Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Λαϊκή Συσπείρωση Δελφών - Για την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών



Για την πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 13 Σεπτέμβρη η πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών μετά τις δημαιρεσίες, με θέματα κυρίως υπηρεσιακά.

Από την πρώτη στιγμή φάνηκαν τα αποτελέσματα των αντιδραστικών αλλαγών στην τοπική διοίκηση που έφερε μεσ’ το κατακαλόκαιρο η κυβέρνησης της ΝΔ. Τρία θέματα που αφορούσαν σε εγκρίσεις δαπανών, δικαστικές εντολές πληρωμής και διαγραφές χρεών, αποσύρθηκαν και παραπέμφθηκαν στην Οικονομική Επιτροπή.
Στα άλλα θέματα που συζητήθηκαν, η εισήγηση της παράταξης του Δημάρχου υπερψηφίστηκε και από την παράταξη Παναγιωτόπουλου, δικαιώνοντας έτσι την προεκλογική μας κριτική πως «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει» παρά τις κοκορομαχίες σε δευτερεύοντα ζητήματα ή στο τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων, αφού στην ουσία υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Έτσι πέρασε μια ακόμη αναμόρφωση του προϋπολογισμού, η έγκριση του οικονομικού απολογισμού του Α’ τριμήνου 2019, η συμμετοχή του Δήμου σε πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (INTEREG EUROPΕ) που αφορά σε έρευνα για την υγραεριοκίνηση στο Δήμο Δελφών, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Οι όποιες διαφοροποιήσεις και κριτική σε κάποια θέματα όλων των παρατάξεων, περιστρέφονταν στην ουσία γύρω από τις διαχειριστικές ικανότητες της τωρινής ή της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Οι συγκλίσεις και οι ψευτοδιαφοροποιήσεις φάνηκαν ξεκάθαρα στο τελευταίο θέμα σχετικά με τις πρόσφατες αλλαγές της κυβέρνησης στον Κλεισθένη Ι και το οποίο είχε ενημερωτικό χαρακτήρα. Όλη η κουβέντα εξαντλήθηκε γύρω από την απλή αναλογική, τη λεγόμενη ακυβερνησία των δήμων, το ηθικό ή μη της κυβέρνησης να φέρει τις αλλαγές μετά τις εκλογές κλπ. Χωρίς καμία αναφορά στην ουσία των θεσμικών παρεμβάσεων των κυβερνήσεων στην τοπική διοίκηση τα τελευταία χρόνια και τις επιπτώσεις τους στη λαϊκή οικογένεια.
Σε ερώτημά μας για τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου, ο Δήμαρχος απάντησε πως αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο βρεφικό τμήμα της Ιτέας τον Ιανουάριο, καλώς εχόντων των πραγμάτων (καθυστερήσεις εργολάβου κλπ). Άρα η λειτουργία του υπολογίζεται για την άνοιξη του 2020. Για τα άλλα ζητήματα της πολιτικής της νέας δημοτικής αρχής στην προσχολική αγωγή, απέφυγε να απαντήσει.
Άμφισσα, 18 Σεπτέμβρη 2019


Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Οι αντιδραστικές αλλαγές στην τοπική διοίκηση που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ μεσ’ το κατακαλόκαιρο, πριν καλά-καλά αναλάβει, δεν μας προξενούν κατάπληξη. Αποτελούν το δικό της κρίκο στην αλυσίδα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που ξεκινούνε από τον Καποδίστρια και τον Καλλικράτη του ΠΑΣΟΚ και φτάνουν μέχρι τον Κλεισθένη Ι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επικαλούμενη τη δήθεν ακυβερνησία των δήμων -έπειτα από τις αλλαγές που επέφερε ο «Κλεισθένης» του ΣΥΡΙΖΑ, με την απλή αναλογική στα δημοτικά συμβούλια και το πλειοψηφικό για το δήμαρχο- έρχεται η Νέα Δημοκρατία να διαμορφώσει μια πλαστή πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης του Δήμου, στην οικονομική επιτροπή και στην επιτροπή ποιότητας ζωής, προς όφελος του δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Και μην κοιτάτε τι ισχύει στο δήμο μας μόνο. Ποιος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων. Δείτε τι τραγελαφικά αποτελέσματα παράγονται στους δήμους όλης της Ελλάδας. Τι παζάρια και μαγειρέματα έγιναν αυτή την περίοδο…
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έχουμε και τη μεταφορά στην οικονομική επιτροπή από το δημοτικό συμβούλιο αρμοδιοτήτων, όχι και τόσο αθώων θα λέγαμε. Να αναφέρουμε για παράδειγμα την ευθύνη για τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού, την προσφυγή ή μη σε ένδικα μέσα, τη δυνατότητα διαγραφής χρεών και προσαυξήσεων, τη διευκόλυνση μεγαλοοφειλετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ, την παραχώρηση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού του δήμου, την έγκριση να θέτουν αντίτιμο σε μια σειρά από υπηρεσίες του δήμου. Αλήθεια, 150.000€ στο δήμο μας ποιοι μπορεί να χρωστάνε; Μήπως οι μεροκαματιάρηδες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, το λαϊκό νοικοκυριό; 
Καμία ακυβερνησία των δήμων δεν υπήρξε ποτέ συνάδελφοι, και το γνωρίζετε πολύ καλά. Γιατί; Γιατί στους μνημονιακούς νόμους που ισχύουν στο ακέραιο σήμερα, υπάρχουν όλες εκείνες οι δικλίδες ασφαλείας που εγγυώνται και εξασφαλίζουν την κυβερνησιμότητα, δηλαδή την αντιλαϊκή λειτουργία των δήμων.
Γι’ αυτό και είδαμε πως όλη η αντιπαράθεση για τον «Κλεισθένη» περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω απ’ το εκλογικό σύστημα. Γιατί στα βασικά και ουσιώδη για τον λαό, συμφωνούνε όλα τα αστικά κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου. Συμφωνούνε και οι δημοτικές τους παρατάξεις. Και εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών.
Δηλαδή συμφωνούνε με το βάθεμα στα επιχειρηματικά χαρακτηριστικά των δήμων που τους σπρώχνει να λειτουργούν, είτε ως αυτοτελείς επιχειρήσεις, εμπορευματοποιώντας ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες που παρέχουν στον λαό, είτε με κάθε είδους συμπράξεις με επιχειρηματικούς ομίλους, ΣΔΙΤ και άλλα σχήματα.
Συμφωνούνε στη βασική επιδίωξη, τα κύρια έσοδα οι δήμοι να τα αντλούν κατευθείαν από τις τσέπες των δημοτών στη λογική της ανταποδοτικότητας κι έτσι η κρατική επιχορήγηση να αποτελεί μια απλή συμπληρωματική ενίσχυση, μόνο όσο χρειάζεται για να εξισορροπούνται οι προϋπολογισμοί των δήμων. Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα με την πρότασή της για τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους. Αντί να καταργήσει αυτόν τον άδικο φόρο εδώ και τώρα, βάζει τους δήμους μπροστά να τον επιβάλουν στο λαό.
Συμφωνούνε με τις ρυθμίσεις που αφορούν στη λεγόμενη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των δήμων, με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος στους λεγόμενους επενδυτές για μακροχρόνια εκμετάλλευση με ληστρικούς όρους, ξεπουλώντας ουσιαστικά έτσι την οποιαδήποτε δημοτική περιουσία. Και τώρα με το νέο αναπτυξιακό νόμο, με τις παρεμβάσεις για τον αιγιαλό και τις παραλίες, το πάνε ακόμα παραπέρα. Παράδοση θάλασσας, βουνού, οτιδήποτε έχει δημόσιο χαρακτήρα, στο μεγάλο κεφάλαιο για ληστρική εκμετάλλευση χωρίς όρια.
Για τις απαράδεκτες διατάξεις του νόμου στην κατάρτιση και ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, τι να σχολιάσουμε; Την προϋπόθεση, ότι για να καταψηφίσεις την πρόταση που θα φέρει ο δήμαρχος, πρέπει να καταθέσεις δικιά σου αντιπρόταση που να έχει την έγκριση των υπηρεσιών και να συμφωνεί με τις κατευθύνεις του υπουργείου, του μεσοπρόθεσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ουσιαστικά αυτό που μας λέει η κυβέρνηση, είναι πως εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να καταψηφίσουμε, οι ψήφοι μας δε μετράνε. Μετράνε μόνο όσων συντάσσονται με την κυρίαρχη πολιτική του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τόση δημοκρατία, ελευθερία έκφρασης και αυτοδιοίκητο μιλάμε...



ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΔΕΛΦΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Κ. Δήμαρχε, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΕΤΑΑ για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2019-2020», 65.000 χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για "δωρεάν φιλοξενία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών", διότι οι γονείς τους δεν πληρούν τα κριτήρια που ορίζει το πρόγραμμα, δεν συγκέντρωσαν τα απαιτούμενα μόρια ή δεν έχουν καν δικαίωμα συμμετοχής σ’ αυτό.
Στη Φωκίδα φέτος, περίπου 100 αιτήσεις γονέων απορρίφθηκαν για τον ένα ή τον άλλο λόγο, ενώ υπάρχουν γονείς, που παρότι πήραν το voucher του ΕΣΠΑ, δεν γίνονται δεκτά τα παιδιά τους, είτε λόγω πληρότητας των παιδικών σταθμών, είτε λόγω έλλειψης δομών και υποδομών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι ελάχιστες θέσεις για βρέφη στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της  Άμφισσας και η παντελής απουσία τους στο βρεφονηπιακό της Ιτέας, καθώς υπάρχει έλλειψη κατάλληλης δομής.
Ο αριθμός βέβαια των παιδιών που τελικά μένουν εκτός παιδικών σταθμών είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς υπάρχουν γονείς που γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα αποκλειστούν και δε μπαίνουν στη διαδικασία υποβολής αίτησης. Η κατάσταση αυτή υποχρεώνει και τις λαϊκές οικογένειες του τόπου να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς και τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
Επειδή ο ρόλος των παιδικών σταθμών δεν έχει χαρακτήρα parking, ώστε να περιορίζεται στη φύλαξη των βρεφών και των νηπίων κατά τις ώρες εργασίας των γονιών, αλλά εστιάζει στην ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση.
Ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο και τη νέα δημοτική αρχή:
       Αν προτίθενται και πώς, να διασφαλίσουν τη διεύρυνση των δημοτικών δομών για βρέφη και νήπια (εξεύρεση κατάλληλων κτηρίων - πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού) για όλα τα παιδιά που, είτε συμμετείχαν με αίτηση των γονιών τους στο πρόγραμμα και δεν εγκρίθηκαν, είτε δεν βρίσκουν θέση σε δομή της περιοχή τους; Πιο συγκεκριμένα πότε θα είναι σε θέση να δεχτεί βρέφη ο Βρεφονηπιακός Σταθμός της Ιτέας;
       Αν έχουν σκοπό και τι έκτακτα μέτρα χρηματοδότησης να απαιτήσουν από την κυβέρνηση ώστε να καλύψουν τις ανάγκες όλων των παιδιών;
       Αν σκοπεύουν να διεκδικήσουν την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στο πρόγραμμα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με την προοπτική της μονιμοποίηση τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: