Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Γιορτές στα καταπληκτικά πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Το ωραιότερο μουσείο της πόλης της Αθήνας έχει τα πωλητήρια που του αξίζουν.





Το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο κτίριο της Κουμπάρη είναι το πρώτο μουσειακό πωλητήριο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, πριν 35 χρόνια.
Ως επί το πλείστον, δίνει βάρος σε αντίγραφα εκθεμάτων - αλλά μιλάμε για πιστά αντίγραφα υψηλής ποιότητας που προέρχονται κυρίως από τη μόνιμη συλλογή: κεραμικά με την τεχνική που δημιουργούνταν τα αρχαία κεραμικά ή βυζαντινές εικόνες, όπως φιλοτεχνούνταν οι βυζαντινές αγιογραφίες.
«Συνεργαζόμαστε με συγκεκριμένους τεχνίτες. Από τις πρώτες καινοτομίες που είχαμε επιχειρήσει, ήταν να βγάλουμε τις φόρμες των αρχαίων αγγείων σε ασημένια μορφή. Τα αντίγραφα αυτά προτιμούνται ιδιαίτερα για δώρα που προορίζονται στο εξωτερικό, ενδεχομένως σε υπουργεία και άλλους φορείς από τους αντίστοιχους δικούς μας.
Στις συλλογές της Κουμπάρη μπορεί κάποιος να βρει ένα πραγματικά καλό δώρο που αξίζει να βρίσκεται σε έναν σημαντικό χώρο» εξηγεί η υπεύθυνη των πωλητηρίων Μπενάκη, Δέσποινα Γερουλάνου.




Όλοι μας οι συνεργάτες είναι Έλληνες σχεδιαστές, βιοτεχνίες ή εργαστήρια. Εμπιστευόμαστε νέους καλλιτέχνες, θέλουμε να έχουμε επαφή με τη νέα γενιά. Πολλά από τα αντικείμενα που θα βρείτε εδώ τα έχουν φιλοτεχνήσει άνθρωποι στα 20something τους. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συσκευασία, τις περιγραφές, οτιδήποτε θα κάνουν ένα δώρο ιδιαίτερο και ξεχωριστό .



Εκτός από το παραδοσιακό κομμάτι της εικόνας και της κεραμικής στο πωλητήριο του κεντρικού κτιρίου βρίσκει κανείς και ένα πλήθος άλλων αντικειμένων εμπνευσμένων από το μουσείο, από σουβέρ βασισμένα στις σαρακατσάνικες στολές μέχρι εντυπωσιακές χριστουγεννιάτικες μπάλες που τα χειροποίητα σχέδιά τους αναφέρονται σε συγκεκριμένα εκθέματα. «Όλοι μας οι συνεργάτες είναι Έλληνες σχεδιαστές, βιοτεχνίες ή εργαστήρια. Εμπιστευόμαστε νέους καλλιτέχνες, θέλουμε να έχουμε επαφή με τη νέα γενιά.
Πολλά από τα αντικείμενα που θα βρείτε εδώ τα έχουν φιλοτεχνήσει άνθρωποι στα 20something τους. Επίσης, δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη συσκευασία, τις περιγραφές, οτιδήποτε θα κάνουν ένα δώρο ιδιαίτερο και ξεχωριστό» περιγράφει η κ. Γερουλάνου. Φυσικά, όλες οι εκδόσεις του μουσείου είναι διαθέσιμες στο πωλητήριο, αλλά και κάρτες, μεταξοτυπίες και πολλά άλλα.



Το πωλητήριο της Πειραιώς κινείται σε άλλη λογική, όπως και το ίδιο το μουσείο εξάλλου. Το κτίριο σχεδιάστηκε πιο μοντέρνο και φιλοξενεί πιο σύγχρονες εκθέσεις, οπότε η διοίκηση αποφάσισε να μη δουλέψει με αντίγραφα εκεί. «Σκεφτήκαμε ότι δεν υπήρχε εμπορικός χώρος για design και εφαρμοσμένες τέχνες όταν άνοιξε το κτίριο της Πειραιώς, γι' αυτό και αποφασίσαμε να μαζέψουμε τις καλύτερες δυνάμεις του χώρου, που στις αρχές των 00s ήταν ακόμα πολύ στα σπάργανα».
Έτσι το πωλητήριο της Πειραιώς έγινε ένα φυτώριο για το σύγχρονο design και τις εφαρμοσμένες τέχνες, ένα ανεξάρτητο κατάστημα που αλλάζει μορφή συνέχεια και στο οποίο έχουν βρει θέση κατά καιρούς αντικείμενα φιλοτεχνημένα από όλα τα μεγάλα ονόματα και τους πιο ελπιδοφόρους νέους καλλιτέχνες του εγχώριου design, από βάζα και φωτιστικά μέχρι τσάντες και κοσμήματα.


Η νεότερη προσθήκη της οικογένειας των πωλητηρίων Μπενάκη, στο κτίριο της πινακοθήκης Χατζηκυριάκου-Γκίκα στην Κριεζώτου, είναι εξίσου ξεχωριστή. Ένα επίσης πιο μοντέρνο πωλητήριο, σε σχέση με το κλασικό του κεντρικού κτιρίου, το άνοιγμα του οποίου συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση 35 χρόνων από το πρώτο. Το στοιχείο που το κάνει ξεχωριστό, είναι ότι διαθέτει αποκλειστικότητες, παραγωγές που έχουν δημιουργηθεί για εκείνο από παλαιότερους και πιο νέους συνεργάτες των πωλητηρίων (Brainstorm Design, 157+173 Deisgn, We Design, Beetroot κ.ά.). Οι παραγωγές αυτές είναι εμπνευσμένες κυρίως από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα και της γενιάς του Μεσοπολέμου.


Τα πωλητήρια των Μουσείων Μπενάκη στέκονται επάξια δίπλα στα αντίστοιχα καταστήματα των μεγάλων μουσείων του εξωτερικού και η κ. Γερουλάνου αναφέρει: «Οι έφοροι των ξένων μουσείων μας λένε ότι θα ήθελαν πολύ να έχουν κάτι αντίστοιχο με εμάς στο κομμάτι της πώλησης. Το κοινό τους είναι πολύ τουριστικό οπότε αναγκαστικά ρίχνουν τιμές και ποιότητα στα προϊόντα. Εμείς δεν βασιζόμαστε στους τουρίστες - δεν είμαστε η Ακρόπολη.
Ο πυρήνας των επισκεπτών και των πελατών μας είναι Έλληνες που γνωρίζουν τι θα βρουν εδώ και είμαστε ανάμεσα στις επιλογές τους. Είμαστε μαγαζιά πόλης».

Πωλητήρια Μουσείων
Μπενάκη Κεντρικό κτίριο, Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, 210 3671000
Κτίριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 210 3453111
Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Κριεζώτου 3, 210 3615702
www.benaki.gr




Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: