Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

«ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ» ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ-ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ


«ΚΟΚΚΙΝΑΡΙ» – 1.968 μέτρα ύψος Κυριακή πρωί  6-11-2011

     Είχα σαστήσει.  Μόλις είχαμε αφήσει λίγο παρακάτω απ’ την κορυφή τα 4Χ4 αυτοκίνητά μας και ανεβαίναμε τα τελευταία μέτρα με τα πόδια. Μας είχαν προλάβει 6-7 ναματαίοι απ’τον Ορειβατικό Όμιλο της Άμφισσας κι είχαν πιάσει την κορυφή του ‘’Κοκκιναριού’’, περιμένοντάς μας να τους πλησιάσουμε. Είχα σαστήσει.!..                            Μιά μέρα ηλιόλουστη και δροσερή στα χαμηλά, ετούτηνη η Κυριακή, που ξεκινήσαμε παρέα με κάμποσα 4Χ4 αυτοκίνητα απο τον μώλο της Ιτέας και μέσω Αγια-Θυμιάς κι αφού γίναμε ακόμα περισσότεροι εκεί,  ανηφορήσαμε κατα την Γκιώνα για να πάμε στην κορυφή ‘’Κοκκινάρι.’’  Ζεστοί και πρόσχαροι άνθρωποι, όλη η παρέα μας και ο χωματόδρομος (που στα ψηλά έγινε πετρόδρομος), γρήγορα δρασκελήθηκε απ’ τα αυτοκίνητα και νάμαστε μετά απο 5 κουβέντες  λίγο παρακάτω απο την κορυφή ‘’Κοκκινάρι’’.  Ακούμπησα  φτάνωντας, πάνω στο τριγωνομετρικό κολωνάκι της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού και βάζοντας οξυγόνο μέσα μου, άφησα το βλέμμα μου να κατηφορήσει κατά τον Νότο. Είχα σαστήσει!.. Έμεινα άφωνος!.. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ οτι υπάρχει τέτοια  τοποθεσία μέσα στην Φωκίδα, που ενώ απ’ τα χαμηλά, δεν της το έχεις, εν τούτοις, αυτό που μπορείς να δείς απο εκεί, δεν περιγράφεται. Μόνον νοιώθεται, αν μπορείς βέβαια να το νοιώσεις. Όμως, όσοι ξεκινάνε  Κυριακάτικα, με τα πόδια ή με  το αυτοκίνητο και ζούν τέτοιες μοναδικές στιγμές, σίγουρα το νοιώθουν και φαντάζομαι οτι και το καταλαβαίνουν.
     Είχε σηκωθεί για τα καλά ο ήλιος και λές και το φώς του είχε βάρος και πίεζε την πρωϊνή δροσάδα στα χαμηλά και δεν την άφηνε να ψηλώσει και να γίνει σύννεφο. Την κράταγε σαν αχλύ πάνω απ’ την θάλασσα και γύρω –γύρω απ’ τις κορυφές των βουνών. Είχα σαστήσει! Όσο έπερνε το μάτι μου, απλωνόταν  κατα τον νότο, ένα λευκό και διάφανο σεντόνι, που μόνον οι  όγκοι και οι κορυφές των βουνών καταφέρνανε να  το περάσουνε  και να έβγουν προς τα επάνω,  οριοθετώντας  το γαλάζιο, το μοναδικό γαλάζιο της πατρίδας μας. Γύρισα κατά τον Βορρά, θαμάζωντας τις πλάτες της Γκιώνας που μου έφραζαν το αντίκρυσμα  της Πίνδου και του Ολύμπου!.
- Βλέπετε εκείνη την κορυφή που φαίνεται στο βάθος προς τα δυτικά; μας ρώτησε ο Νίκος. Έ, εκείνος είναι ο Αίνος, το βουνό της Κεφαλλονιάς! Περπατημένος σε αυτά τα μέρη ο Νίκος και ήξερε τί έλεγε.
-  Εδώ μπροστά μας συνέχισε, είναι η Ζήρια και ο Χελμός, δεξιότερα (ανατολικότερα) είναι το Παναχαϊκό κι απο πίσω του ο Ερύμανθος. Στο βάθος όμως βλέπετε το Μαίναλο!
Είχα  μείνει άφωνος!  Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα!
-  Κατα τον Βορρά δε, ξανασυνέχισε ο Νίκος, αριστερά είναι η νότια απόληξη της Πίνδου και δεξιά το Καλλίδρομο και η Όθρυς. Τους Δελφούς τους βλέπετε στα ανατολικά, ενώ την Ιτέα την έχουμε  εμπρός μας, στο πιάτο….
  Δεν άντεχα άλλο, δεν μπορούσα να χωρέσω όλο τούτο το πράμα  μέσα στα μάτια μου κι έπρεπε να το δώ με την καρδιά μου. Ένοιωθα ταχυπαλμία και τα μελίγγια μου να κοντεύουν να σπάσουν, ενώ ένα μούδιασμα, σαν γαργαλητό, άρχισε να κυριεύει τα χέρια και τα πόδια μου. Μου ερχόταν να βάλω τα κλάμματα .
- Πάρε ένα απ’ τα δικά μου κουλουράκια, μου είπε η Παναγούλα, την ώρα  που  τα βλέφαρά μου είχαν αρχίσει να νωτίζουν. Έχουν φέρει και τσίπουρο  τα παιδιά απ’ την Άμφισσα  συνέχισε,  ο δε ο Νίκος με την Μαρία, φέρανε κεφτεδάκια.
     Είχαμε μαζευτεί καμιά 30ριά άνθρωποι εκεί πάνω. Απ’ την Ιτέα, την Άμφισσα και την Αγια-Θυμιά. Μέχρι κι απ’ το Λιδωρίκι είχαν έρθει.
-  Πάνε να κάνουν κακό στον τόπο μας, είπε ένας τσοπάνης που ήταν εκεί. Αν ξεκινήσουν κι εδώ τις εξορύξεις για τον βωξίτη, έ, τότε θα πάψουμε να το λέμε ‘’Κοκκινάρι’’. Θα γίνει πιά, του ‘’Βλαχοθανάση’’ το πατάρι….
Ιτέα  6-11-2011                                                 Ένας ‘Καρτερίστας’

----------------------------------------------------------
     Να θυμίσουμε εδώ οτι την Κυριακή 6-11-2011, οργανώθηκε εκδρομή με αυτοκίνητα 4Χ4 απο την Ιτέα και την Αγία Ευθυμία με προορισμό την κορυφή ‘’Κοκκινάρι’’ της Γκιώνας, με αφορμή την Κ.Υ.Α. η οποία δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία S&B  για επιφανειακές εξορύξεις στην περιοχή.  Κάτω απο την κορυφή ‘’Κοκκινάρι’’ προς τον Βορρά, είναι ορατή η τοποθεσία ‘’Βλαχοθανάσης’’ δίπλα στις Καρούτες  όπου η εταιρεία S&B  πραγματοποιεί εξορύξεις.  Επίσης να θυμίσουμε οτι  ο Δήμαρχος Δελφών κος Φουσέκης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεσμεύτηκε οτι ο Δήμος θα καταθέσει προσφυγή κατά της Κ.Υ.Α.  Εξ όσων γνωρίζουμε, ήδη έχει έρθει σε επαφή με δικηγορικό γραφείο των Αθηνών προκειμένου να συνταχθεί και κατατεθεί εγκαίρως η προσφυγή του Δήμου. ”ΚΑΡΤΕΡΙΑ’’









Δεν υπάρχουν σχόλια: