Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Στο ... μαντείο των Δελφών οι συζητήσεις για μικρότερα πλεονάσματα

Συνεχίζει τον Μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων η Αθήνα στο παρασκήνιο για να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, εν μέσω πιέσεων στις αορές λόγω κορονοϊού.


Έτσι,  μετά τη Φρανκφούρτη και τη συνάντηση Μητσοτάκη, Λαγκάρντ, τις Βρυξέλλες και τις επαφές Σταϊκούρα με ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των Eurogroup, το Παρίσι με τη συνάντηση Σταϊκούρα, Μπρούνο Λεμέρ και την Αθήνα στα πλαίσια της  5η αξιολόγηση, η κυβέρνηση συνεχίζει στους Δελφούς τις ζυμώσεις για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αν και πολλά θα κριθούν στο Βερολίνο στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με την Άγκελα Μέρκελ την επόμενη Κυριακή 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση σκοπεύει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της δίνεται στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για νέο γύρο συζητήσεων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.  Και αυτό παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αλλάξει αφήγημα και δεν μιλούν πια για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά για δημοσιονομικό χώρο και μόνο.

Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να λυγίσει τις ατσάλινες θέσεις των εταίρων και κυρίως των γερμανών οι οποίοι δεν θέλουν να αλλάξουν με τίποτα τους όρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Αθήνας. Πρόσωπο «κλειδί» για να διασπαστεί η γερμανική φάλαγγα, θεωρείται ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας   (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, που θα δώσει το παρόν στο Συνέδριο.

Τον κ. Ρέγκλιγκ θα συνοδέψει στην χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο που θα είναι επίσημος ομιλητής στο Φόρουμ των Δελφών. Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μαζί με τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό θα έχει συναντήσει και με τους δύο ευρωπαίους αξιωματούχους.

Εξάλλου σήμερα το πρωί ο Χρήστος Σταϊκούρας θα δεχθεί στο γραφείο του στον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ στο πρόσωπο του οποίου η Αθήνα βλέπει ένα σύμμαχο στη μάχη για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: