Εφεξής στο τμήμα Κλασικών Σπουδών του πανεπιστημίου του Πρίνστον δεν θα απαιτείται η εκμάθηση των Ελληνικών ή των Λατινικών.
Ο διευθυντής των προπτυχιακών σπουδών και καθηγητής κλασικών, Josh Billings, εξήγησε ότι το τμήμα θα παρέχει τον ίδιο κύκλο μαθημάτων. Οι φοιτητές θα ενθαρρύνονται να παρακολουθούν αυτές τις γλώσσες, αν είναι συναφείς με τις ακαδημαϊκές επιδιώξεις τους. Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές θα παρέχουν στους φοιτητές μεγαλύτερη ελευθερία στην εκπαίδευσή τους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του τμήματος Κλασικών Σπουδών στην ιστοσελίδα του, η απόφαση να αφαιρέσει τις γλώσσες ως προαπαιτούμενο αποτελεί μέρος των προσπαθειών να αυξήσει τη συμπεριληπτικότητα και τη δικαιοκατανομή στο πρόγραμμα σπουδών.
«Κάποτε αφοσιωμένοι στην αναγνώριση των Ελληνικών και Λατινικών ως υποδειγματικές κουλτούρες (συχνά ειδωμένες ως ‘θαυμάσια απομόνωση’), οι κλασικιστές σήμερα μελετούν ευρύ φάσμα συγχρονικών και διαχρονικών συσχετίσεων και προσέχουν πολύ τους αποκλεισμούς».
Όσον αφορά τις συγχρονικές συσχετίσεις, η ανακοίνωση αναφέρει ότι διερευνάται, λόγου χάριν, πώς οι ιδέες και μορφές έκφρασης κυκλοφορούσαν ανάμεσα στην Ελλάδα, Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή· και σε ποια έκταση οι Ρωμαίοι και οι βορειοαφρικανοί εχθροί τους μοιράζονταν τα ίδια πολιτιστικά μοντέλα.
Από την άποψη των διαχρονικών συσχετίσεων, μελετάται πώς τα κλασικά κείμενα μεταδόθηκαν και προσελήφθησαν από μεταγενέστερους πολιτισμούς, πώς ο πολιτισμός των Ελλήνων και Ρωμαίων εργαλειοποιήθηκε, και υπήρξε συνένοχος σε διάφορες μορφές αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων της δουλείας, του κοινωνικού διαχωρισμού, της λευκής ανωτερότητας και της πολιτισμικής γενοκτονίας.
Πηγή: Princeton Classics, The College Post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου