Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

ΣΤΟΠ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

Έρχεται μαραθώνιος αλλαγών και λιτότητα έως το 2015 στο νέο πιο σκληρό μνημόνιο που θα παρουσιασθεί σήμερα μέσα από τις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στη Βουλή. Κούρσα συσκέψεων και για τον Ε. Βενιζέλο. Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων τις ΕΕ, η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την έκτη δόση, ενώ η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ κρέμεται από μια κλωστή.

Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", το νέο αναθεωρημένο μνημόνιο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου Ασφαλιστικού, αν διαπιστωθεί υπέρβαση κόστους, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα γίνει. Στόχος παραμένει η μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ ως το τέλος του 2014.

Παράλληλα, το μνημόνιο προαναγγέλλει και νέο φορολογικό έως την άνοιξη, ενώ μεταξύ άλλων επιβάλλει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. "Ειδικότερα, στο κεφάλαιο που αφορά νέο φορολογικό σύστημα προσδιορίζεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον Μάρτιο και προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να υπάρχει το περιθώριο για μειώσεις συγκεκριμένων φορολογικών συντελεστών", επισημαίνει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Έθνους", αναμένεται να βάλει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών και νέες οριζόντιες περικοπές στις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων. Επίσης, επιταχύνονται οι ιδιωτικοποιήσεις με στόχο έσοδα 35 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2014 και συνολικά 50 δισ. ευρώ έως το 2015, ενώ θα κλείσουν δημόσιοι οργανισμοί.

Και νέο μισθολόγιο

Το νέο μνημόνιο επιφυλάσσεται για νέα τροποποίηση του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, αν διαπιστωθεί ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο από το προβλεφθέν. Σύμφωνα με το "Έθνος", αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και οι παρακρατήσεις στους μισθούς για τον Νοέμβριο. Εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να γίνουν σε δόσεις ενώ σημειώνεται πως οι μεγαλύτερες απώλειες στα εισοδήματα θα είναι έως 25%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: