Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

ΓΛΑΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΖΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ

Ταυτόχρονα και με μεγαλύτερη ασφάλεια θεραπεύονται πλέον ο καταρράκτης  και το γλαύκωμα όταν συνυπάρχουν, χάρη στην εξέλιξη της οφθαλμολογίας!
Οι δυο παθήσεις αντιμετωπίζονται σε μία χειρουργική επέμβαση και όχι  σε δυο, όπως ήταν προτιμητέο μέχρι πριν από λίγο καιρό και με σαφώς καλύτερα αποτελέσματα.
«Η συνδυασμένη χειρουργική αντιμετώπιση καταρράκτη και γλαυκώματος, χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις της οφθαλμολογίας και των χειρουργικών τεχνικών προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα» αναφέρει  ο χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκηςκαι επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & LaserΑθηνών   κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης.

«Τα αποτελέσματα, συνεχίζει ο κ. Κοζομπόλης, της ταυτόχρονης αντιμετώπισης καταρράκτη και γλαυκώματος εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η φάση στην οποία βρίσκεται η κάθε πάθηση, η επιλογή της χειρουργικής τεχνικής και φυσικά η χειρουργική εμπειρία του οφθαλμίατρου  σε τέτοιου είδους επεμβάσεις».
ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ    ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ     ΚΑΙ ΓΛΑΥΚΩΜΑΤΟΣ

Ησυνύπαρξηκαταρράκτηκαιγλαυκώματοςείναιέναπολύσυχνόφαινόμενοκαιαπαιτείιδιαίτερηπροσοχήστηναντιμετώπισητου.
Οχειρουργόςπριναποφασίσειτηνχειρουργικήπροσέγγισηπουθαεπιλέξει οφείλειναλάβειυπ’όψιντιςακόλουθεςπαραμέτρους:
  • το στάδιο της γλαυκωματικής βλάβης
  • τονρυθμόεπιδείνωσηςτηςγλαυκωματικήςβλάβης
  • τηναντιγλαυκωματικήφαρμακευτικήθεραπείαπουλαμβάνειοασθενήςκαι τιςπιθανέςτοπικέςήσυστηματικέςπαρενέργειεςπουαυτήεπιφέρει,
  • τοστάδιοκαιτηνεξέλιξητηςκαταρρακτογένεσης

«Ησυμβατικήχωριστήχειρουργικήπροσέγγιση,στο όνομα της διατήρησης καλύτερωναποτελεσμάτωνστηνΕνδοφθάλμιαΠίεση,είχεεπιπτώσειςστηνοπτικήλειτουργίατουασθενούςεξαιτίαςτηςύπαρξηςτουκαταρράκτηήτης επιδείνωσηςτουλόγωακριβώςτηςτραμπεκουλεκτομής»   διευκρινίζει ο Έλληνας καθηγητής οφθαλμολογίας και προσθέτει.
«Σήμερα,ηαντιμετώπισητουσυχνούαυτούπροβλήματοςτίθεταισετελείως διαφορετικήβάσημεδεδομένεςτιςραγδαίεςβελτιώσειςσεόλεςτις χειρουργικέςτεχνικέςείτεεκείνεςπουαφορούνστοσκέλοςτης αντιγλαυκωματικήςεπέμβασης, είτεεκείνεςπουαφορούνστοσκέλοςτης εγχείρησηςτουκαταρράκτημετηνμέθοδοτηςφακοθρυψίας(laserήυπερήχων)».
Ακόμηκαισεεκείνεςτιςπεριπτώσειςπουυπάρχειμενκαταρράκτηςκαιτογλαύκωμαβρίσκεταισεαρχόμενοσχετικάστάδιο(όπωςπροκύπτειαπότηνκλινικήκαιαπεικονιστικήσταδιοποίησητου),υπάρχεισήμεραηδυνατότηταναπραγματοποιηθείήπιααντιγλαυκωματικήπαρέμβασηκατάτηνδιάρκειατης χειρουργικήςεξαίρεσηςτουκαταρράκτη.
 Αυτόείναιεφικτόλόγωτωννέωναντιγλαυκωματικώνχειρουργικώντεχνικών(MIGS:MicroincisionGlaucomaSurgery)πουπεριλαμβάνουνέναευρύφάσμααντιγλαυκωματικώνεπεμβάσεωνμικρήςτομήςαπότιςλεγόμενεςμηδιατιτραίνουσεςεπεμβάσειςμέχρι τηντοποθέτησημικροβαλβίδωνήτιςτροποποιημένεςτραμπεκουλεκτομές (minitrab).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ   ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗΣ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους τα πλεονεκτήματα από την  ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο παθήσεων  είναι:

  • Μία αντί δύο επεμβάσεων με μειωμένο τον σχετικό χειρουργικό κίνδυνο,
  •  Μικρότερο κόστος στον ασθενή  και στο Σύστημα Υγείας,
  •  Μικρότεροςσυνολικάχειρουργικόςχρόνοςσεσχέσημετιςδύοεπεμβάσειςχωριστά,
  • Ταχύτερηαποκατάστασητηςοπτικήςλειτουργίας,
  • Μηδαμινόςκίνδυνοςτωνεπικίνδυνωνμετεγχειρητικώναυξήσεωντης ΕΟΠ(spikes)πουσυχνάπαρατηρούνταισεεπεμβάσειςμόνοτουκαταρράκτη και ειδικά επί γλαυκωματικών ασθενών μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσα γλαυκωματική βλάβη.

«Για να εφαρμοστεί η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των δυο οφθαλμικών παθήσεων πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις»καταλήγει ο κ Κοζομπόλης, όπως:
  • Παρουσία καταρράκτη καιφαρμακευτικάμηρυθμιζόμενογλαύκωμα,
  • Προχωρημένογλαύκωμακαικαταρράκτης,
  • Ηπρώιμηαντιμετώπισητουγλαυκώματοςσεκαταρρακτικόασθενή,
  • Ασθενήςπουδενεπιθυμείήδενδύναταιναυποβληθείσεδύοεπεμβάσειςγιαδιαφόρουςλόγους
 Σημαντικόεπίσηςρόλοπαίζειηεπιλογήτουενδοφακούπουθατοποθετηθεί στονοφθαλμόσεαντικατάστασητουκαταρρακτικούφακούσεαυτέςτιςπεριπτώσεις.
Όλεςοικατηγορίεςπρεσβυωπικώνφακώνπρέπεινααποφεύγονταιγιαλόγουςποιότηταςόρασηςτουγλαυκωματικούασθενούςαλλάκαιγιαλόγουςσωστήςπαρακολούθησηςτηςγλαυκωματικήςβλάβης μετεγχειρητικά.

http://www.glaucoma-laser-eyecenter.gr.  Τηλ.  213Ο325910


Δεν υπάρχουν σχόλια: