Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016

Η Κατάθλιψη των Γιορτών

Η Κατάθλιψη των Γιορτών
Φωτάκια στους δρόμους, στολίδια, μια λαμπερή ατμόσφαιρα ολόγυρα. Πολλοί από μας περιμένουν αυτές τις μέρες πώς και πώς. Για άλλους όμως η περίοδος των Χριστουγέννων ισοδυναμεί με καταθλιπτική διάθεση, στενοχώρια, άγχος, αίσθημα ματαιότητας. Αν ανήκετε σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, μην το αγνοήσετε και μην περιμένετε να φύγει μόνο του. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για αυτό:
  • Κατ’ αρχάς, αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και μη νιώθετε άσχημα αν δεν πετάτε στα ουράνια όπως «θα έπρεπε» ή επειδή γύρω σας βλέπετε φωτάκια και χαρούμενα πρόσωπα. Δεχτείτε ότι έχετε κάθε δικαίωμα να μην έχετε καλή διάθεση και ότι δεν είστε υποχρεωμένοι να πιέζετε τον εαυτό σας να νιώσει χαρούμενος ενώ στην ουσία δεν είναι.
  • Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και εκφράστε τα συναισθήματά σας στους οικείους σας. Πείτε τους προβληματισμούς σας ή τις ανησυχίες σας, περιγράψτε πώς νιώθετε και μην τα κρατάτε μέσα σας.
  • Αν πραγματικά δεν υπάρχουν οικείοι καθόλου και το κύριο θέμα σας είναι η μοναξιά, προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε. Αναζητήστε ομαδικές δραστηριότητες. Πιάστε το τηλέφωνο. Χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο. Μην αφήνετε τη μοναξιά να σας νικήσει.
  • Ενδεχομένως να είναι μια ευκαιρία να κάνετε ένα βήμα για να αναθερμάνετε σχέσεις με πρόσωπα που έχετε χαθεί. Αν και θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε περίοδο του χρόνου, οι γιορτές αποτελούν μια όμορφη αφορμή για να το πραγματοποιήσετε.
  • Μην έχετε υπερβολικά υψηλές προσδοκίες. Η περίοδος των γιορτών σπάνια ανταποκρίνεται στη μαγεία με την οποία παρουσιάζεται στην τηλεόραση ή στον κινηματογράφο. Κοιτάξτε να ζήσετε κάθε στιγμή και να είστε παρόντες σε αυτήν και μην περιμένετε το τέλειο και το ανεπανάληπτο.
  • Αποφύγετε να κάνετε απολογισμό της ζωής σας και των ματαιωμένων επιθυμιών του παρελθόντος. Εστιάστε στο τώρα και στις ευκαιρίες που έχετε να ανεβάσετε την πεσμένη σας διάθεση.
  • Αν σας είναι δύσκολο να αποφύγετε τον απολογισμό, τουλάχιστον αναγνωρίστε αυτά που έχετε και δείτε και τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Σταθείτε σε αυτά που έχετε πετύχει και όχι σε αυτά που δεν έγιναν όπως θα θέλατε.
  • Μην ακολουθείτε κατά γράμμα τις καθιερωμένες συνήθειες, αν έχουν αρχίσει να σας κουράζουν. Προτείνετε κάτι καινούριο που θα δώσει νέο ενδιαφέρον. Τα παραδείγματα μπορούν να είναι ανεξάντλητα: Προτείνετε ένα συγγενικό τραπέζι να γίνει έξω. Μείνετε λιγότερο κάπου που βαριέστε ή σας βαραίνει το κλίμα. Προτείνετε να παίξετε ένα παιχνίδι όλοι μαζί ή να κάνετε ανταλλαγή δώρων. Βγείτε έξω για βόλτα ή χιονοπόλεμο. Βάλτε να δείτε μια ταινία. Αν τίποτα από τις νέες ιδέες σας δεν αρέσει στους υπόλοιπους, απλά ανοίξτε ένα διαφορετικό θέμα συζήτησης, πέρα από τα τυπικά!
  • Κάντε ένα πλάνο των δραστηριοτήτων σας και μην αφήνετε τα πάντα για τελευταία στιγμή γιατί αυτό θα σας γεμίσει άγχος. Έχετε στο μυαλό σας ποιες μέρες θα πάτε για ψώνια, ποιες μέρες θα κάνετε το τραπέζι σε φίλους ή συγγενείς, ποιες μέρες θα πάτε επισκέψεις. Προσέξτε να βάλετε όριο σε αυτά που μπορείτε να προλάβετε μέσα στις γιορτές. Μη βάζετε στόχο να κάνετε χίλια πράγματα μαζί. Μην ξεπερνάτε τον εαυτό σας και δώστε του δικαίωμα να χαλαρώσει κιόλας.
  • Μην ψάχνετε το τέλειο δώρο για τον καθένα. Έχετε στο νου σας καταρχάς πόσα χρήματα μπορείτε να ξοδέψετε και αν όντως μπορείτε να πάρετε δώρα. Θυμηθείτε επίσης ότι το σημαντικότερο είναι η ειλικρινής εκδήλωση ενδιαφέροντος και όχι το δώρο καθεαυτό.
  • Ξεκουραστείτε, κοιμηθείτε σωστά, κάνετε σωματική άσκηση.
  • Αν η κατάθλιψη είναι σοβαρή και παρεμποδίζει σημαντικά την καθημερινότητά σας, σκεφτείτε και το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Η αίτηση βοήθειας είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας.
 
* Το άρθρο γράφτηκε από το Στράτο Λέκκα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ το Δεκέμβριο 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: