Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Αντιδράσεις για το «φαραωνικό» φωτοβολταϊκό πάρκο

 


Επί ποδός οι Σέρρες όπου επιχειρείται να στηθεί μια μονάδα έκτασης 4.100 στρεμμάτων, ίσης δηλαδή με αυτήν που καταλαμβάνει ολόκληρη η πόλη. ● Αρνητικοί στην εγκατάσταση ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης -η απόφασή του μάλιστα ήταν το «κύκνειο άσμα» του πριν καταργηθεί στις 31/12/2021- και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών.

Κύμα αντιδράσεων διαδέχθηκε τη σιωπή μέσα στην οποία επιχειρήθηκε να στηθεί σε δημοτικές εκτάσεις στο Μενοίκιο όρος Σερρών η μεγαλύτερη μονάδα φωτοβολταϊκών της χώρας, έκτασης 4.100 στρεμμάτων, ίσης δηλαδή με αυτήν που καταλαμβάνει ολόκληρη η πόλη των Σερρών.

Τα φωτοβολταϊκά θα στηθούν σε ύψος 1.600 μέτρων, θα είναι 311,434 MW, με τα 3.200 στρέμματα να ανήκουν στην πόλη των Σερρών και άλλα 900 στρέμματα στον Δήμο Εμμανουήλ Παππά, το δημοτικό συμβούλιο του οποίου τοποθετήθηκε αρνητικά κατά πλειοψηφία. Η σχετική αίτηση για το έργο υποβλήθηκε στη ΡΑΕ στις 17 Δεκεμβρίου 2020, εγκρίθηκε στις 21 Απριλίου 2021, αλλά ακόμη δεν έχει συζητηθεί στον Δήμο Σερρών.

Ας σημειωθεί ότι το διαβιβαστικό από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προς τον Δήμο Σερρών είχε ημερομηνία 2/12/2021, ανέβηκε για δημόσια διαβούλευση το πρωί της 11/1/2022, και, ω του θαύματος, κατέβηκε το… απόγευμα(!), ενώ η διαβούλευση θα έληγε 13/1/2022! Από τη διαβούλευση που στις Σέρρες αποκάλεσαν ευστόχως «ασανσέρ», μάθαμε πάντως ότι υπήρχε «διαβιβαστικό έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης για τη γνωμοδότηση στο πλαίσιο της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης για το έργο Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από δύο (2) φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 311,434 ΜW που προτείνονται να εγκατασταθούν Α) Τμήμα Α: ισχύος 90,559 ΜW που βρίσκεται σε έκταση 911,31 στρ. στο αγρόκτημα Αγίου Πνεύματος Δήμου Εμμανουήλ Παππά και ο Φ/Β σταθμός Β) Τμήμα Β, ισχύος 220,835 ΜW που βρίσκεται σε έκταση 3189,61 στρ. στο αγρόκτημα Οινούσσας και Ελαιώνα του Δήμου Σερρών, και συνοδά έργα (δύο υποσταθμοί ανύψωσης τάσης 33/400 kV της εταιρείας με δ.τ. MAGNA ENERGIA S.A».

Αναμένοντας πάντα τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών για το φωτοβολταϊκό πάρκο, αναμένεται και η γνωμοδότηση της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου (Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022, 14.00, στο Κινηματοθέατρο Αστέρια) για συζήτηση και λήψη απόφασης με μοναδικό θέμα: «Ενημέρωση και έκφραση γνώμης επί του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα της εταιρείας με δ.τ. MAGNA ENERGIA S.A…». (Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ηλίας Σάρρας, γόνος της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Η εταιρεία συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2020, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και σήμερα το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στο 1.045.000 ευρώ.)

Αρνητικός στην εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου ήταν ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης - η απόφασή του μάλιστα ήταν το «κύκνειο άσμα» του πριν καταργηθεί στις 31/12/2021. Στις αρνήσεις προστέθηκε και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σερρών, χαρακτηρίζοντας την επένδυση «φαραωνική» και «καταστροφική για το περιβάλλον και την κτηνοτροφία».

Ο Σύλλογος αναφέρει ότι παρά την κατάργηση του Φορέα «λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», αφού «η πρώτη απάντηση που δόθηκε και ήταν ηχηρή», καθώς «το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Εμμανουήλ Παππά κατά πλειοψηφία συμπαρατάχθηκε με την άποψη του δημάρχου Δημήτρη Νότα, και γνωμοδότησε με ένα σθεναρό ΟΧΙ στην πρόταση της εταιρείας, που αφορούσε την έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι στο βουνό θα τοποθετηθούν «582.120 φωτοβολταϊκά panels» και για να λειτουργήσει το πάρκο «θα γίνει διάνοιξη δρόμων για τη διέλευση των φορτηγών του εργοταξίου, επέκταση δικτύου ηλεκτροδότησης και διάνοιξη οπών για την εγκατάσταση των πάνελ» και όλα αυτά θα διαταράξουν το περιβάλλον της περιοχής αλλά και «την υδρολογική ισορροπία του Μενοικίου».

Με δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η Θένια Χαραλαμπίδου, ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Σερρών και μέλος του συμβουλίου του καταργημένου Φορέα της Κερκίνης, αναφέρει ότι «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι απαραίτητες για την πράσινη μετάβαση, όμως ένα γιγαντιαίο έργο όπως αυτό, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000, που αποτελεί επιπλέον γεωλογικό μνημείο παγκοσμίου ενδιαφέροντος, δεν είναι τελικά επωφελής». Επισημαίνει δε τον κίνδυνο επιπτώσεων στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα που τροφοδοτεί τις πηγές ύδρευσης και στην κτηνοτροφία της περιοχής.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: