Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Δήμαρχος : Απουσία της Μειοψηφίας και έλλειψη απαρτίας στη συνεδρίαση του απολογισμού του Δήμου Δελφών για το 2016


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                  ΑΜΦΙΣΣΑ, 06.07.2017
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ                                                  
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                                                               
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                              

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά                   
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα                                  
Τηλέφωνο: 2265350023        
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 49/2017

ΘΕΜΑ:  «Απουσία της Μειοψηφίας και έλλειψη απαρτίας στη συνεδρίαση του απολογισμού για το 2016»

Χθες το απόγευμα ήταν προγραμματισμένη η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δελφών με μοναδικό αντικείμενο των απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2016. Παρούσα ήταν σχεδόν σύσσωμη η παράταξη της δημοτικής Αρχής και ο σύμβουλος Γ. Δρακάκης από την παράταξη "Απολλώνιο Φως-Καθαρές λύσεις". Αντίθετα απόντες ήταν οι εκπρόσωποι των "Πολιτών στο Προσκήνιο" και ξανά, όπως δυστυχώς είχε συμβεί και πέρσι, στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας. Η μη προσέλευση της αντιπολίτευσης, πλην Δρακάκη, είχε ως αποτέλεσμα  την έλλειψη απαρτίας. Γεγονός που οδήγησε και φέτος σε απαξίωση και αναβολή μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το παρελθόν έτος ενώπιον των εκπροσώπων των συνδημοτών μας στο δημοτικό συμβούλιο.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραθέσουμε την ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει στην συνεδρίαση ο Δήμαρχος Δελφών, η οποία είναι η εξής:

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΑ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2016



Α. ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΡΕΧΟΥΣΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το 2016 υπήρξε μια χρονιά σταθεροποίησης για το Δήμο Δελφών. Μετά από ένα άκρως απρόβλεπτο 2015, το αμέσως επόμενο έτος μας επέτρεψε να περάσουμε σε μια σταδιακή ομαλότητα, με κύρια ζητούμενα την βελτίωση της διαχειριστικής μας ικανότητας σε όλα τα μέτωπα και την οικονομική εξυγίανση του Δήμου.
Είναι σαφές ότι και στα δύο ζητούμενα, επήλθε μια αρκετά ικανοποιητική πρόοδος.

Σχετικά με τη βελτίωση της διαχειριστικής μας ικανότητας και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Δήμου, επισημαίνουμε κυρίως τα εξής:
1.     Λειτούργησαν ικανοποιητικά τα νέα κανονιστικά πλαίσια, που κατ’ ουσίαν δοκιμάστηκαν πρώτη φορά μέσα στο 2016, όπως ο Κανονισμός Κοινοχρήστων Χώρων, ο κανονισμός Αθλητικών Χώρων και ο Κανονισμός Εμποροπανηγύρεων, ενώ εισήχθη και εγκρίθηκε ο αναμορφωμένος Κανονισμός Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ο οποίος αντιμετώπισε αρκετά μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα που είχαν διαπιστωθεί στη λειτουργία του συστήματος.

2.     Επιτύχαμε την εκ νέου ένταξη (και με αυτόν τον τρόπο την εξασφάλιση συνέχισης) του έργου του Χ.Υ.Τ.Υ. και Μονάδας Κομποστοποίησης στη θέση «Βαρτός» στο καινούργιο Ε.Σ.Π.Α., ως ένα από τα πρώτα (και τα ελάχιστα μέχρι σήμερα) έργα που εντάχθηκαν στην σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Ανάπτυξης (ΥΜΠΕΡΑΑ) και κατ’ ουσίαν το μοναδικό τέτοιου μεγέθους που εκτελείται εξ ολοκλήρου με δημόσια χρηματοδότηση και όχι με Σ.Δ.Ι.Τ.

3.     Επιτύχαμε την ένταξη στο Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας της νέας πτέρυγας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άμφισσας, που θα καλύψει κυρίως τις ανάγκες του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, ένα έργο ζητούμενο πολλών ετών.

4.     «Κλείσαμε» επιτυχώς μια σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν στα πλαίσια του προηγούμενου Ε.Σ.Π.Α. και τακτοποιήθηκαν ως προς το φυσικό και οικονομικό τους αντικείμενο.

5.     Προβήκαμε με δικούς μας πόρους σε μια σειρά παρεμβάσεων ανάδειξης σημείων των πόλεων και χωριών του Δήμου μας, μερικές από τις οποίες είχαν πολύ μεγάλη υπεραξία και βελτίωσαν σημαντικά την εικόνα και τη λειτουργικότητα των οικισμών μας.

6.     Το 2016, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, επήλθε σημαντική βελτίωση στις υπηρεσίες της καθημερινότητας. Είχαμε πολύ καλή αντιμετώπιση όλων των εκτάκτων φαινομένων  που παρουσιάστηκαν (πυρκαγιές, χιονοπτώσεις κ.λπ.) σε καλή συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς. Είχαμε επίσης σαφώς αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην καθαριότητα, στο αστικό πράσινο, στην ύδρευση και αποχέτευση, παρά τις πολλές βλάβες που προέκυπταν σχεδόν καθημερινά, λόγω της παλαιότητας του εξοπλισμού μας και των υφισταμένων δικτύων και εγκαταστάσεων.

Σχετικά με την οικονομική εξυγίανση του Δήμου, επισημαίνουμε:

1.     Το 2016 υπήρξε μια χρονιά – σταθμός για την οικονομική κατάσταση του Δήμου Δελφών. Η έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών της χρηματοδότησής μας για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτέλεσε ένα τεράστιο βήμα προόδου και εξασφάλισης της θέσης του Δήμου μας. Το πρόγραμμα της τάξης των 3,8 εκ. ευρώ συμπεριέλαβε τόσο γεννημένες οφειλές του Δήμου, όσο –και το σημαντικότερο- γεννημένες οφειλές των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων (μολονότι αυτό καταρχήν μας είχε αποκλειστεί!), οι οποίες ήδη από την προηγούμενη θητεία είχαν λυθεί και εκκαθαριστεί. Το δύσκολο σταυρόλεξο της αποπληρωμής των χρεών ακριβώς αυτών των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, που παρουσίαζε σημαντικές τεχνικές και νομικές ιδιαιτερότητες, βρήκε την απάντησή του μέσα από μια σύνθετη, μακρά και επίπονη διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εσωτερικών.

2.     Ο προϋπολογισμός του 2016 εκτελέστηκε σχεδόν υποδειγματικά και πάντως πλησίασε σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά αφότου ιδρύθηκε ο «καλλικρατικός» Δήμος Δελφών.

3.     Ο Δήμος μας έκανε επίσης μέσα στο 2016 σημαντικά βήματα για την ανάκτηση της αξιοπιστίας του απέναντι στην «αγορά» (προμηθευτές, συνεργάτες κ.λπ.). Βελτιώνοντας το σύστημα και τις διαδικασίες αναθέσεων, ελέγχου, ενταλματοποιήσεων και εξοφλήσεων, μείωσε σοβαρά τους χρόνους, αλλά και τις επισφάλειες του όλου συστήματος, με σαφές αποτέλεσμα την πρόθυμη πλέον συνεργασία της τοπικής αγοράς με το Δήμο Δελφών, ο οποίος έχει σαφώς αναβαθμισμένη φήμη και αξιοπιστία.

4.     Συνοπτικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το 2016 υπήρξε μια χρονιά ομαλοποίησης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Δελφών, ο οποίος πλέον έχει να διαχειριστεί ένα τραπεζικό χρέος σε επίπεδα ελεγχόμενα, μικρές σχετικά εκκρεμότητες με προμηθευτές και λειτουργεί με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. 


Β. ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Το 2016 προωθήθηκαν από το Δήμο μας μια σειρά πολιτικές πρωτοβουλίες, πάνω στους άξονες του προγράμματός μας και με καθαρή εικόνα για τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της περιοχής μας σε βάθος χρόνου που ξεπερνά την τρέχουσα θητεία. Σπουδαιότερες δράσεις μας:

1.     Νοσοκομείο – Υποδομές Υγείας. Στις 19 Φεβρουαρίου 2016 (έναν περίπου χρόνο μετά το μεγάλο συλλαλητήριο στην Πλατεία Κεχαγιά της Άμφισσας), με πρωτοβουλία του Δήμου μας πραγματοποιήσαμε το Παμφωκικό Συλλαλητήριο για την Υγεία στην Αθήνα, διαδηλώνοντας μαζί με πολλούς συμπολίτες μας έξω από το Υπουργείο Υγείας και το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Πολλάκη και λάβαμε από αυτούς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανασυγκρότηση του Νοσοκομείου Άμφισσας και των υπολοίπων Δομών μας, πολλές από τις οποίες (ομολογουμένως) έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται.

2.     Ελαιώνας Άμφισσας. Το 2016 ήταν έτος εντατικής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων (Δήμου, Περιφέρειας, Συνεταιρισμών, Τ.Ο.Ε.Β. κ.λπ.) προκειμένου να καταλήξουμε (όπως και έγινε με επίσημα υπογεγραμμένα Πρακτικά) σε κοινά συμπεράσματα για τις ανάγκες του συστήματος διαχείρισης του Ελαιώνα μας. Ταυτόχρονα ολοκληρώθηκε η συνεργασία μας με την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία μας παρέδωσε μια εργασία με πολύ χρήσιμες καταγραφές και συγκεκριμένες προτάσεις. Όλη αυτή η σύνθετη και εντατική δουλειά αξιοποιείται προκειμένου ο Δήμος μας να υποβάλει την πρότασή του για το Διαχειριστικό Σχέδιο του Ελαιώνα της Άμφισσας, το οποίο θα δοθεί σε διαβούλευση τις προσεχείς ημέρες (μέχρι τις 15.07.2017).

3.     Λιμενικές Υποδομές. Σε συμφωνία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εξασφαλίσαμε πόρους (ιδιωτική χορηγία) για την εκπόνηση της μελέτης επέκτασης και εμβάθυνσης του λιμενοβραχίονα της Ιτέας, μια μελέτη σύνθετη, που ήδη εκτελείται υπό τη διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας και για την οποία υπάρχει δεδηλωμένη πρόθεση χρηματοδότησης του έργου από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

4.     Πολεοδομικός – Αναπτυξιακός Σχεδιασμός. Πέραν των τρεχόντων Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων και ΣΧΟΑΑΠ (Δ.Ε. Ιτέας, Γαλαξιδίου, Παρνασσού, Καλλιέων και Γραβιάς), που όλα προωθήθηκαν και επιλύθηκαν επ’ αυτών σημαντικά ζητήματα, προωθήσαμε δύο σημαντικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν μέσα στο 2016: α) Την υποβολή αναλυτικής και επεξεργασμένης πρότασης για τις χρήσεις γης στη Β΄ Ζώνη του Δελφικού Τοπίου, η οποίας εξετάζεται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (αφού έχουν προηγηθείς αρκετές συσκέψεις μεταξύ ημών και των αρμοδίων Υπηρεσιών των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος) και β) Την εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (Σ.Ο.Α.Π.) ένα ουσιαστικό (και όχι τυπικό, όπως συνήθως συμβαίνει) επιχειρησιακό σχέδιο για το Δήμο μας, που σήμερα βαίνει στη φάση της διαβούλευσης και θα καταλήξει στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δίνοντάς μας ένα ουσιαστικό πλεονέκτημα απέναντι στους περισσότερους Δήμους της Περιφέρειάς μας στα ανταγωνιστικά προγράμματα αστικής ανάπτυξης που θα προκηρυχθούν τα επόμενα χρόνια.

5.     Κυκλοφοριακή μελέτη του ευρύτερου κέντρου της Άμφισσας. Το 2016 ήταν η χρονιά που εκπονήθηκε και πέρασε όλα τα στάδια της Διαβούλευσης η κυκλοφοριακή μελέτη, σε μια διαδικασία υποδειγματικά δημοκρατική και σεβασμού στον πολίτη, ο οποίος υπήρξε κοινωνός και συνδιαμορφωτής των προτάσεων για την πόλη του. Η μελέτη αυτή αποτελεί τη βάση για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την έδρα του Δήμου μας, το οποίο έχει ακόμη αρκετούς άξονες, που όλοι προωθήθηκαν μέσα στο 2016 και βρίσκονται σήμερα σε φάση υλοποίησης (δημιουργία χώρου στάθμευσης βαρέων οχημάτων, δημιουργία κυκλικού κόμβου στην είσοδο από Λαμία, αναβάθμιση των υφισταμένων πεζοδρόμων, αρχιτεκτονική μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ησαΐα και των πεζοδρομίων της λεωφόρου Σαλώνων, δημιουργία του «Πάρκου της Ελιάς», εκπόνηση μελέτης περιφερειακού δρόμου μέχρι το Κάστρο, βελτίωση των προσβάσεων για Α.Μ.Ε.Α., πληροφοριακή σήμανση των μνημείων & χάραξη πολιτιστικών διαδρομών κ.α.).

6.     Βελτίωση βασικών πολιτιστικών υποδομών. Αναβαθμίστηκαν ουσιαστικά μέσα στο 2016 με παρεμβάσεις του Δήμου μας σημαντικοί χώροι πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, οι οποίοι παρουσίαζαν μέχρι πρότινος εικόνα εγκατάλειψης. Σπουδαιότερες (αλλά όχι οι μοναδικές) είναι οι παρεμβάσεις στο Κάστρο της Άμφισσας και στην οικία Σικελιανού στους Δελφούς, οι οποίοι αποτελούν πλέον δύο βασικούς πυλώνες της πολιτιστικής κίνησης του Δήμου μας, αλλά και η αποκατάσταση του Χανίου της Γραβιάς.

7.     Σημαντικές κινήσεις εξωστρέφειας και προβολής του Δήμου μας. Το 2016 αναβαθμίστηκε σημαντικά η εικόνα του Δήμου μας με την ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών, όπως η καθιέρωση του Delphi Economic Forum, η αναβάθμιση του κύκλου των Επετειακών μας εκδηλώσεων, μια σειρά στοχευμένων δράσεων προβολής με σποτάκια σε τηλεόραση, internet κ.λπ, η αναβάθμιση της τουριστικής παρουσίας μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η βράβευσης του Δήμου μας σε διάφορα επίπεδα κ.α. έπαιξαν θετικό ρόλο στην οικοδόμηση μιας καλύτερης παρουσίας της περιοχής μας (σε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς), η οποία δρα σωρευτικά και μακροπρόθεσμα.

Γ. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ
Το 2016 υπήρξε ένα έτος με ικανοποιητικά αποτελέσματα για το Δήμο μας. Πέραν της σημαντικής απόδοσής μας σε ζητήματα τρέχουσας διαχείρισης (με κορυφαία επιτυχία την ουσιαστική βελτίωση της οικονομικής θέσης του Δήμου), το έτος αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί ως έτος ουσιαστικής προετοιμασίας των σημαντικών μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών που για όλες υπήρξε ουσιαστική προεργασία μέσα στο 2016, αλλά κυρίως ενεργοποιήθηκαν και υλοποιούνται στο τρέχον έτος (βλ. στενή συνεργασία με Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας στον τομέα της αποκομιδής απορριμμάτων & Ανακύκλωσης, ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης, ίδρυσης Δικτύου Πολιτισμού και Τουρισμού από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Δήμο Δωρίδας, αντικατάσταση του συνόλου του οδοφωτισμού στο Δήμο μας με ενεργειακό τύπου led, ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας για την πρωτεύουσά μας κ.λπ.).

Άμφισσα, 5 Ιουλίου 2017
Ο Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Γραφείο Τύπου


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Οικτρος απολογισμος με μηδενικο εργο και τραγελαφος σε ολα τα επιπεδα. Κριμα...Πενταετια ΕΝΤΕΛΩΣ ΧΑΜΕΝΗ.