Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

...για τη βία και το trafficking ( Αφρ.Παπαθανάση)

Όχι αλλά παιδιά στα χέρια παιδόφιλων, όχι άλλες γυναίκες θύματα βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.



Τα τραγικά νέα των ημερών έχουν να κάνουν με τη βία κατά παιδιών και γυναικών, την κακοποίηση, την σεξουαλική κακοποίηση και το trafficking.

Αυτή η σκληρή πραγματικότητα είναι χρόνια εδώ, δίπλα μας, στις γειτονιές και στις πόλεις μας.

Τις μέρες αυτές η επικαιρότητα έφερε στο προσκήνιο κυκλώματα και φαινόμενα άσκησης βίας από το σπίτι. Όσο και αν μας πονάνε σήμερα αυτές οι ειδήσεις, είναι πολύ πιθανό να φύγουν από τη σκέψη μας στον κύκλο της καθημερινότητας των επόμενων ημερών και εβδομάδων.

Η σκληρή πραγματικότητα, για το τι συμβαίνει δίπλα μας, καταγράφεται συχνά με άρθρα « εκατοντάδες εξαφανισμένα παιδιά», «παιδιά στα χέρια συμμοριών που τα εξωθούν σε επαιτεία», «παιδιά σε κυκλώματα παιδόφιλων», «κακοποιημένες γυναίκες, ξύλο, βιασμοί, εμπορία».

Πίσω από τις λέξεις κρύβονται ψυχές , ζωές που κατασπαράσσονται για χρόνια.

Γράφεται ξανά και ξανά πως η βία είναι εδώ, στο σπίτι, στο δίπλα δρόμο.

Απουσιάζει όμως το πλέγμα των Δομών που θα μπορούσαν να περιθάλψουν θύματα οικογενειακής βίας, θύματα trafficking. Απουσιάζουν από πολλούς δήμους οι ισχυρές κοινωνικές υπηρεσίες που σε συνεργασία και με τα σχολεία θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τον κίνδυνο. Απουσιάζει η επίμονη , συστηματική, συνεργασία της εκκλησίας με την στήριξη δημοτικών και περιφερειακών δομών περίθαλψης.

Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χρειάζεται κάθε δυνατή ενίσχυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, ειδικούς κοινωνικούς επιστήμονες και σύγχρονες τεχνολογίες, για τις Διευθύνσεις της Αστυνομίας κατά της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, κατά της έκθεσης ανηλίκων σε κίνδυνο, κατά του trafficking.

Είναι ουσιαστική, ηθική και πολιτική η σύγκρουση με κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων, με πιθανές διασυνδέσεις και πλοκάμια, με διακίνηση μαύρου χρήματος. Και χρειάζεται αυτή η μάχη να δοθεί από όλους, ως προτεραιότητα, όχι ως επικοινωνία. Και τα πολιτικά κόμματα και η αυτοδιοίκηση και οι συλλογικές εκφράσεις της κοινωνίας και οι πολίτες, να σταθούν απέναντι στην βία και την δουλεία των ανθρώπων. 

Να σταματήσουν τα «δεν ξέρω» για τα εκατοντάδες "εξαφανισμένα παιδιά" , για το ξύλο στο δίπλα σπίτι, για τη βία στα θύματα trafficking

Απλώστε χέρι βοήθειας όπου και όπως μπορείτε. Μιλήστε στην Εκκλησία σας, στο Δήμο για την ανάγκη προστασίας ανθρώπων. Για την υποχρέωση τους να δημιουργήσουν δομές περίθαλψης. 

Για την ανάγκη ισχυρών κοινωνικών υπηρεσιών που θα μπορούν να παρεμβαίνουν. Για τα ασφαλή σημεία εντός των δήμων που μπορεί να απευθυνθεί θύμα βίας. Για την ανάγκη παρεμβάσεων των εισαγγελικών αρχών.

Διαπαιδαγωγήστε τα παιδιά σας να σέβονται, να νοιάζονται.

Μην ξεχνάμε ότι πολλοί «καθώς πρέπει» είναι οι πελάτες των θυμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Βία ασκείται καθημερινά, συστηματικά, από ανθρώπους, με διαφορετικές ιδιότητες και ρόλους.

Έχουμε, ως κοινωνία χάσει πολλά.

Ως πολιτικό δυναμικό και σύστημα περισσότερα, ξεκινώντας από την αξιοπιστία του.

Το πολιτικό δυναμικό πρέπει να πολεμήσει για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Να πολεμήσει με την σιωπή και τα υπόγεια συστήματα εκμετάλλευσης.


Να απαιτήσει συστηματική ενημέρωση της Βουλής για τα μέτρα και τις πολιτικές κατά της απανθρωπιάς.

Να πιέσει τα κέντρα ελέγχου και αστυνόμευσης , απαιτώντας ουσιαστικά αποτελέσματα στη μάχη κατά των κυκλωμάτων.

Και ότι πρέπει να κάνει το πολιτικό σύστημα, πρέπει να κάνει και ο καθένας από εμάς. Να νοιαστεί.

Όχι αλλά παιδιά στα χέρια παιδόφιλων, όχι άλλες γυναίκες θύματα βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: