Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Μία ανοιχτή επιστολή στην νέα Λιμενική Επιτροπή ( του Σαράντη Μιχαλόπουλου )

Αγαπητά νέα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής Φωκίδας.
Διάβασα την ανακοίνωση ορισμού σας σε τοπικό ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης και σκέφθηκα να σας στείλω αυτή την ανοιχτή επιστολή, και για να σας ευχηθώ καλή θητεία, αλλά και κυρίως για να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις μου, σαν απλός κάτοικος της περιοχής.
Από το βασικό νομικό κείμενο που διέπει τη λειτουργία ενός Λιμενικού Ταμείου (Β.Δ. 14 / 1939, ΦΕΚ 24 Α), καταλαβαίνω ότι οι κύριες αρμοδιότητες της Επιτροπής σας είναι η «διαχείριση των εισπραττόμενων χρημάτων», η φύση και το ύψος των οποίων καθορίζονται, είτε από την Πολιτεία, είτε από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου (Λιμενική Επιτροπή). 
Το Λιμενικό Ταμείο είναι μία Δημόσια Υπηρεσία και υπό την έννοια αυτή υπακούει σε όλους τους κανόνες που αφορούν στη Δημόσια Διοίκηση. 
Από τους κανόνες αυτούς, εγώ ξεχωρίζω τους εξής δύο : Πρώτον ότι το Λ.Τ. λειτουργεί εξ ονόματος της κοινωνίας και φυσικά προς όφελος αυτής. Δεύτερον ότι οφείλει να δίνει λόγο στην κοινωνία για το έργο που επιτελεί.
Καταλαβαίνω ότι, όπως κάθε Δημόσια Υπηρεσία, έτσι και το Λ.Τ. πρωτίστως «λογοδοτεί» στις υπερκείμενες Υπηρεσίες και Αρχές. Όμως, στην ουσία του σκοπού μίας Δημόσιας Υπηρεσίας, ο τελικός «δικαιούχος» αυτής της πληροφόρησης είναι ο πολίτης.
Ανεξάρτητα λοιπόν από οποιεσδήποτε τυπικές διαδικασίες και λειτουργίες, σας απευθύνω έκκληση να υιοθετήσετε και εφαρμόσετε μία ανοιχτή και κυρίως άμεση επικοινωνία με τους κατοίκους της περιοχής. Και η επικοινωνία αυτή δεν αρκεί να είναι η έκδοση κάποιων Δελτίων Τύπου ή Ανακοινώσεων. Είναι η συνεχής διαβούλευση με τους πολίτες.
Σαν λοιπόν ένας απλός πολίτης, εγώ περιμένω (και ελπίζω) να ξεκινήσετε τη θητεία σας με μία αναλυτική και πλήρη καταγραφή της κατάστασης που παραλαμβάνετε από την απερχόμενη Λιμενική Επιτροπή. 
Η καταγραφή αυτή θα περιλαμβάνει τα πάντα, όπως ταμιακή κατάσταση, αποθεματικό, υποχρεώσεις και απαιτήσεις, συμβάσεις ενεργές ή μη, έργα σε εξέλιξη, και κάθε άλλο στοιχείο που θα δίνει μία ολοκληρωμένη εικόνα της σημερινής κατάστασης του Λ.Τ. 
Στη συνέχεια και σε κάποια από τις πρώτες συνεδριάσεις της Λ.Ε., πιστεύω ότι πρέπει να ασχοληθείτε και να συντάξετε ένα πρόγραμμα δράσης, τόσο βραχυπρόθεσμο, όσο και μεσο-μακρορόθεσμο, το οποίο να θέσετε υπόψη των τοπικών κοινωνιών, ορίζοντας παράλληλα και ένα πλαίσιο για τον τρόπο που κάποιες απόψεις πολιτών θα φθάνουν σαν κριτική ή σαν προτάσεις στη Λ.Ε.
Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα δράσης είναι σκόπιμο να περιλάβετε και κάποιους προβληματισμούς αλλά κυρίως τις δικές σας απαντήσεις για τις δυσκολίες που αντικειμενικά υπάρχουν στην άσκηση του έργου σας, λόγω της φύσης και των περιορισμών μίας δημόσιας υπηρεσίας (π.χ. ανάθεση μικρών έργων, έλλειψη προσωπικού, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, κλπ.). 
Παράλληλα με τα παραπάνω, εγώ σαν πολίτης θα ήθελα μία ενημέρωση για μείζονα θέματα, όπως π.χ. αυτό της συνεργασίας με τις Δημοτικές Αρχές (Κεντρική και Τοπικές), αλλά και την εξέλιξη με την παραχώρηση της Μαρίνας σε ιδιώτη. Γι’ αυτό το τελευταίο, για παράδειγμα, παρότι διάβασα την διακήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για την αναζήτηση επενδυτή – διαχειριστή, δεν έβγαλα  συμπεράσματα που να απαντούν σε ερωτήματα της μορφής, «θα μπορούν να οργανώνονται στον χώρο της Μαρίνας εκδηλώσεις, όπως αυτές αγώνες αυτοκινήτου ή άλλες που ενδεχομένως θα αποφασίζονταν στο μέλλον (π.χ. εκθέσεις, καλλιτεχνικά δρώμενα, κλπ.)», ή, «θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον χώρο της Μαρίνας οι Πρόσκοποι ή άλλες αντίστοιχες οργανώσεις», κλπ.
Πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω είναι απλά πράγματα, τα οποία μπορείτε να κάνετε, δίνοντας μία νέα πνοή στο Λιμενικό Ταμείο και τις τοπικές κοινωνίες.
Σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία.

Σαράντης Μιχαλόπουλος
Κάτοικος Ιτέας

Δεν υπάρχουν σχόλια: