Από την... κρησάρα του ανεξάρτητου διεθνούς συμβούλου θα περάσουν οι διοικήσεις των τραπεζών. Τον Φεβρουάριο ξεκινά η αξιολόγηση, πού αναμένεται να επικεντρωθεί. Φόβοι για... σφιχτό κορσέ μετά το θρίλερ της Πειραιώς.
Η αξιολόγηση θα διεξαχθεί στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου Ιουνίου και ο σύμβουλος θα εξετάσει, σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές προληπτικής εποπτείας, το μέγεθος, τη δομή και την κατανομή των αρμοδιοτήτων εντός του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών.
Το ερώτημα είναι αν η αξιολόγηση θα διενεργηθεί με το πνεύμα ή με το γράμμα του νόμου 4340 του 2015, όπως τροποποιήθηκε, μετά από την απαίτηση της Τρόικας.
Αν γίνει με το πνεύμα του νόμου, ο σύμβουλος θα εξετάσει αν οι υφιστάμενες δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι επαρκείς και ανταποκρίνονται στις επιχειρηματικές ανάγκες των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Αν, όμως, πάει με το γράμμα του νόμου, θα επέλθουν σαρωτικές αλλαγές στα Δ. Σ των τραπεζών καθώς αρκετά από τα υφιστάμενα μέλη δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο.
Το γεγονός ότι η έναρξη της αξιολόγησης συμπίπτει χρονικά με το θρίλερ της αποπομπής Θωμόπουλου στην Πειραιώς ενδέχεται, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, να παίξει ρόλο, αυξάνοντας την πίεση από πλευράς ESM και DG Comp για μια πιο αυστηρή προσέγγιση. Η σύσταση Ντάισελμπλουμ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις των τραπεζών αποτελεί υπό την παραπάνω οπτική ένα πρώτο μήνυμα.
Στην περίπτωση που διαπιστωθεί σκλήρυνση της στάσης των θεσμών, αυξάνονται οι πιθανότητες να κινηθούν προληπτικά οι τράπεζες προκειμένου να συμμορφωθούν τα Διοικητικά τους Συμβούλια, με τα τυπικά κριτήρια του νέου πλαισίου, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.
Οι πληροφορίες πάντως περί άμεσης απομάκρυνσης του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής, Λ. Φραγκιαδάκη διαψεύδονται τόσο από την τράπεζα όσο και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ποια κριτήρια θα πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ. Σ
Με βάση τις πρόσφατες τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, οι πρόεδροι όλων των επιτροπών του Δ.Σ πρέπει να είναι μέλη με διεθνή εμπειρία 10 ετών σε ανώτερες διευθυντικές θέσεις ξένων τραπεζών ή ελεγκτικών εταιρειών και ταυτόχρονα να μην έχουν δουλέψει τα τελευταία τρία χρόνια σε εγχώριες τράπεζες.
Για τα μη εκτελεστικά μέλη επιβάλλεται εμπειρία 3 ετών ως μέλος Δ.Σ σε τράπεζα ή επιχείρησης του χρηματοπιστωτικού τομέα ή σε ξένη τράπεζα.
Επιπρόσθετα απαγορεύεται τα μέλη του Δ.Σ να έχουν διατελέσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις ή να είναι στελέχη πολιτικών κομμάτων, ενώ προβλέπεται το μέλος ή τα μέλη του Δ.Σ που θα έχουν την ευθύνη για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχουν τη σχετική εμπειρία και εξειδίκευση.
Τέλος για τα ανεξάρτητα μέλη το πολυνομοσχέδιο ορίζει ότι πρέπει να έχουν διεθνή εμπειρία τουλάχιστον 15 ετών σε αντίστοιχα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από τα οποία τουλάχιστον 3 χρόνια ως μέλη Δ.Σ διεθνούς τραπεζικού ομίλου που δεν δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου