Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΚΑΡΤΕΡΙΑ” ΣΤΟ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΤΟΥ Ε.Λ.ΚΕΘ.Ε. – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δελτίο Τύπου

     Πραγματοποιήθηκε στο ''Ευγενίδειο Ίδρυμα'' στην Αθήνα από 7 έως 11-5-2012 το 10ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ωκεανογραφίας και Αλιείας, με διοργανωτή το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), κατά την διάρκεια του οποίου οργανώθηκε και μία ημερίδα, με αποκλειστικό θέμα, τα προβλήματα ρύπανσης του Κορινθιακού Κόλπου. Σε αυτήν την ημερίδα, εμπνευστής και οργανωτής της οποίας ήταν η Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Συλλόγων Κορινθιακού Κόλπου ''ΑΛΚΥΩΝ'', είχαν κληθεί ως ομιλητές και προκειμένου να παρουσιάσουν τις απόψεις τους για το θέμα, 7 Σύλλογοι πόλεων γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο.
     Μεταξύ αυτών ήταν και ο Σύλλογος ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ'' του οποίου η παρουσίαση περιελάμβανε εκτός από την ομιλία και προβολή εικόνων σε οθόνη μέσω power point. Το ακροατήριο στο αμφιθέατρο του ''Ευγενιδείου Ιδρύματος'' ήταν εξειδικευμένο και αποτελείτο από φοιτητές, μεταπτυχιακούς και προδιδακτορικούς καθώς και από καθηγητές Ελληνικών και Ξένων Πανεπιστημίων. Όπως εσημείωσε ο διευθύνων την συζήτηση καθηγητής κος Χ. Αναγνώστου, για πρώτη φορά επιχειρείται η απ' ευθείας ακρόαση περιβαλλοντικών προβλημάτων από Πανεπιστημιακούς και Επιστήμονες, όπως ακριβώς τα βιώνουν και τα περιγράφουν οι κάτοικοι των περιοχών οι οποίες υφίστανται την ρύπανση, μέσω των Συλλόγων τους. Μάλιστα προέτρεψε τους παρευρισκόμενους Πανεπιστημιακούς, να αδράξουν την ευκαιρία και να βοηθήσουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους τις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν αυτού του είδους προβλήματα.
     Το θέμα της παρουσίασης του Συλλόγου ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ'' ήταν : ''Φωκίδα-Δελφοί: Όμηροι των εξορύξεων και της υποβάθμισης'' Παρουσιάσθηκαν πλήθος φωτογραφιών και στοιχείων τα οποία αποδείκνυαν πέραν πάσης αμφισβητήσεως το αληθές το θέματος.
Μετά τις ομιλίες-παρουσιάσεις, ετέθησαν ερωτήσεις και ακολούθησε συζήτηση. Κατά το τέλος διετυπώθησαν και 3 προτάσεις και αναμένεται πλέον η υιοθέτησή τους από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα και η υλοποίησή τους :

1. Η εθελοντική προσφορά Καθηγητών και Φοιτητών, με επιτόπιες μεταβάσεις στις επίμαχες περιοχές, με σκοπό την επιστημονική καταγραφή των προβλημάτων και την παροχή πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους
2. Η δημιουργία ενός καταλόγου με στοιχεία και διευθύνσεις καθηγητών, ειδικών σε επί μέρους περιβαλλοντικά θέματα, ούτως ώστε να υπάρξουν επαφές για γρήγορες και σωστές αντιμετωπίσεις επειγόντων προβλημάτων και
3. Η συγκέντρωση όλων των κατά καιρούς πραγματοποιηθεισών Μελετών, με αντικείμενο τους ρύπους γύρω από τον Κορινθιακό Κόλπο. Αυτό θα ήταν δυνατόν να είναι και θέμα μεταπτυχιακής διατριβής.

Σύλλογος ''ΚΑΡΤΕΡΙΑ''
Ιτέα 14-5-2012

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θα μας δείξετε και τις φωτογραφίες που προβάλατε; Θα χαρώ πάρα πολύ να δώ τί τους δείξατε. Κι άμα τις βλέπω θα φαντάζομαι την έκφραση του Δημάρχου και των παρατρεχάμενων απο την εταιρεία!!! Ε ρε γλέντια!!.. Μας πήρανε χαμπάρι και παραέξω τώρα κυρία Γιώτα; Περιμένω

Ανώνυμος είπε...

nai re paidia kamia fotografia eiste manouless afta! ante na gelasoume