Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Στουρνάρας: Το Grexit είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει



To grexit είναι πλέον αδύνατο και είναι ένα κεφάλαιο που έχει κλείσει, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που έδωσε στον αρθρογράφο των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο ήταν πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη και το 2015 θα κλείσει με μηδενική ανάπτυξη (από μηδέν έως μείον μηδέ κάτι, είπε).

Για το 2016 είπε ότι θα υπάρξει αρνητική επίδραση (carry over) από το τελευταίο τρίμηνο του 2015, αλλά συνολικά είναι πιθανό να σημειωθεί θετικός ρυθμός ανάπτυξης στα δύο τελευταία τρίμηνα, με την προϋπόθεση ότι η αξιολόγηση του προγράμματος θα κλείσει με επιτυχία.

Ελπίζω, είπε, ότι θα έχουμε μία συμφωνία , γρηγορότερα παρά αργότερα, καθώς αυτή θα αποτελέσει καταλύτη για μία σειρά από θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα. Ο Διοικητής σημείωσε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους γίνονται πλέον στο σύνηθες καλό κλίμα και ότι η Ελλάδα έχει καλύψει πάνω από τα τρία τέταρτα της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το δυσκολότερο κομμάτι, τόνισε, αφορά το τελευταίο μέρος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι διαρθρωτικές και δεν θα έβλεπε πρόβλημα με αυτές.

Ο ιδανικός συνδυασμός για την Ελλάδα, είπε, είναι να έχουμε λιγότερη λιτότητα και περισσότερες επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι επενδύσεις, είπε, θα μπορούσαν να στηριχθούν στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας που θα βασίζεται σε κρατικά ακίνητα.

Για το θέμα του χρέους, σημείωσε ότι μένει να εκπληρωθεί η υπόσχεση της Ευρωζώνης από το Eurogroup του 2012 για την ελάφρυνσή του, η οποία είναι και ουσιαστικής και συμβολικής σημασίας, όπως είπε.

Για το κόστος από την προσφυγική κρίση, ο Διοικητής είπε ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα φέτος θα κυμανθεί από 0,3% έως 0,4% του ΑΕΠ (μεταξύ 500 και 700 εκατ. ευρώ) και εκτίμησε ότι θα δοθεί σχετική οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για το κόστος αυτό.
http://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: