επιπέδου, προσκόμματα. Τελικά, τα εμπόδια υπερπηδήθηκαν όχι χωρίς κόπο. 

Οι αποκαλύψεις του zougla.gr «έδεσαν» σε μεγάλο βαθμό το κουβάρι της υπόθεσης, προσφέροντας επιπλέον στοιχεία στην έρευνα. Τώρα πια απομένει η ποινική αποτίμησή τους, η οποία αναμένεται να φέρει αντιμέτωπους με βαριές κατηγορίες τους εμπλεκομένους.
zougla.gr:

Δεν υπάρχουν σχόλια: