Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Ρωσικές «επιθέσεις φιλίας» για το φυσικό αέριο..

«Μέχρι η ανθρωπότητα να βρει έναν τρόπο να αποθηκεύει ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, όλοι αυτοί οι έλικες και τα ηλιακά πάνελ δεν θα γίνουν καθοριστικός παράγοντας».

Επίσημη δήλωση από την Ρωσική κυβέρνηση 



«Μετατρέψτε τον αντίπαλο σε συνεργάτη και τα πράγματα λύνονται ευκολότερα», λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Ε.Ε. ● Συνεχίζεται η πτώση του ευρωπαϊκού αερίου, άλμα όμως στο πετρέλαιο, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για μονιμότερο υψηλό πληθωρισμό και επιτόκια.

Θορυβημένοι από το επίμονο ράλι στις τιμές των ενεργειακών αγαθών, με επίκεντρο το αέριο και το πετρέλαιο, οι κεντρικοί τραπεζίτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τις βεβαιότητες για την παροδικότητα της αύξησης του πληθωρισμού και προετοιμάζουν το έδαφος για πιο μακροπρόθεσμη άνοδο.

«Εξακολουθώ να αναμένω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε χθες ο διοικητής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, επισημαίνοντας ότι ακόμη κι αν οι πιέσεις από την ενεργειακή ακρίβεια αποδειχτούν προσωρινές, οι περιορισμοί στην παγκόσμια προσφορά, στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο διεθνές εμπόριο είναι λιγότερο προσωρινοί.

Ο Κνοτ και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, στη δική τους τεχνοκρατική αργκό, προβάλλουν κυρίως τις ανησυχίες για την επίδραση που έχει η δίψα της Κίνας για πετρέλαιο, αέριο και πρώτες ύλες, προκειμένου να ανταποκριθεί στις παραγγελίες, που μεταξύ άλλων συντηρεί την ανοδική τάση στις τιμές. Χθες το αμερικανικό αργό έκανε νέο ρεκόρ πάνω από τα 81 δολάρια το βαρέλι, την υψηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2014, ενώ και το πετρέλαιο τύπου Brent πλησίασε τα 84 δολάρια το βαρέλι, με ημερήσια άνοδο 1,8%.

Αντίθετα, η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε πάνω από 3% (στα 5,4 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες), συνεχίζοντας την πίεση που άσκησε στην τιμή του η ανακοίνωση της ρωσικής ηγεσίας ότι θα αυξήσει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας. Το αέριο TTF (του ολλανδικού hub που τιμολογεί το ευρωπαϊκό αέριο) διαμορφώθηκε στα 84,5 δολάρια τη μεγαβατώρα (-4%).

Κάποιο ρόλο σε αυτό φαίνεται να παίζει και η συντηρούμενη «επίθεση φιλίας» της Μόσχας προς την Ε.Ε., που χθες τροφοδοτήθηκε από τη συνέντευξη του Ρώσου μόνιμου πρέσβη στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ στους Financial Times. Η συνέντευξη αναπαράχθηκε στα περισσότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, χωρίς ωστόσο να σχολιαστεί από πηγές της Κομισιόν («δεν σχολιάζουμε δηλώσεις διπλωματών», ήταν η μόνη αναφορά).

Τι είπε ο Τσιζόφ; Επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει ο Πούτιν την προηγούμενη εβδομάδα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την κερδοσκοπία στο αέριο, κάλεσε την Ε.Ε. να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα για να αποφύγει μελλοντικές αυξήσεις φυσικού αερίου. Ο Τσιζόφ είπε ότι περιμένει από την Gazprom, που καλύπτει το 35% των ευρωπαϊκών αναγκών σε αέριο, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες Πούτιν για την προσαρμογή της παραγωγής. «Μετατρέψτε τον αντίπαλο σε συνεργάτη και τα πράγματα λύνονται ευκολότερα.

Οταν η Ε.Ε. βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού θα μας βρουν», είπε ο Ρώσος πρέσβης. Και για να μην του καταλογίσει κανείς ότι ασκεί εκβιασμό, με απώτερο στόχο να επισπεύσει το πράσινο φως της Ε.Ε. στον Nord Stream 2, τον υποθαλάσσιο αγωγό που θα φέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας, ο Τσίζοφ επιχειρηματολόγησε για τον μακροπρόθεσμο ρόλο του αερίου στην ενέργεια ως εξής: «Μέχρι η ανθρωπότητα να βρει έναν τρόπο να αποθηκεύει ενέργεια σε μεγάλες ποσότητες, όλοι αυτοί οι έλικες και τα ηλιακά πάνελ δεν θα γίνουν καθοριστικός παράγοντας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: