Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΤΕΙ Άμφισσας: Τι νέο προβλέπει το σχέδιο "Αθηνά". Ποια η τύχη των φοιτητών της πόλης


Διαβάστε τι προβλέπεται για το παλιό τμήμα, αλλά και τι θα ισχύσει για το νέο.


Δημοσιεύτηκε σήμερα το πολυαναμενόμενο σχέδιο "Αθηνά" που αλλάζει τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της Ελλάδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, αλλαγή υπάρχει και στο ΤΕΙ της Άμφισσας, το οποίο παραμένει στην πόλη, όπως μετέδωσε με ασφάλεια το AmfissaPress.

Τι θα γίνει με το υφιστάμενο ΤΕΙ στην Άμφισσα.
Ποιό είναι το νέο του όνομα και πού θα μεταφερθεί.
Τι πρέπει να κάνουν οι φοιτητές.

Το υφιστάμενο ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης στην Άμφισσα μετονομάζεται σε Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού.
Ενώ το υφιστάμενο τμήμα είναι ανεξάρτητο (δεν υπάγεται σε σχολή) και υπάγεται στο ΤΕΙ Λαμίας, το νέο, μετονομασμένο ΤΕΙ απορροφάται πλέον από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Χαλκίδας.

Έτσι, το ΤΕΙ Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού θα υπάγεται στην Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και θα εδρεύει στη Θήβα.
Σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά", το ΤΕΙ αυτό θα υπάρχει μόνο στη Θήβα και στην Κατερίνη.
Οι φοιτητές του τμήματος στην Άμφισσα, θα λάβουν το πτυχίο από την πόλη όπου θα ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, δηλαδή την Θήβα, μετακομίζοντας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Ποιό είναι το "καινούργιο" ΤΕΙ στην Άμφισσα.
Πού θα υπάγεται και τι κατεύθυνσης θα είναι.
"Αγκάθι" τα μέλη ΔΕΠ.

Το "καινούργιο" ΤΕΙ που θα υποδεχθεί η Άμφισσα, είναι το νεοσυσταθέν Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων. Ομότιτλο και επιστημονικά όμοιο τμήμα θα διαθέτει μόνο η Άμφισσα και ο Πύργος Ηλείας.
Το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων λοιπόν, θα είναι ένα "οικονομικό ΤΕΙ"  καθώς θα υπάγεται στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.
Και όταν λέμε "οικονομικό ΤΕΙ", εννοούμε ότι η πρόσβαση σε αυτό θα γίνεται μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων από το σημερινό 5ο Επιστημονικό Πεδίο ή 4η Δέσμη για τους παλαιότερους.
Το "αγκάθι" που φαίνεται σε μια δεύτερη ανάγνωση του σχεδίου "Αθηνά" είναι ο αριθμός των μελών ΔΕΠ (ΔΕΠ = Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό).
Το νέο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων Άμφισσας (αλλά και το αντίστοιχο του Πύργου), σύμφωνα με το σχέδιο "Αθηνά", δεν προβλέπεται να έχουν μέλη ΔΕΠ!
Και στα δύο τμήματα δηλαδή, τα μέλη ΔΕΠ είναι μηδέν (0)! Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το σκεπτικό του σχεδίου "Αθηνά", καθώς ένα από τα κύρια κριτήρια κατάργησης και συγχώνευσης Τμημάτων είναι και ο αριθμός μελών ΔΕΠ.

Αυτό θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια βιαστική κίνηση της δημιουργίας του Τμήματος, χωρίς να προβλέπονται μέλη ΔΕΠ, γεγονός που αν επαληθευτεί θα δημιουργήσει προβλήματα στην έναρξη λειτουργίας του στο νέο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014, αν όντως εμφανιστεί στο καινούργιο μηχανογραφικό φέτος.
Ενώ λοιπόν η Άμφισσα θα πρέπει να αποχαιρετήσει το "παλιό" ΤΕΙ της και να υποδεχτεί το "νέο", προσφέροντας ως προίκα και το υπό ανέγερση κτίριο, στην πράξη οι νέοι φοιτητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν πιθανότατα έλλειψη καθηγητών, ή διαφορετικά μια "πειραματική" διδασκαλία από συμβασιούχους καθηγητές. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΤΕΙ Εμπορίας και Διαφήμισης που υπάρχει τώρα στην Άμφισσα έχει 5 μέλη ΔΕΠ.

Η Άμφισσα, όπως όλα δείχνουν, θα υποδεχθεί ένα νέο γνωστικό αντικείμενο, πρωτόγνωρο και απαιτητικό, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν προβλεφθεί όλες οι παράμετροι λειτουργίας του -όπως συνηθίζεται σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις-.

Το "πείραμα" που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα δεν θα πρέπει να φέρει εφησυχασμό στους τοπικούς φορείς. Είναι νωρίς για να πανηγυρίζουμε για την διατήρηση τριβοβάθμιου ιδρύματος στη Φωκίδα, αλλά είναι εξίσου νωρίς να επαναπαυθούμε!

www.amfissapress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: