Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Folli Follie: Δεύτερη ημέρα δίκης με τον κίνδυνο της διακοπής λόγω... μετάφρασης.

 



Η φράση "δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή, μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι", των συνηγόρων υπεράσπισης των δυο βασικών κατηγορούμενων στη δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie, Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, σχετικά με το ενδεχόμενο να αφεθούν ελεύθεροι στις αρχές Μαρτίου, απηχεί το αρχικό διακύβευμα της πολύκροτης δίκης που συνεχίζεται για δεύτερη μέρα.

Κι αυτό γιατί από την μια πλευρά η δικαστική αρχή προφανώς θέλει να επισπεύσει την διαδικασία ώστε τις 9 Μαρτίου που λήγει το 18μηνο προσωρινής κράτησης να έχει ολοκληρώσει τη δίκη (πράγμα πολύ δύσκολο), από την άλλη η πλευρά των κατηγορουμένων προφανώς θα παίξουν καθυστερήσεις ώστε να αποφυλακιστούν διαρκούσης της δίκης.

The video could not be loaded, either because the server or network failed or because the format is not supported.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι κρατούνται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020, συνεπώς αν η δίκη δεν ολοκληρωθεί στις 9 Μαρτίου, τότε οι δυο κατηγορούμενοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Μάλιστα κατέγραψαν και τις απόψεις τους, αφού οι συνήγοροί τους όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε και τις συνεδριάσεις για τον μήνα Φεβρουάριο ζήτησαν να μειωθούν. Οι δικηγόροι μίλησαν για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα, προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης. "Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι" είπαν οι συνήγοροι!

Ο Κινέζος κατηγορούμενος

Η δίκη αφορά το σκάνδαλο-μαμούθ της Folli Follie, με εκτιμώμενη ζημία 413 εκατομμύρια ευρώ και πρωταγωνιστές τον ιδρυτή της εταιρείας Δημ. Κουτσολιούτσο, τον γιο του Τζώρτζη και την σύζυγό του, Καίτη. Και οι τρεις ήταν παρόντες την πρώτη ημέρα της δίκης στο εδώλιο Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών (οι δύο πρώτοι είναι προσωρινά κρατούμενοι), όπως επίσης και έξι ακόμη κατηγορούμενοι, ενώ σε ό,τι αφορά στους εμπλεκόμενους που καταζητούνται αυτοί εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Στην έναρξη της διαδικασίας αποκαλύφθηκε από τους 13 κατηγορούμενους που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, ότι η εισαγγελία Εφετών παρέπεμψε τελικά στο ακροατήριο τους 10. Και αυτό γιατί ο ένας Κινέζος απεβίωσε και οι άλλοι δυο ήταν αγνώστου διαμονής.

Όπως όμως έγραψε το Capital.gr, με την έναρξη της δίκης εμφανίστηκε στο ακροατήριο ο δικηγόρος του ενός κατηγορούμενου κινεζικής καταγωγής και υπέβαλλε αίτημα να δικαστεί και εκείνος καθώς επίσης και να μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα είτε στην αγγλική είτε στη κινέζική γλώσσα ώστε να γνωρίζει ο εντολέας του γιατί κατηγορείται.

Πρόβλημα

Το θέμα αυτό προκαλεί πρόβλημα, δεδομένου πως η Δικαιοσύνη προφανώς οφείλει να μεταφράσει το πολυσέλιδο βούλευμα, γεγονός πoy πιθανόν θα χρειαστεί χρόνο. Ο εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί το αίτημα, όμως το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του. Οι πρώτοι συνήγοροι υπεράσπισης που έλαβαν τον λόγο, μεταξύ αυτών και ο συνήγορος του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζήτησαν ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο καθώς φέρεται ως φυσικός αυτουργούς για πράξεις για τις οποίες ως ηθικός αυτουργός κατηγορείται ο εντολέας του. Και αυτό διότι, όπως είπε ο συνήγορος του Τζ. Κουτσολιούτσου σε περίπτωση καταδίκης του εντολέα δεν μπορεί να μην έχει κριθεί ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός.

Μάχη

Μεγάλη νομική μάχη θα δοθεί και για τις πολλές παραστάσεις πολιτικής αγωγής από την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥ, την Alpha Bank, διάφορες εταιρείες, μια εκ των οποίων συμμετείχε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, καθώς και από μεμονωμένους επενδυτές. Κοινός παρονομαστής όλων των αιτημάτων πολίτικης αγωγής είναι η ζημία που, όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, έχουν υποστεί από τις αξιόποινες πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορούμενους και ότι εξαπατήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιφυλασσόμενοι μάλιστα να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για την ικανοποίησή τους.

Για πολλές από αυτές τις παραστάσεις όμως η υπεράσπιση θα υποβάλλει ενστάσεις.

phgh

Δεν υπάρχουν σχόλια: