Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Προειδοποίηση από τον Τούρκο πρέσβη: Αν δεν εκδώσετε τους 8, θα έχουμε πρόβλημα

Προειδοποίηση από τον Τούρκο πρέσβη: Αν δεν εκδώσετε τους 8, θα έχουμε πρόβλημα
Δήλωσε ότι ήταν λάθος που η Ελλάδα τους επέτρεψε να προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη και τόνισε ότι η μη έκδοσή τους θα ζημιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Έκτακτη συνέντευξη Τύπου για το διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σχετικά με την υπόθεση των 8 Τούρκων στρατιωτικών που αυτομόλησαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, παραχώρησε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Ο Κερίμ Ουράς δήλωσε ότι ήταν λάθος από την πλευρά της Ελλάδας που τους επέτρεψε να προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη, γιατί α)δεν υπήρχε πρόβλημα φωτιάς όπως είχε ισχυριστεί ο πιλότος όταν ζήτησε άδεια προσγείωσης και β) ένα ελικόπτερο μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε. Γιαυτό, τα ελληνικά μαχητικά που το παρακολούθησαν από την είσοδό του στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν θα έπρεπε να του είχαν επιτρέψει να προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος.
Ο Ουράς προειδοποίησε ότι η μη έκδοσή τους "θα ζημιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις" και τόνισε ότι αυτή η "υπόθεση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατό.

Σε ερώτηση τι θα γίνει στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να τους χορηγήσει πολιτικό άσυλο, ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε ότι "η κοινή γνώμη στην Τουρκία παρακολουθεί με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτή την υπόθεση, η οποία δημιουργεί έντονη συναισθηματική φόρτιση" και ότι "αν δεν επιστραφούν οι οκτώ στην Τουρκία, είναι ανήσυχος για τις αντιδράσεις της τουρκικής κοινής γνώμης και δεν θα ήταν καλό κάτι τέτοιο για τις διμερείς σχέσεις".

Για το ηθικό προβλημστισμό για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία και κατά πόσο θα είναι ασφαλείς οι 8 στρατιωτικοί αν εκδοθούν στη Τουρκία, ο Ουράς δήλωσε ότι - αν και το θέμα θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο της χώρας του, αυτό δεν σημαίνει και ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση θα αποφασίσει για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Είπε, επίσης, ότι η δίκη των στρατιωτικών στην Τουρκία θα είναι δίκαιη και η διαδικασία θα είναι διαφανής. Υπενθύμισε μάλιστα την υπόθεση Οτσαλάν, που ο αρχηγός του PKK εκτίει ποινή ισόβιων δεσμών.

news.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: