Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

«Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις για την Επέτειο της ιστορικής μάχης στο Χάνι της Γραβιάς »

 



untitled

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, 13.5.2024    

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πλατεία Κεχαγιά 

ΤΚ 33100, Άμφισσα

Τηλ: 2265350026

e-mail: grafeiotypou@delphi.gov.gr


     Α.Δ.Τ.: 103/2024



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πλήθος κόσμου στις εκδηλώσεις εορτασμού της ιστορικής μάχης στο Χάνι της Γραβιάς

Π. Ταγκαλής: «Ο Δήμος Δελφών τιμά την ιστορία του τόπου και επενδύει σε αυτή» 


Με τη δέουσα λαμπρότητα και κάθε επισημότητα, παρουσία αρχών του τόπου, εκπροσώπου της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, καθώς και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκαν το τριήμερο 10 έως 12 Μαΐου 2024, από το Δήμο Δελφών και την Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 203η επέτειο από την ιστορική μάχη στο Χάνι της Γραβιάς.

Το πρόγραμμα άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής, 10 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Γραβιάς, με την ομιλία της κ. Γεωργίας Αγγέλη, Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών «Το Χάνι της Γραβιάς», με θέμα «Γραβιά: Από τη μνήμη στην Επανάσταση και από την Επανάσταση στην ελευθερία», ενώ ακολούθησαν παραδοσιακά τραγούδια της Ελλάδας με νότες έντεχνης μουσικής από τη Χορωδία του Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας (Πιάνο: Απόστολος Κράλλης, Διεύθυνση χορωδίας: Έρη Μαυροπούλου). 

Το πρωί του Σαββάτου, 11 Μαΐου, πραγματοποιήθηκαν σχολικοί αγώνες δρόμου, με τη συμμετοχή μαθητών του δημοτικού σχολείου,  του Γυμνασίου και του Λυκείου Γραβιάς, με την  υποστήριξη του Αθλητικού Ομίλου Γραβιάς «Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος» και του Αθλητικού Συλλόγου «Ηνίοχος».

Το βράδυ του Σαββάτου, παρά τις καιρικές συνθήκες οι οποίες δεν υπήρξαν σύμμαχος, τα βλέμματα των εκατοντάδων θεατών που τις αψήφησαν στράφηκαν στην εντυπωσιακή αναπαράσταση της Μάχης του Χανίου, ένα δρώμενο που παρουσίασε η θεατρική ομάδα της Γραβιάς, συνεπικουρούμενη από μαθητές του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου της περιοχής, τον «Αναβιωτικό Σύλλογο Σάλωνα του ’21», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νεδουσαίων Καλαμάτας και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρπενησίου, υπό την επιμέλεια του κ. Γεώργιου Ρηγάκη. 

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Κυριακή, με τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Γραβιάς, την τέλεση Δοξολογίας και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας. Ακολούθως, στο Μνημείο Οδυσσέα Ανδρούτσου, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, έγινε απαγγελία ποιημάτων, κατάθεση στεφάνων, ενώ το θερμό χειροκρότημα όλων απέσπασαν οι συμμετέχοντες στην παρέλαση, μαθητές των σχολείων της περιοχής, πολιτιστικοί και αναβιωτικοί σύλλογοι, πρόσκοποι και η Δημοτική Φιλαρμονική Ιτέας. Το πρόγραμμα της ημέρας έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς. 

Ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ευχαριστώντας όλες και όλους που συνέδραμαν ώστε να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις, τόνισε τη σημασία αυτών, αλλά και τα ποιοτικά τους στοιχεία, δηλώνοντας: «Με σεβασμό στην ιστορία του τόπου μας και τους ήρωες που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους σε αυτή, ο Δήμος Δελφών, με τη συνεργασία της Π.Ε. Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε ένα ακόμα άρτιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, επιτελώντας μεταξύ άλλων τον κορυφαίο σκοπό, αυτόν της διατήρησης της ιστορικής μνήμης. Ταυτόχρονα όμως, κι αυτό είναι στόχευσή μας, ενισχύει την επισκεψιμότητα της περιοχής, προσθέτοντας αξία στον τόπο μας, ως ένας ανερχόμενος προορισμός που επενδύει συνεχώς σε νέες μορφές προσέλκυσης του κοινού». 














2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατάντησε η υπόθεση..DATSUN , ADIDAS και ΧΑΝΙ ΤΗΣ ΓΡΑΒΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Εκει που καποτε καποιοι εδωσαν την ζωη τους για να μην ειμαστε εμεις σημερα σκλαβοι καποιων ξενων που θα κανουν οτι θελουν την γη μας για να βγαζουν κερδος ακομα και να την καταστρεφουν, για να μπορουμε να ζουμε εμείς με αξιοπρεπεια δουλευοντας την γη μας για τον εαυτο μας χωρις πασα πανω απο το κεφαλι μας, εμεις σημερα πρακτικά την παραχωρουμε χωρις καμια μαχη για εξορυξεις και αιολικα με την ελπιδα να μας παρουν σκλαβους στην δούλεψή τους με τον βασικο μισθο της πεινας της Ελλάδας του 21 αιωνα.
Μήπως να ξανασκεφτούμε τι κάνουμε και τι επιπτώσεις έχει και μπορεί να έχει η μεχρι σήμερα στάση μας στο μέλλον της ζωής μας, των παιδιών μας και του τόπου μας; Έχουμε σίγουρα φανεί αρκετά άξιοι απόγονοι αυτών των ηρώων με όσα κάνουμε στην δική μας ζωή ώστε να έχουμε κερδίσει το δικαίωμα να τους τιμάμε με τέτοιες εκδηλώσεις; Ή απλά γινόμαστε ιερόσυλοι;