Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 1827: “Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΛΗΣ”


ΕΠΕΤΕΙΟΣ
    Έχουμε  ιστορική επέτειο σήμερα κι οι εκατοντάδες φίλοι μας, εντός και εκτός Ελλάδος, μας έστειλαν τις ευχές τους. Τους ευχαριστούμε όλους, μιάς και θυμήθηκαν την γιορτή του Συλλόγου μας, την γιορτή της Ιτέας.
Σαν σήμερα, πριν από 185 χρόνια, ο Frank Abney Hastings, κυβερνήτης του ατμόπλοιου ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ'', επικεφαλής μίας μικρής μοίρας Ελληνικών πολεμικών πλοίων της εποχής, κατεναυμάχησε την υπερδεέστερη Τουρκική ναυτική δύναμη, μέσα στον κόλπο της Αγκάλης.
Μία τέτοια ημέρα σαν την σημερινή, την 17η Σεπτεμβρίου 1827, γράφηκε στην ιστορία, η πρώτη συμμετοχή ατμοκίνητου πολεμικού πλοίου σε ναυμαχία, με τα Ελληνικά χρώματα και η οποία υπήρξε νικηφόρα, έναντι των Τουρκικών πλοίων. Να σημειώσουμε εδώ 2 πράγματα :
α/  Στις 19-10-1827, δηλ. 32 ημέρες αργότερα, έγινε η τελευταία και καθοριστική ναυμαχία στο Ναβαρίνο της Πύλου, ανάμεσα στον Τουρκικό στόλο και τις συμμαχικές δυνάμεις, με τα γνωστά αποτελέσματα, απ' όπου απουσίαζε η βυθισμένη στον κόλπο της  Αγκάλης Τουρκική Μοίρα και
β/ Στις 16-8-1830, δηλ. 3 χρόνια αργότερα, ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας, υπέγραψε το διάταγμα της ιδρύσεως της  πόλεως της Ιτέας.
Ημέρα μνήμης λοιπόν η σημερινή κι εμείς ως Σύλλογος, φέροντας το όνομα εκείνου του ένδοξου πλοίου, δεν έχουμε παρά να την τιμήσουμε και να φροντίσουμε  για την άσβεστη διατήρησή της στην μνήμη όλων μας.     
Σύλλογος ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ'' 17-9-2012

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά! Να σας πώ μόνον οτι σε 13 ημέρες έχουμε την τοπική γιορτή για την Ναυμαχία της Αγκάλης και η Δημ. Ενότητα δεν έχει βγάλει ούτε το πρόγραμμα!!!... Πού είναι οι ομιλίες, οι βραβεύσεις και οι δηλώσεις περί ανάδειξης της γιορτής! Ρε ας μην ήταν ο Αστιγγας και θα βόσκαμε όλοι πρόβατα από πάνω απο την Καμιώτισσα. Εσείς όμως καλά κάνετε. Και να μας το θυμίζετε