Με στόχο την οικολογική και περιβαλλοντική προστασία αλλά και ορθολογική ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών του Κορινθιακού κόλπου δημιουργήθηκε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου».
Ο Φορέας θα διοικείται από επταμελές ΔΣ εκπρόσωπων της κυβέρνησης, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων, των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων και καθηγητών Πανεπιστημίου.
Ο Φορέας μεταξύ άλλων θα εκπονεί τα Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης της ευρύτερης περιοχής, για τα πολεοδομικά ζητήματα, θέματα αλιείας και επαγγελματικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση μεταξύ των περιοχών αρμοδιοτήτων του Φορέα περιλαμβάνεται η παραλιακή Δωρίδα, η ευρύτερη περιοχή Γαλαξιδίου, η μεγάλη θαλάσσια έκταση του Κορινθιακού Κόλπου που πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000, παράκτιες περιοχές Αιγίου, Κορινθίας, Βοιωτίας και μια σειρά άλλων περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου.
Έδρα του νέου Φορέα ορίστηκε η Κόρινθος, και πρόεδρος του ΔΣ ο Κεφάλας Σταύρος του Αναστασίου.
Ειδικότερα σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 50/07-02-2019) ως μέλη του ΔΣ ορίζονται οι εξής:
- Γεώργιος Αλβανόπουλος, ΠΕ Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρώτρια την Αμαλία-Μαρία Κουτσογιάννη, ΠΕ Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
- Γεώργιος Καπεντζώνης, Πολιτικός Μηχανικός, Δήμαρχος Δωρίδας, ως εκπρόσωπος των εμπλεκομένων Δήμων, με αναπληρωτή τον Πνευματικό Αλέξανδρο, Δήμαρχο Κορινθίων.
- Γεώργιος Ψυχογιός, Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αναπληρωτή τον Πετρίτση Γεώργιο, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
- Κεφάλας Σταύρος, ΠΕ Διοίκησης Επιχειρήσεων ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρωτή τον Κωνσταντίνου Παναγιώτη, Λογιστή.
- Καντήρος Διονύσιος, ΠΕ Περιβαλλοντολόγο, ως εκπρόσωπος της επιστημονικής κοινότητας, με εμπειρία σε σχετικά θέματα, με αναπληρωτή τον Ματθαίου Γεώργιο, Βιολόγο-Ιχθυολόγο.
- Δροσόπουλος Αναστάσιος, ως εκπρόσωπος των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Λατσούδη Παναγιώτη.
- Μαυρομάτη Δάφνη, ως εκπρόσωπο των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής με αναπληρωτή τον Μακρόπουλο Πέτρο.
Οι Δήμοι που συμμετέχουν στο νέο Φορέα είναι:
Δήμος Αιγιαλείας
Δήμος Βέλου – Βόχας
Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας
Δήμος Δωρίδος
Δήμος Θηβαίων
Δήμος Κορινθίων
Δήμος Λεβαδέων
Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας
Δήμος Ναυπακτίας
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Δήμος Πατρέων
Δήμος Σικυωνίων
Δήμος Βέλου – Βόχας
Δήμος Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας
Δήμος Δωρίδος
Δήμος Θηβαίων
Δήμος Κορινθίων
Δήμος Λεβαδέων
Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων
Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας
Δήμος Ναυπακτίας
Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης
Δήμος Πατρέων
Δήμος Σικυωνίων
Να πούμε εδώ ότι μια από τις σημαντικές καινοτομίες που εισάγεται μέσω του Φορέα Διαχείρισης του Κορινθιακού Κόλπου, θα είναι η πρόσληψη προσωπικού με τη δυνατότητα βεβαίωσης περιβαλλοντικών προστίμων και η διάθεση σε αυτόν μηχανοκίνητων και πλωτών μέσων.
Προβλέπεται επίσης η πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού για την υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων με ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο την διαχείριση και αειφορία της φύσης.
Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα, ο Φορέας θα «εξοπλιστεί νομικά» με χάρτες για τον αιγιαλό και το «θαλάσσιο χωροταξικό» που προωθείται παράλληλα με τους δασικούς και κτηματολογικούς χάρτες.
-https://petrosdiver.blogspot.com/2019/02/blog-post_96.html
-http://krissaiosdive.blogspot.com/2019/02/blog-post_16.html
3 σχόλια:
Τρανταχτή η απουσία του παραθαλάσσιου δήμου Δελφών.
Εύγε παλικάρια
Πολύ καλή ενέργεια η σύστασις αυτού του φορέα.
Όμως νομίζω, ότι έδρα του φορέα αυτού, θα μπορούσε να είναι η απομονωμένη και
ξεχασμένη ΙΤΕΑ η το ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ που ευρίσκονται στο μέσον του Κορινθιακού κόλπου και στην βορεινή πλευρά η οποία ως γνωστόν έχει βαριά βιομηχανία αλουμινίου, πλατεία αποθηκεύσεως και γέφυρα φορτώσεως μεταλλείων ως επίσης και πολλές ιχθυοκαλλιέργειες.
Εάν δε ο Φορέας αποκτήσει και πλωτά μέσα, τότε η πρόσβασις μέχρι την Ναύπακτο
η την Κόρινθο θα είναι ευκολότερη.
Η Κόρινθος μεγάλη και εμπορική πόλις είναι και δεν νομίζω ότι έχει ανάγκη την έδρα αυτού του φορέα.
Δικαιώματα έχουν και οι μικρές πόλεις.
Μπορεί να απαντήσει ο Δήμος Δελφών γιατί απέχει?
Δημοσίευση σχολίου