Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Η γέννηση του Ναυτίλου: Ένα απ' τα αρχαιότερα πλάσματα της Γης εκκολάπτεται για πρώτη φορά μπροστά στην κάμερα !



Το ενυδρείο του Monterey Bay έχει καταγράψει σε βίντεο την μοναδική στιγμή. Το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα  δείχνει για πρώτη φορά έναν ναυτίλο να εκκολάπτεται. Το υλικό αυτό θεωρείται ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση μιας μυστηριώδους οικογένειας θαλάσσιων πλασμάτων που κατοικούσαν στη γη εκατομμύρια χρόνια πριν τον άνθρωπο.   

Το βίντεο παρουσιάζει πολλά νεογέννητα του είδους Nautilus pompilius που εκκολάπτονται από τα αυγά τους, αφού αναπτύχθηκαν για περισσότερο από ένα χρόνο σε αιχμαλωσία.   

Το ενυδρείο Monterey Bay προσπαθεί να μελετήσει την αναπαραγωγική συμπεριφορά τους, αλλά και ολόκληρη η ζωή τους, η οποία μπορεί να εκτείνεται σε πάνω από 20 χρόνια.   

«Κανείς δεν κατάφερε να ακολουθήσει ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός ναυτίλου στην άγρια φύση», δήλωσε στο Nerdist η υπεύθυνη του ενυδρείου. «Αυτό είναι που κάνει αυτά τα εύθραυστα νεογνά τόσο ξεχωριστά ακόμα και σε αιχμαλωσία. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν έχει δει ένα αυγό στην άγρια φύση», πρόσθεσε.   
Οι ναυτίλοι είναι μια οικογένεια ζώων που αποτελείται από δύο γένη και έξι γνωστά είδη. Αυτό το συγκεκριμένο είδος, ο θαλάσσιος ναυτίλος, συνήθως ζει σε βάθος περίπου 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού, στο θαλασσινό νερό και κοντά στους υφάλους των ακτών της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας. Τα μικρά κυρτά πλάσματα είναι αξιοσημείωτα για τα πρωτόγονα μάτια τους, τα τμήματα που μοιάζουν με πλοκάμια και προεξέχουν από τα κεφάλια τους και φυσικά τα ριγέ κελύφη τους που παίρνουν το σχήμα C.   

Το κέλυφος δεν προστατεύει μόνο τα όργανα του ναυτίλου, αλλά επιτρέπει και στο ζώο να προσαρμόζει την πλευστότητά του όταν οι θάλαμοι είναι είτε γεμάτοι είτε εξαντλημένοι από το νερό - όπως και το υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο.   Αυτό που θα πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν είναι να αποφεύγουν  την αγορά διακοσμητικών κελυφών ναυτίλου καθώς αναφέρεται ως πιθανώς απειλούμενο είδος. 





Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: