Τρίτη 13 Ιουλίου 2021

Η Ήπειρος… στη Ρούμελη. Συναυλία του Πετρολούκα Χαλκιά και του Βασίλη Κώστα στην Ιτέα .

 



Η ψυχή της Ηπείρου ταξίδεψε μέχρι τη Ρούμελη και την Ιτέα της Φωκίδας, σε μία ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην παραδοσιακή ελληνική μουσική, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ των Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ».

Ο Πετρολούκας Χαλκιάς και το κλαρίνο του είναι ταυτισμένος με την Ήπειρο και η Ήπειρος ταυτίζεται με το ζωντανό θρύλο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής που συναντήθηκε με τον δεξιοτέχνη στο λαούτο Βασίλη Κώστα σε μία βραδιά μοναδική και σε ένα ταξίδι που κάλυψε τις απαιτήσεις του κοινού.

Δύο μουσικά όργανα που παίχτηκαν από δύο γενιές μουσικών που τους ενώνει η ελληνική παράδοση, συνομίλησαν στην εξέδρα που στήθηκε στο λιμάνι της Ιτέας και εξέφρασαν συναισθήματα χαράς, λύπης, τιμής για τους ανθρώπους που έφυγαν από τη ζωή ή βρίσκονται στην ξενιτιά ενώ ταυτόχρονα γιόρτασαν τη ζωή και τη φύση.

Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Πετρολούκας Χαλκιάς επανέλαβε το διαρκή αγώνα του για τη διάδοση της ελληνικής παράδοσης στις νέες γενιές, η νέα γενιά μουσικών χαρακτήρισε ευλογία το ταξίδι με θρύλους της παράδοσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ των Δελφών κάνοντας επίκληση στις ρίζες μας ταύτισε την ελληνική παράδοση και τον πολιτισμό με την εξέλιξή μας,  στο μέλλον.

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ των Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ συνεχίζονται με την παρουσίαση του λαικού ορατόριου του Δημήτρη Μαραμή «Παλιγγενεσία» αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: