Σάββατο 8 Ιουλίου 2017

Peterson Institute: Η Ελλάδα εξάλειψε το εμπορικό έλλειμμα με υψηλό κόστος


 Peterson Institute: Η Ελλάδα εξάλειψε το εμπορικό έλλειμμα με υψηλό κόστος

H διαγραφή του ελληνικού ελλείμματος δεν είναι καλή είδηση για την Ελλάδα


Στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος της Ελλάδας αναφέρεται το Peterson Institute σε σχόλιο του όπου περιλαμβάνεται και ένα ιδιαίτερα αποκαλυπτικό γράφημα για την ελληνική οικονομία.
Όπως αναφέρεται, λοιπόν, η Ελλάδα έχει εξαφανίσει αυτό το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που διογκώθηκε την περίοδο 2007-2016.
«Αν κι αυτό θα έπρεπε να θεωρείται καλή είδηση, δεν είναι.
Ο λόγος είναι ότι η Ελλάδα μείωσε το έλλειμμα περιορίζοντας τις εισαγωγές και όχι ενισχύοντας τις εξαγωγές της, ένα αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης της οικονομικής παραγωγής» επισημαίνεται στο σχόλιο του Peterson Institute.
Η μείωση του εμπορικού ελλείμματος μέσω της μείωσης των εισαγωγών είναι συνήθως ευπρόσδεκτη όταν οι υψηλές εισαγωγές αντικατοπτρίζουν μια μη βιώσιμη ανάπτυξη. 
Το έλλειμμα παραγωγής της Ελλάδας, ένα μέτρο για το πόσο μια οικονομία λειτουργεί πάνω ή κάτω από το βέλτιστο επίπεδο, ήταν 8,9% το 2007 με βάση τα τελευταία στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). 
Στην ιδανική περίπτωση, η Ελλάδα θα είχε μειώσει το χάσμα παραγωγής σε μηδενικό ποσοστό και θα είχε μειώσει τις εισαγωγές. 
Αντ' αυτού, η οικονομική παραγωγή κατέρρευσε σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από το δυνητικό, με το χάσμα να φτάνει το -11,8% το 2016.

Greece Has Eliminated Its Trade Deficit, But at a High Cost


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: