Η ειδική αναφορά του Μάριο Ντράγκι στην ανάπτυξη της ευρωενωσιακής πολεμικής βιομηχανίας, μέσα από την «πολυαναμενόμενη» από τα αστικά επιτελεία έκθεσή του για το πώς θα γίνει πιο «ανταγωνιστική» η Ευρωπαϊκή Ένωση στο μέλλον, κάνει τα τύμπανα του πολέμου να ηχήσουν ακόμα πιο δυνατά, με όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, νεοφιλελεύθερες, ακροδεξιές και σοσιαλδημοκρατικές, να «χορεύουν» ακριβώς στον ρυθμό αυτών των τυμπάνων...
Η έκθεση Ντράγκι ήρθε να επιβεβαιώσει όλα όσα ακούγονταν τις προηγούμενες μέρες. Ότι προκειμένου η ΕΕ να ανταπεξέλθει στον σφοδρό καπιταλιστικό ανταγωνισμό τόσο με την Κίνα, όσο και με τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ξεζουμίσουν ακόμα περισσότερο τους λαούς τους για να εξασφαλίσουν τα δισεκατομμύρια που απαιτούνται για «επενδύσεις» ύψους 800 δισ. ευρώ.
«Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα μπορεί να φέρει τη μερίδα του λεόντος στη χρηματοδότηση της επένδυσης χωρίς τη στήριξη του δημόσιου τομέα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο της έκθεσης.
Δηλαδή η ίδια η έκθεση ομολογεί ότι το κεφάλαιο για ακόμα μια φορά θα έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, αφήνοντας τους ήδη πεινασμένους λαούς να πληρώσουν πάλι τη νύφη στο όνομα της κερδοφορίας και της ανάπτυξης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Ο Ντράγκι στην έκθεσή του ισχυρίζεται πως χρειάζονται «αλλαγές» για να ανταπεξέλθει η Ευρώπη στις προκλήσεις που ορθώνονται μπροστά της στο γήπεδο του διεθνούς ανταγωνισμού και για αυτό προτείνει μία «νέα στρατηγική για την ευρωπαϊκή βιομηχανία», με επίκεντρο «την καινοτομία για την καταπολέμηση της χαμηλής παραγωγικότητας», όπως και ένα «κοινό σχέδιο για την απανθρακοποίηση» -επιμένοντας στον στόχο της «πράσινης» μετάβασης που μέχρι στιγμής έχουν ακριβοπληρώσει οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα στην ΕΕ- και την ανταγωνιστικότητα, ώστε, μεταξύ άλλων, να μειωθούν (!) οι τιμές στην Ενέργεια.
Στο επίκεντρο αυτής της νέας στρατηγικής μπαίνει, φυσικά, και η αμυντική βιομηχανία, στο πλαίσιο και της διαβόητης στροφής της οικονομίας της ΕΕ σε πολεμική, ώστε να γίνει «ισχυρή και ανεξάρτητη», δεδομένης, όπως σημειώνεται και στο ίδιο το κείμενο της έκθεσης, και της «χειροτέρευσης των γεωπολιτικών σχέσεων» και ταυτόχρονα, «τις ΗΠΑ, μέσω και του AUKUS, να κοιτούν πλέον προς τον Ειρηνικό και συγκεκριμένα στην απειλή που λέγεται Κίνα».
Με την έκθεση να προειδοποιεί ότι «η αμυντική βιομηχανία απαιτεί τεράστιες επενδύσεις» και ότι το «κόστος ασφαλείας» θα είναι υψηλό, άρα απαιτείται «συνεργασία» στα πλαίσια της ΕΕ, προμηνύεται ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος και ποιος θα πληρώσει αυτές τις επενδύσεις: οι εργαζόμενοι και οι λαοί που θα βλέπουν να μειώνονται και άλλο οι κρατικές δαπάνες για τις κοινωνικές του ανάγκες και να πληρώνουν ακόμα υψηλότερους φόρους, ώστε να εξοικονομηθούν τα δισεκατομμύρια για τις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για περαιτέρω κέρδη. Προμηνύεται, επίσης, πως με τις πολεμικές ορέξεις της ΕΕ να ανοίγουν σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο, με δύο πολεμικά μέτωπα να μαίνονται και τις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις διεθνώς να οξύνονται, οι λαοί θα είναι αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το ενδεχόμενο της γενίκευσης του πολέμου, ενώ κάποιοι λίγοι ισχυροί θα θησαυρίζουν.
Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό ότι για το παραπάνω «πολεμικό ανακοινωθέν» εναντίον της ζωής και των δικαιωμάτων των λαών διάφορες «προοδευτικές» φωνές και στη χώρα μας σχεδόν πανηγυρίζουν! Ο λόγος είναι πως πρώην αρχιτραπεζίτης της ΕΕ και πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας (που παρουσιάζεται ως «ηγετική» προσωπικότητα από όλο το φάσμα των αστικών πολιτικών δυνάμεων) ανέφερε πως «η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει κοινά χρεόγραφα για τη χρηματοδότηση κοινών επενδυτικών σχεδίων», που ουσιαστικά προσιδιάζει σε ένα νέο «Ταμείο Ανάκαμψης». Αυτού του υπερμνημονίου με τα εκατοντάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που δίνει δις στους επιχειρηματικούς ομίλους και «δεξιές» - «κεντρώες» - «φιλελεύθερες» - «πράσινες» - «προοδευτικές» - «σοσιαλδημοκρατικές» - «ακροδεξιές» - «αριστερές» αστικές πολιτικές δυνάμεις έχουν σαν «ιερό δισκοπότηρο»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου