Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ


Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα επηρεάσει τη χώρα, εκτιμούν οι Γερμανοί.

Βερολίνο, Γερμανία

     Η κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει σειρά σεναρίων για μία πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να μην συνεχίσει με τα προγράμματα λιτότητας και τις επιπτώσεις αυτής της αποχώρησης, αναφέρει το Spiegel σε άρθρο που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα.
     Το βασικό σενάριο θέλει την κατάσταση να μην επιδεινώνεται σημαντικά και κάνει μάλιστα την παραδοχή ότι μακροπρόθεσμα η Ευρωζώνη θα μπορούσε ίσως ενισχυθεί χωρίς την Ελλάδα μετά από μία περίοδο αναταραχής.
 Ωφελημένες θα είναι η Ισπανία και η Ιταλία κατά τους Γερμανούς ειδήμονες.
 Μία δυσμενέστερη εξέλιξη θα φέρει την Ιταλία και την Ισπανία στο στόχαστρο των αγορών, κάτι που θα αναγκάσει τον EFSF να παρέμβει για να χρηματοδοτήσει τις δύο χώρες.
     Σύμφωνα τέλος με το χειρότερο δυνατό σενάριο, η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπέσει σε ένα φαύλο κύκλο ανέχεια που θα διαρκούσε δεκαετίες.
     Η αξία του νέου νομίσματος της χώρας θα μειώνονταν δραματικά έναντι του ευρώ, αλλά, παρά τα οφέλη από τις φτηνές εξαγωγές, οι αρνητικές επιπτώσεις θα ήταν μεγάλες. Το εκφρασμένο σε ευρώ χρέος θα αυξάνονταν, η πιστοληπτική ικανότητα θα υποβαθμίζονταν και οι ελληνικές τράπεζες δύσκολα θα έβρισκαν χρηματοδότηση, εκτιμούν οι Γερμανοί.
    Η Ελλάδα θα έκανε δεκαετίες για να συνέλθει και πιθανόν θα παρέσυρε και άλλες χώρες, λένε οι Γερμανοί, αν και θεωρούν ότι αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: