Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Τι θέλει πάλι ο «γκουρού» των κερδοσκόπων στην Αθήνα ;

Στην Αθήνα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο οικονομολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) διεθνώς γνωστός ως Dr Doom για τις δυσοίωνες προβλέψεις του όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία. Ηταν μια εξαιρετικά χαμηλών τόνων επίσκεψη, χωρίς δημόσιες εμφανίσεις και συνεντεύξεις.

Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση, για έναν αναλυτή που μας έχει συνηθίσει σε πιο ηχηρές παρεμβάσεις. Κατά την περίοδο Παπανδρέου, ο κ. Ρουμπινί ήταν από τις πιο δυναμικές φωνές που υποστήριζαν δημοσίως και από πολύ νωρίς ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ», ήταν από τους συνομιλητές του κ. Παπανδρέου που τον ωθούσαν εξαρχής –με το που ξέσπασε το ελληνικό πρόβλημα– να προχωρήσει σε «κούρεμα». Σε συνάντηση των δύο στο ταραχώδες Νταβός του 2010, ο ιρανοτουρκικής καταγωγής Αμερικανός οικονομολόγος είχε πει στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα στη φάση εκείνη ήταν η προσφυγή στο ΔΝΤ. «Tου τόνισα ότι η χώρα θα χάσει την πρόσβαση στις αγορές και αντί να χάνει χρόνο ψάχνοντας ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης, ενώ υπήρχαν εκλογές στη Γερμανία που καθυστερούσαν την απόφαση, θα ήταν καλύτερη ιδέα να πάει στο ΔΝΤ νωρίτερα», είχε δηλώσει στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του ΣΚΑΪ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της «Κ», η σχέση του τότε πρωθυπουργού με τον κ. Ρουμπινί δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα στενή. Υπήρχε μια καχυποψία, όπως λένε, λόγω της επιχειρηματικής δραστηριότητας του οικονομολόγου, ως επικεφαλής της εταιρείας οικονομικών αναλύσεων Roubini Global Economics. «Δεν ξέραμε αν οι συμβουλές του ήταν για το καλό της Ελλάδας ή σχετίζονταν με τα συμφέροντα των πελατών του», όπως αναφέρει πηγή με άμεση γνώση του θέματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του αυτή τη φορά, συναντήθηκε την Τετάρτη με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Το επιτελείο του υπουργού μιλάει για μια συνάντηση που προγραμματίστηκε «προ ολίγων ημερών» και διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αντάλλαξαν απόψεις «σε ακαδημαϊκό επίπεδο» για την ελληνική οικονομία, ενώ ο διάσημος οικονομολόγος ενημερώθηκε και για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση. Ωστόσο ο κ. Μάρδας «δεν συμβουλεύθηκε» τον κ. Ρουμπινί –ισχυρίζονται– όσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση. Ο γνωστός οικονομολόγος συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Χθες το βράδυ συμμετείχε σε δείπνο με επιχειρηματίες.

Ο κ. Ρουμπινί επισκέφθηκε την Ελλάδα από τη Δρέσδη, όπου συμμετείχε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών του G7, με σκοπό, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των κινήσεών του, να αποκτήσει προσωπική εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σε συνέντευξή του στο Bloomberg από τη Δρέσδη την περασμένη εβδομάδα, ο καθηγητής του NYU εξέφρασε αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών «κινούνται στη σωστή κατεύθυνση». Επανέλαβε δε την άποψή του ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι διατεθειμένη να υποστεί το κόστος ενός ατυχήματος, καθώς οι συνέπειες θα ήταν βαρύτατες για την Ελλάδα αλλά θα υπήρχε και ευρεία μετάδοση της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη και περαιτέρω. Για τους λόγους αυτούς, ο κ. Ρουμπινί θεωρεί χαμηλή την πιθανότητα ενός Grexit.

Πρόκειται για διαφορετική θέση από αυτήν που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια. Στη συνάντηση του Νταβός τον Ιανουάριο του 2012, ο γνωστός οικονομολόγος είχε προβλέψει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ώς τα μέσα του 2013. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, εμφανίστηκε στην Αθήνα σε debate του Intelligence Squared για να υπερασπιστεί –μαζί με τον Κώστα Λαπαβίτσα– την άποψη ότι η έξοδος θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να ξεφύγει από την ύφεση.
 
Έντυπη "Κ"

Δεν υπάρχουν σχόλια: