ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ "Η ΑΛΚΥΩΝ":
Κορινθιακός: Ενιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση
ΠΡΟΣ : ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΥΔΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ
- ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κύριοι,
Η Ομοσπονδία μας ιδρύθηκε το έτος 1994, είναι η μετεξέλιξη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ με έτος ιδρύσεως το 1978 , απαρτίζεται από δεκάδες ενεργούς συλλόγους όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων που βρέχονται από τον Κορινθιακό κόλπο. Κοινός μας σκοπός είναι η προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Κορινθιακού κόλπου και η αξιοβίωτη πρόοδος των πολιτών που ζουν και δραστηριοποιούνται στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα του κόλπου.
Η Ομοσπονδία μας αναδεικνύει , προωθεί , συντονίζει και διεκδικεί την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της περιοχής μας.
Όπως όλοι μας γνωρίζουμε, ο Κορινθιακός κόλπος είναι μία κλειστή λεκάνη θάλασσας με ανακύκλωση των υδάτων της μόνο δια μέσου των στενών του Ρίου - Αντιρρίου από και προς τον Πατραϊκό κόλπο. Μεσόγειος μέσα στην Μεσόγειο, όπως λέμε εμείς.
Οι επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις των τελευταίων ετών μας κρούουν τον κώδωνα της μεγάλης καταστροφής, που έχει γίνει και συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς, να συντελείται σε όλο το γεωγραφικό πλάτος και μήκος του Κορινθιακού Κόλπου.
Στην θάλασσά μας έχουμε πλέον σωρευμένη ρύπανση που έχουν φέρει την οικολογική βιωσιμότητά της σε επίπεδα οριακά.
Στην περιοχή του κόλπου της Ιτέας έχουμε επιπλέον συσσωρευμένη ρύπανση, με βασικό φορέα την λειτουργία των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας S & B ΑΕ.
Το ΥΠΕΚΑ ( Ειδική Γραμματεία Υδάτων ) με πρόσφατη απάντηση 10/6/2011 Αρ.Πρωτ. 145386 σε αίτημα της Ομοσπονδίας μας , αναφέρει ότι με βάση την εφαρμογή του άρθρου 5 της οδηγίας 2000/60/ΕΚ.
« Ο Κορινθιακός Κόλπος Χαρακτηρίσθηκε ως υδατικό σύστημα που βρίσκεται σε Καλή κατάσταση με εξαίρεση τον Όρμο Κορίνθου, Ιτέας και Αντίκυρας που βρίσκονται σε Μέτρια κατάσταση και σε κίνδυνο (At Risk) μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου της οδηγίας για καλή οικολογική κατάσταση.»
Επισυνάπτουμε φωτ/φο της ανωτέρω επιστολής
Έχουμε λάβει και έχουμε επεξεργαστεί , την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο « ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΕΣ ΦΟΡΤΩΣΗΣ ΒΩΞΙΤΗ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ S & B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ ».
Είμαστε γνώστες των ενστάσεων που έχουν κατατεθεί από τους φορείς της Φωκίδας.
Με την δική μας παρέμβαση , θέλουμε να καταθέσουμε τις θέσεις μας όσον αφορά την λειτουργία αυτών των εγκαταστάσεων.
1.Η χωροταξική ανάπτυξη των εγκαταστάσεων στο Λαρνάκι και η αποβάθρα φόρτωσης στα πλοία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την λειτουργικότητα της πόλης.
2.Μεγάλος αριθμός βαρέων φορτηγών κινούνται κατά μήκος της εθνικής οδού με κίνδυνο ατυχημάτων .
3.Μόλυνση του αέρα με κόκκους σκόνης που απλώνονται σε όλη την πόλη που επιδρούν άμεσα στην υγεία των κατοίκων.
4.Τους χειμερινούς μήνες τα λύματα της επεξεργασίας στο Λαρνάκι καταλήγουν στην θάλασσα . Με βάση μελέτες Πανεπιστημίων ο βυθός της θάλασσας στην ευρύτερη περιοχή των δύο χώρων φόρτωσης των πλοίων ως την μαρίνα Ιτέας είναι γεμάτος από ορυκτό που έχει διαφύγει κατά την φόρτωση και την επεξεργασία. Επίσης η αιωρούμενη σκόνη κάθεται σιγά σιγά στην επιφάνεια της θάλασσας συντελώντας τα μέγιστα στην οικολογική υποβάθμιση της ποιότητας των νερών.
5.Προσβάλλεται και δυσφημείται βάναυσα το ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ με την οπτική όχληση που έχουν δημιουργήσει οι λειτουργίες των βιομηχανικών εγκαταστάσεων της εταιρείας, η αρχιτεκτονική των κτιρίων είναι προκλητικά αντιαισθητική και ξεπερασμένη εδώ και πολλές δεκαετίες.
6.Η λειτουργία των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην περιοχή αυτή είναι η βασική αιτία μη ανάπτυξης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Φωκίδας με βάση τα σύγχρονα πρότυπα.
Συμπερασματικά αποτυπώνοντας και την οικονομική κατάσταση της περιοχής λέμε ότι η χωροταξία των εγκαταστάσεων της εταιρείας σ’ αυτήν την γεωγραφική περιοχή και ο τρόπος
λειτουργίας τους έχουν υποβάλει τους πολίτες και την οικονομία σε καθεστώς ιδιότυπης ομηρίας.
Δηλ. τομείς της οικονομίας που θα έδιναν μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη και θα δημιουργούσαν πολλές εκατοντάδες θέσεις εργασίας υπολειτουργούν λόγω των συνεπειών λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας που αναπτύξαμε ανωτέρω.
Η Ομοσπονδία μας στην συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 17/9/2011 αποφάσισε τα παρακάτω:
ΑΙΤΗΜΑΤΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝ.
1.Μετεγκατάσταση των λειτουργιών της εταιρείας από το Λαρνάκι και τον κόλπο της Πλακιώτισσας σε περιοχή της ενδοχώρας που να μην δημιουργούν πρόβλημα στο ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ με την δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων που δεν θα ρυπαίνουν το φυσικό περιβάλλον την περιοχής.
1.Ο χώρος στο Λαρνάκι να αποδοθεί στον Δήμο Δελφών για ανάπτυξη αθλοπαιδιών και χώρων αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των Δελφών .
2.Οι εγκαταστάσεις φόρτωσης των πλοίων να λειτουργούν με κλειστό κύκλωμα μεταφοράς των ορυκτών από τις εγκαταστάσεις των παλαιών σφαγείων με τούνελ που θα περνά μέσα από τον λόφο και θα είναι υψομετρικά χαμηλότερα από την Εθνική Οδό και με φυσούνα θα καταλήγουν στα αμπάρια των πλοίων.
Επίσης οι δύο προβλήτες φόρτωσης που χρησιμοποιεί η εταιρεία να είναι συνεχείς η μία δίπλα στην άλλη.
3.Με έξοδα της εταιρείας να απορυπανθεί η θάλασσα από τα απόβλητα τόσων χρόνων λειτουργίας της στην περιοχή.
4. Η λογική της « μηδενικής λύσης » όπως αυτή αποτυπώνεται στην ΜΠΕ είναι ατυχής και κοντόφθαλμη , δεν συνάδει με την πολιτική της εταιρικής ευθύνης, η οποία είναι παγκοσμίως αποδεκτή από όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.
Με Τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΤΑΜΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου