Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Προστασία της πρώτης κατοικίας χωρίς όριο αλλά με εισοδηματικά κριτήρια – Σύγκληση απόψεων στη σύσκεψη


  • Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, η πλευρά της κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση για προστασία χωρίς όριο, αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια
  • Οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τη λύση και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών της
  • Οι τράπεζες αποδέχθηκαν να ενταχθούν στην νέα εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη κάποια πρώτη κατοικία
  • Στο θέμα των κεφαλαιακών απωλειών που θα έχουν οι τράπεζες από το κούρεμα των δανείων, σημειώθηκε ότι μεγάλο μέρος της θα καλύπτεται από την κάλυψη μέρους των δόσεων από το Δημόσιο
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με τους τραπεζίτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, όπου συζητήθηκε το ενδεχόμενο κάλυψης της πρώτης κατοικίας βάση κριτηρίων χωρίς συγκεκριμένο όριο.
Με δεδομένο ότι η μεγαλύτερη διαφορά ήταν το όριο κάλυψης με τους τραπεζίτες να επιμένουν ότι περίπου των 85% των στεγαστικών δανείων σε καθυστέρηση να αφορούν δάνεια ως 100.000 ευρώ άρα είναι περιττό να μπει ένα υψηλότερο όριο (όπως πχ τα 150.000 ευρώ που πρότεινε η κυβέρνηση) η συζήτηση άλλαξε κατεύθυνση.
Σε μια προσπάθεια συμβιβασμού, η πλευρά της κυβέρνηση έριξε στο τραπέζι την πρόταση για προστασία χωρίς όριο, αλλά με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (συνέπεια, εισοδηματική – περιουσιακή κατάσταση) που θα συνδιαμορφώσουν τις επόμενες μέρες οι δύο πλευρές. Η λύση αυτή είχε εξεταστεί από τις αρχές του χρόνου στο πλαίσιο της συνολικής αλλαγής του πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας Το θετικό είναι ότι οι τραπεζίτες αποδέχθηκαν τη λύση και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν στην οριστικοποίηση των λεπτομερειών της.
Από την άλλη, οι τράπεζες αποδέχθηκαν να ενταχθούν στην νέα εξωδικαστική ρύθμιση και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν υποθήκη κάποια πρώτη κατοικία. Επίσης έγινε αποδεκτό ότι το κούρεμα του κεφαλαίου του δανείου που θα γίνεται από τις Τράπεζες να εξετάζεται κατά περίπτωση και όχι οριζόντια όπως σχεδιάζονταν αρχικά.
Στο θέμα των κεφαλαιακών απωλειών που θα έχουν οι τράπεζες από το κούρεμα των δανείων, σημειώθηκε ότι μεγάλο μέρος της θα καλύπτεται από την κάλυψη μέρους των δόσεων από το Δημόσιο. Συνολικά οι τράπεζες θα επιδοτούνται μέσω των δανείων με ένα συνολικό ποσό της τάξης των 200 εκ. ευρώ, το οποίο δύναται να αυξηθεί αν επιταχυνθεί ο ρυθμός μείωσης των δανείων.
Οι δύο πλευρές έμειναν σύμφωνες ότι όσοι εντάσσονται με βάση τα κριτήρια που θα οριστικοποιηθούν στο νέο σχήμα θα περνούν συνεχές σκανάρισμα της οικονομικής τους κατάστασης, με στόχο να αποφευχθεί η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας έναντι της χρονοβόρας δικαστικής διαδικασίας που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη προσφέρει διαφάνεια, αλλά και συνεχή παρακολούθηση των ρυθμισμένων δανείων.
Τις επόμενες μέρες θα γίνει μια δεύτερη συνάντηση των δύο πλευρών, ώστε να «κλειδώσει» το κείμενο και στις λεπτομέρειες του πριν πάει για έγκριση από τις εποπτικές αρχές (ΕΕ, ΕΚΤ, SSM) και στη συνέχεια να συνταχθεί σε νόμο και να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες πριν το τέλος του μήνα οπότε λήγει και η παράταση του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: