Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

«ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ» ( του Σαράντη Μιχαλόπουλου )




ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ


Ένα από τα θέματα των ημερών, όχι πρώτης γραμμής επικαιρότητας σαν τις Ευρωεκλογές ή τον πόλεμο στην Παλαιστίνη, είναι και ο καθαρισμός οικοπέδων και αγροτεμαχίων από ξερά χόρτα και άλλα εύφλεκτα υλικά, στα πλαίσια του γενικότερου σχεδίου Πυροπροστασίας, εν όψει καλοκαιριού.

Για τη σχετική δήλωση έχει δημιουργηθεί ηλεκρονική πλατφόρμα, η οποία είναι αρκετά απλή για τους εξοικειωμένους χρήστες (απαιτούνται μόνο κωδικοί TAXIS και ΚΑΕΚ οικοπέδων, όταν αυτά είναι ενταγμένα στο Κτηματολόγιο).

Για τους μη εξοικειωμένους, απαιτείται η βοήθεια κάποιου προσώπου, ίσως του λογιστή, που όμως αυτές τις εποχές είναι μάλλον πολύ απασχολημένος με τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο σκοπός αυτής της υποχρέωσης είναι αυτονόητος, αφού πολλές από τις πυρκαγιές αποδίδονται, εκτός από την πηγή κάποιας ανάφλεξης, και σε συνθήκες που ευνοούν την εξάπλωση μίας φωτιάς, όπως είναι τα ξερά χόρτα, σπασμένα ή κομμένα κλαδιά, κλπ.

Οι εργασίες καθαρισμού των οικοπέδων περιλαμβάνουν : 

  1. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

  2. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

  3. Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψος έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

  4. Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

  5. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων απορριμμάτων.

  6. Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ένα κόστος για τους ιδιοκτήτες, το οποίο δεν είναι και αμελητέο, ειδικά για ανθρώπους, που έχουν μεν μία περιουσία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να έχουν και οικονομική άνεση για τέτοια πρόσθετα έξοδα.

Πέραν αυτού, ένα θέμα το οποίο ανακύπτει είναι το που αποτίθενται όλα τα υλικά που συλλέγονται από αυτόν τον καθαρισμό. Από τηλεοπτικά ρεπορτάζ φαίνεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες τα αποθέτουν έξω από τα οικόπεδα, ώστε αυτά να μαζευτούν στη συνέχεια από τους Δήμους. Είναι όμως έτσι ;

Ας έρθουμε όμως και στα δικά μας, δηλαδή στον Δήμο μας, που γνωστοποίησε (εγώ προσωπικά το είδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) την υποχρέωση των πολιτών, χωρίς όμως την απαραίτητη διευκρίνιση για τον τρόπο που θα γίνει η περισυλλογή των υλικών που θα προκύψουν από τον καθαρισμό.

Ειδικά για την Ιτέα στην οποία μένω και έχω οικογενειακή περιουσία που περιλαμβάνει κάποια οικόπεδα στο κομμάτι επέκτασης του Σχεδίου Πόλης, υπάρχει και ένα πρόσθετο ερώτημα που αφορά την διάνοιξη των οδών που προβλέπονται στην εν λόγω περιοχή.

Εδώ υπάρχει το ανακόλουθο, να υπάρχουν «οικόπεδα», για τα οποία έχει πληρωθεί η εισφορά σε χρήμα, ενώ πληρώνεται και ο ΕΝΦΙΑ που αναλογεί σε οικόπεδο και όχι αγροτεμάχιο, και να υπάρχει η υποχρέωση καθαρισμού, με απειλούμενη επιβολή προστίμου, αν δεν γίνει ο καθαρισμός, και τελικά οικόπεδα να μην υπάρχουν, διότι δεν έχουν ανοίξει οι προβλεπόμενοι δρόμοι.

Για αυτή την «αμέλεια» του Δήμου, δεν υπάρχει πρόστιμο για την μη εκπλήρωση των δικών υποχρεώσεων ; Η ενδεχόμενη έλλειψη απαραιτήτων πόρων, γιατί να συγχωρείται σε ένα Δήμο και να μην συγχωρείται σε ένα πολίτη που δεν κάνει καθαρισμό λόγω αντικειμενικής οικονομικής αδυναμίας ;


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Επίσης, να μας πει ο δήμος, για πιο λόγο στην περιοχή του νέου σχεδίου πόλης δεν πηγαίνει με ένα εξκαφεα να καθαρίσει τους δημόσιους χώρους εκτός ιδιοκτησιών, όπως για παράδειγμα οι εκτάσεις πίσω από το 3ο Δημοτικό που είναι μέσα στα καλάμια και στα αγριόχορτα. Η περιοχή εκεί έχει πολλούς δημόσιους χώρους, αλλά τα πρόστιμα ειναι μόνο για τους ιδιοκτήτες.

Ανώνυμος είπε...

Κάποτε κοροϊδεύαμε έναν άλλο δήμαρχο που έπαιρνε τον καταστροφέα και καθάριζε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.
Τώρα αυτοί μόνο απειλουν.

Ανώνυμος είπε...

1) Ο Δήμος όταν θέλει να βρει πόρους, βρίσκει. Για τη συγκεκριμένη περιοχή, που τη θεωρεί και υποβαθμισμένη, απλά δεν ενδιαφέρεται να ανοίξει δρόμους.
2)Με κολοσσούς εταιρείες ενέργειας( και όχι μόνο), δίπλα σου, δεν νομίζω να σε αφήσει ποτέ να δεις δρόμους, διότι οι δρόμοι φέρνουν αγοραπωλησίες και κατασκευές σπιτιών στην περιοχή και τα σπίτια φέρνουν διαμαρτυρίες για τις εταιρειες και πάει λέγοντας.