Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Βιβλιοθήκη της Ιτιάς: Κυψέλη πολιτισμού!

 

Ιδιαίτερα δραστήριο έργο έχει να επιδείξει η υπέυθυνη της βιβλιοθήκης της πόλης μας κυρία Γιώτα Μαδούρα (φωτό), πτυχιούχος στο αντικείμενο "Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό" του Ελ. Ανοικτού Πανεπιστήμιου, η οποία εργάζεται πυρετωδώς για την ηλεκτρονική επεξεργασία του πλούσιου αρχειακού υλικού που βρίσκεται στη διάθεσή της.

Όπως μας ενημέρωσε η ίδια, σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο πολύτιμα ντοκουμέντα της πόλης, προς χρήση κάθε ενδιαφερομένου. Η κα Μαδούρα, επιπλέον, έχει επιμεληθεί ενός προσωπικού πονήματος, σχετικού με τη διερεύνηση της ιστορίας της Ιτέας βασισμένο σε πολυπληθείς πηγές το οποίο και θα ολοκλήρωσει εντός των προσεχών μηνών, φιλοδοξώντας έτσι να συμβάλει με τη σειρά της στην ιστορική έρευνα και αναζήτηση της αλήθειας.

"Πραγματεία περί Ιτέας-Κίρρας", ένα από τα σπανιότερα
πονήματα της βιβλιοθήκης της Ιτέας,γραμμένο και εκδομένο
από τον Θεοχάρη Μελισσάρη, εν έτει 1927
Ιστορικό και δραστηριότητες

Η βιβλιοθήκη της Ιτέας ξεκίνησε να λειτουργεί το 1993. Η κα Μαδούρα βρίσκεται στη θέση της υπευθύνου από το 1995, όταν στο δυναμικό της βιβλιοθήκης υπήρχαν περίπου 3.500 βιβλία, ενώ σήμερα ο αριθμός τους έχει σχεδόν δεκαπλασιασθεί (33.000 βιβλία). Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική και ερευνητική. Σε αυτήν, περιέχονται δυο μεγάλες δωρεές. Η πρώτη είναι του αείμνηστου Ευθύμιου Σταθόπουλου από το Προσήλιο, ο οποίος δώρισε εν ζωή, κατόπιν επιλογής του, 8.500 βιβλία. Η δεύτερη προέρχεται από τον επίσης αείμνηστο Ιτιώτη Ευθύμιο Μαστροκώστα, έναν από τους πλέον επφανείς Έλληνες αρχαιολόγους και αποτελείται από περίπου 4.500 βιβλία, τα οποία δωρίσθηκαν μετά θάνατον, από συγγενή του.

Η βιβλιοθήκη δραστηριοποιείται, παράλληλα, στον τομέα του πολιτισμού, καθώς μέχρι πρότινος διοργάνωνε τουλάχιστον 6-7 μεγάλες εκδηλώσεις, κατ΄έτος. Από φέτος, ξεκίνησε να εφαρμόζεται ένας νέος θεσμός, σε συνεργασία με το "Future Library" μαζί με 70 ακόμη βιβλιοθήκες όλης της χώρας. Πραγματοποιήθηκε η "Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας", στο πλαίσιο χρηματοδότησης από το ίδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", όπου επί 2,5 μήνες υπήρξαν δραστηριότητες σε καθημερινή σχεδόν βάση, οι οποίες απευθύνονταν σε παιδιά έως 14 ετών. Για τον χειμώνα έχει επίσης προγραμματισθεί μια σειρά από άλλες δράσεις, που θα αφορούν τόσο μικρούς, όσο και μεγάλους.
 
ΠΗΓΗ: http://iteafwkidas.blogspot.gr/
 

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Την Γιώτα την ξέρουμε. Είναι η "Γιώτα μας". Ευτυχώς που την έχουμε. Και για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, αυτό που κάνει εκεί και με τις τρέχουσες συνθήκες, είναι άθλος. Και τα εμπόδιά της πολλά. Όμως η αποδοχή της απο μικρούς και μεγάλους (τους περισσότερους δηλαδή...) είναι τεράστια και για αυτόν τον λόγο έγινε εκτός από Δι-εθνής (συμμετοχές σε συνέδρια του εξωτερικού) και Δι-ελληνίς με την πρόσφατη οργάνωση των πανελληνίων εκδηλώσεων απο πλήθος Βιβλιοθηκών. Περιμένουμε κάτι απ' την Γιώτα, εκτός από το να γελάει ηχηρά. Και φαντάζομαι ότι αυτό θα γίνει. Για το καλό της Ιτέας βεβαίως, βεβαίως..

Ανώνυμος είπε...

Οπως ειπες,θησαυρος για την Ιτεα η Γιωτα.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, Γιώτα μας, συνέχισε την πολύ καλή δουλειά.

Ανώνυμος είπε...

Κι η Γιώτα μας δουλεύει με αφοσίωση, αν και έχει να πληρωθεί μήνες και κινδυνεύει να χάσει και τη δουλειά της!Βλέπετε σ' αυτή τη χώρα δεν έχει σημασία το να είσαι ευσυνείδητος κι αφοσιωμένος με όραμα για τη δουλειά σου αλλά το αν έχεις τους πολιτικούς-κομματικούς προστάτες κι ας είσαι φελός κι άχρηστος.Γιώτα,κουράγιο,κράτα γερά!