Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Blik: Από την Πολωνία η επόμενη ευρωπαϊκή επανάσταση για τις ανέπαφες συναλλαγές (γράφημα)

Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα mobile πληρωμών της χώρας δηλώνει έτοιμη να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά 





Η πιο επιτυχημένη πλατφόρμα mobile πληρωμών της Πολωνίας ξεκίνησε την προσπάθεια επέκτασής της εκτός των συνόρων της χώρας, προσπαθώντας να επαναστατήσει στην αγορά των ανέπαφων συναλλαγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η προσπάθεια αυτή έξι πολωνικών τραπεζών και της MasterCard Inc. με ονομασία «Blik» καταμετρά ήδη 13 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες. Τα έσοδα της πλατφόρμας προέρχονται από τις χρεώσεις που επιβάλλει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η πλατφόρμα κατέχει ήδη το 70% του συνολικού μεριδίου αγοράς της Πολωνίας. 

Η επιτυχία της νεοφυούς επιχείρησης η οποία έχει καταφέρει να αντισταθεί στους κολοσσούς Apple και Alphabet της δίνει την ευκαιρία να επεκταθεί και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με τον CEO της Polski Standard Platnosci Sp zoo, Ντάριους Μαζούρκιεβιτς. 

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται την πλατφόρμα Blik, επεσήμανε πως «προσπαθούμε να παρέχουμε μία υπηρεσία η οποία θα χρησιμοποιηθεί τόσο από τους Γάλλους όσο και από τους Γερμανούς, όπως ακριβώς χρησιμοποιείται από τους Πολωνούς καταναλωτές. Έχουμε καταγράψει εξαιρετική πορεία σε μία μεγάλη αγορά όπως η Πολωνία και γνωρίζουμε πως το επιχειρηματικό μας μοντέλο μπορεί να επιτύχει και στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Θέλουμε να επεκταθούμε».

Η Blik προσφέρει mobile συναλλαγές για αγαθά και υπηρεσίες αλλά και μεταφορές χρημάτων χωρίς τη χρήση τραπεζικών καρτών. Η εφαρμογή δημιουργεί έναν εξαψήφιο κωδικό ο οποίος αντιστοιχεί σε κάθε smartphone και ο οποίος χρησιμοποιείται για τη μεταφορά χρημάτων μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Η εταιρεία έχει ήδη επεκταθεί στη Ρουμανία, όπου αναμένει το «πράσινο φως» των ρυθμιστικών αρχών, σύμφωνα με τον Μαζούρκιεβιτς. Παράλληλα, έχει προχωρήσει και με την εξαγορά της Σλοβακικής εταιρείας διαδικτυακών πληρωμών Viamo. 

Οι συναλλαγές στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας γίνονται ως επί το πλείστον μέσω της χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών και εφαρμογών των Apple, Google και PayPal

Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2022, η Blik διαχειρίστηκε1,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές συνολικής αξίας 164 δισεκατομμυρίων ζλότι ($38 δισ.), ετήσια αύξηση της τάξης του 62%. Βάσει των εκτιμήσεων του Μαζούρκιεβιτς, η Blik έχει ήδη συνολική αξία κεφαλαιοποίησης άνω του $1 δισεκατομμυρίου. 

Η ραγδαία αυτή ανάπτυξη στην πολωνική αγορά οφείλεται ως επί το πλείστον στον εκσυγχρονισμένο τεχνολογικό τομέα των τραπεζών αλλά και της τάσης των Πολωνών για πληρωμή μέσω σχετικών εφαρμογών.

Η εταιρεία τόνισε πως έχει εξαιρετική αναπτυξιακή προοπτική σε οικονομίες οι οποίες υποστηρίζουν τη χρήση τέτοιων εφαρμογών, δεδομένων των προτιμήσεων των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων και ευκολία πληρωμών. Η Bilk ήδη δοκιμάζει την υπηρεσία «BNPL» (Buy now pay later) με την Bank Millennium SA. 

Αν και η αρχική δημόσια προσφορά δεν βρίσκεται στα χαρτιά επί του παρόντος, ο Μαζούρκιεβιτς υπογράμμισε πως «η δυναμική μας στο ηλεκτρονικό εμπόριο μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ρευστότητα την οποία θα μπορέσουμε να επενδύσουμε στο εξωτερικό. Αυτό θα αποδειχθεί καίριο συστατικό της επιτυχίας μας εάν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφασίσει να προχωρήσει σε αρχική δημόσια προσφορά στο μέλλον».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: