Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2019

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ Δ.Ε. ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΣΟΝΑΚΑΣ ΑΠΑΝΤΑ : «ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ Ο ΤΣΕΛΕΣ»!



Για μικροπολιτικές προεκτάσεις και πολιτικάντικη διάθεση κατηγορεί τον Πρόεδρο της Τ.Κ. ο Θανάσης Τσονάκας και απαντάει αναλυτικά στις αιτιάσεις του τοπικού της Βουνιχώρας.
«Δεν έχει όραμα για τη Βουνιχώρα ο Τσελές»!

Με αιχμηρό τρόπο, αλλά και με την παράθεση αναλυτικών στοιχείων απαντάει ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Γαλαξιδίου Θανάσης Τσονάκας στις αιτιάσεις της Τ.Κ. Βουνιχώρας περί ανυπαρξίας έργου τα τελευταία πέντε χρόνια από τη δημοτική Αρχή, τις οποίες δημοσιεύσαμε στο φύλλο μας της Τρίτης, και σημειώνει: «Είναι ένας από τους μακροβιότερους προέδρους της τ.κ. Βουνιχώρας και άνοιξε μια ατζέντα δημοσίου πολιτικού διαλόγου, που κάνει σαφές από την αρχή ότι δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα και όραμα για το χωριό του. Επίσης προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να καλύψει την πολιτική του ανυπαρξία τα τελευταία δώδεκα χρόνια.»
Αναλυτικά η ανακοίνωση που απέστειλε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ ο Θανάσης Τσονάκας έχει ως εξής
Απάντηση σε δημοσίευμα στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΦΩΚΙΔΑ .
Αριθμός Φύλλου 7, Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019.
Περί διαμαρτυρίας από την τ.κ. Βουνιχώρας για τα έργα που δεν έγιναν.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια θητείας της νυν Δημοτικής Αρχής, περίπου δυόμισι χρόνια θητείας του  Αντιδημάρχου Αθανασίου Τσονάκα, καθώς επίσης και δωδεκάμισι χρόνια θητείας του νυν Προέδρου Δημητρίου Τσελέ θα ήθελα να ενημερώσω τους συνδημότες και συγχωριανούς μου ενδελεχώς για την πορεία των έργων.
Πριν αρχίσω τη λεπτομερή αναφορά μου, θα ήθελα πρώτα να σας ενημερώσω για την πορεία των οικονομικών. Σας παραθέτω συγκριτικό πίνακα από τις επιχορηγήσεις του Δήμου ΣΑΤΑ (Εξέλιξη 2011-2018).
2011 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
1.197.663,00 εκ. €
2012 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
1.833.009,00 εκ. €
2013 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
1.176.600,00 εκ. €
2014 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
795.989,96 εκ. €
2015 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
640.768,39 εκ. €
2016 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
614.640,00 εκ. €
2017 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
614.640,00 εκ. €
2018 ΚΑΠ Επενδυτικών
Δαπανών Κ.Α. 1311
614.640,00 εκ. €
Πρέπει ακόμα να τονίσω ότι η τ.κ. Βουνιχώρας διαθέτει και δικούς της πόρους από τα αντισταθμιστικά έσοδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Ας τα πάρουμε ένα-ένα και να δούμε τι ακριβώς ισχύει:
1)Τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων εντός του οικισμού.
Η μελέτη εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, και εκκρεμεί η σύναψη σύμβασης με τον ανάδοχο.
2) Κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων (Γ΄ Φάση) (Αφορά την ανατολική πλευρά του οικισμού) και 3)Σύνταξη μελέτης όμβριων υδάτων στη δυτική πλευρά του οικισμου.
Η μελέτη κατασκευής παραλήφθηκε το 2009 από τον τότε Καποδιστριακό Δήμο Γαλαξιδίου. Ο κος Τσελές διαβεβαίωνε τους πάντες δημοσίως ότι η μελέτη αφορούσε συνολικά όλον τον οικισμό. Τελικά αποδείχθηκε ότι αφορούσε μόνο την Ανατολική πλευρά του οικισμού, δεν υπήρχε μελέτη που να αφορά την δυτική πλευρά του οικισμού. Παρόλα αυτά, το έργο άρχισε να υλοποιείται τον Ιούλιο του 2014, ολοκληρώθηκε η Α΄ Φάση. Τον Αύγουστο του 2016 ολοκληρώθηκε η Β΄ Φάση του έργου και στο αμέσως προσεχές διάστημα δημοπρατείται η Γ΄ Φάση και ολοκληρώνεται το έργο από την Ανατολική πλευρά του οικισμού.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω και για να υπάρχει αγωγός όμβριων υδάτων σε όλο τον οικισμό είμαστε αναγκασμένοι στη σύνταξη νέας μελέτης όμβριων υδάτων, αυτή τη φορά για τη δυτική πλευρά του οικισμού. Σας ενημερώνω και εδώ ότι στη νεοσύστατη ΔΕΥΑΔ Δελφών στον προϋπολογισμό του 2018 έχει δεσμευτεί ποσό για εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης και αναμένεται η ανάθεσή της.
4) Σύνταξη μελέτης και επισκευή του πρώην κοινοτικού καταστήματος.
Εδώ οφείλω να πω ότι το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν ποτέ στους σχεδιασμούς του κου Τσελέ και παρακινήθηκε  προσωπικά από εμένα . Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το συγκεκριμένο κτίριο δεν είχε καν άδεια νομιμοποίησης. Στις 1/10/2018 ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη η πολεοδομική τακτοποίηση του πρώην κοινοτικού καταστήματος Βουνιχώρας, σύμφωνα με το Ν.4495/2017. Στις 26/11/2018 παραλήφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η πολεοδομική τακτοποίηση και ταυτόχρονα εκπονείται μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου για πλήρη ανακατασκευή του, προκειμένου να στεγαστεί η Τοπική Κοινότητα Βουνιχώρας.
5) Καθαρισμός Δεξαμενών υδροδότησης οικισμού.
Καθαρισμός δεξαμενών πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2017 από εμένα. Από το 2018 η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στη ΔΕΥΑΔ Δελφών. Ωστόσο με έγγραφό μου προς τη ΔΕΥΑΔ Δελφών έχει ζητηθεί να γίνεται καθαρισμός δεξαμενών τόσο στη τ.κ. Βουνιχώρας, όσο και στις υπόλοιπες κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Γαλαξιδίου.
Παρακαλώ ας μας πει ο κος Τσελές κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας του πόσες φορές καθάρισε τις δεξαμενές;
6) Αγορά οικοπέδου πλησίον του νυν κοινοτικού καταστήματος.
Δεν έχει έρθει τέτοια απόφαση της τ.κ. Βουνιχώρας μέχρις ώρας σε εμένα.
7) Ανάπλαση παιδικής χαράς.
Και εδώ οφείλω να πω ότι το συγκεκριμένο έργο δεν ήταν ποτέ στους σχεδιασμούς του κου Τσελέ. Υπήρχε υπουργική απόφαση του 2009, «περί καθορισμού των προϋποθέσεων και τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών των δήμων και των κοινοτήτων , τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Δεν πράξατε τίποτα στο μεσοδιάστημα. Και εδώ οφείλω να πω ελήφθη απόφαση από τη γενική συνέλευση των κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε στις 9 Αυγούστου 2018 στη Βουνιχώρα, που συνηγορούσε στην επισκευή και αδειοδότηση της παιδικής χαράς. Εκπονείται μελέτη από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει δημοπράτηση.
8) Τσιμεντοστρώσεις εντός του οικισμού.
Γίνεται συγκεκριμένος κ. Πρόεδρε, τι ακριβώς θέλετε να κάνετε;
9) Αρχιτεκτονική Μελέτη του κοινοτικού καταστήματος που προορίζεται για ξενώνας.
Αποδείχθηκε ότι το δημοτικό κτίριο που προορίζεται για ξενώνας δεν είχε άδεια, δυστυχώς για εσάς κύριε Πρόεδρε δημοσίως διαδίδατε ότι το κτίριο έχει άδεια. Τι κάναμε; Σε πρώτη φάση έχει ανατεθεί σε συνεργάτη η πολεοδομική τακτοποίηση του κτιρίου, καθώς επίσης και η μελέτη στατικής επάρκειας του. Όταν ολοκληρωθούν αυτά θα ακολουθήσει και η Αρχιτεκτονική μελέτη του κτιρίου.
10) Πρόγραμμα Αγροτικής Οδοποιίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για ένα τριετές πρόγραμμα χρηματοδότησης που ξεκίνησε το 2017 και ολοκληρώνεται το 2019 με κατανομή ανά έτος περίπου 140.000,00 ευρώ και η Δημοτική Ενότητα Γαλαξιδίου, που ανήκει και η τ.κ. Βουνιχώρας, θα ενταχθεί μαζί με άλλες τρεις δημοτικές ενότητες εντός του τρέχοντος έτους.
11) Ανάπλαση Μονοπατιού Κεδροδάσους Βουνιχώρας.
Να τα πάρουμε από την αρχή. Το Μονοπάτι του Κεδροδάσους η μελέτη παραλήφθηκε από τον Καποδιστριακό Δήμο Γαλαξιδίου το 2010. Ο πρόεδρος δεν φρόντισε για την ένταξη του κατά τη διάρκεια της πρώτης Καλλικρατικής θητείας. Το έργο εντάχθηκε στο LEADER,  2007-2013, και  το Νοέμβριο του 2014 ανατέθηκε σε εργολάβο από τη νυν δημοτική αρχή. Όμως, επειδή έληγε το πρόγραμμα και ο εργολάβος δεν ήταν σίγουρος για την πληρωμή του, αντάλλαξε επιστολές με τον πρόεδρο προκειμένου να πληρωθεί από πόρους των ΑΠΕ. Εγώ ήμουν που διαφώνησα να  γίνει κάτι τέτοιο με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για έργο με μεγάλο κόστος που βρίσκεται εκτός οικισμού, και υπάρχουν άλλες ανάγκες εντός οικισμού. Ο Δήμος ήδη έχει υποβάλει πρόταση στον ΟΑΣΕ για ανάδειξη όλων των μονοπατιών  του Δήμου Δελφών, η οποία περιλαμβάνει και το μονοπάτι του κεδροδάσους.
Θα ήθελα επιπλέον να ενημερώσω τους συνδημότες μου και συγχωριανούς μου και για κάποια άλλα θέματα τα οποία έχουν γίνει και δεν κάνουν λόγο ο πρόεδρος και το συμβούλιο του.
Ένα θέμα το οποίο οφείλω να σας ενημερώσω είναι ότι ο κος Πρόεδρος από το 2015 μέχρι το 2018 έχει λάβει το ποσό των 8.000,00 ευρώ στο λογαριασμό του ( 2.000,00 ευρώ το χρόνο με τη μορφή πάγιας προκαταβολής ) προκειμένου να καλύπτει κάποιες πάγιες ανάγκες της καθημερινότητας. Ας μας ενημερώσει τι ακριβώς κάνει; Επίσης όσες φορές έχει ζητήσει προσωπικό για καθαρισμό και άλλες ανάγκες έχει εξυπηρετηθεί από το δήμο, παρόλο που είναι απών.
Ένα δεύτερο θέμα που ήθελα επιπλέον να θίξω είναι η παραλαβή από την νυν δημοτική αρχή του δημοτικού κτιρίου (πρώην supermarket) που έγινε τον Απρίλιο του 2017, από τον εργολάβο, έργο που είχε υλοποιηθεί από το 2006. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να προσθέσω ότι ο κος Πρόεδρος έλεγε ότι δήθεν ο δήμος χρωστούσε στον εργολάβο 18.000,00 ευρώ και γι’ αυτό καθυστερούσε η παραλαβή του. Τελικά αποδείχθηκε ότι τη μόνη εκκρεμότητα που είχε ο δήμος με τον εργολάβο ήταν το ποσό των 581,34 ευρώ και οφειλόταν στην αύξηση του συντελεστή του Φ.Π.Α. από 19% που ήταν στο 23% που είναι σήμερα, και αποτελούσε τροχοπέδη στην παραχώρηση του κτιρίου στο Πολιτιστικό Σύλλογο Βουνιχώρας.
Κλείνοντας, την απάντηση μου θα ήθελα να πω στον αγαπητό Πρόεδρο κο Τσελέ και στα αγαπητά μέλη του συμβουλίου, ότι το συγκεκριμένο δελτίο τύπου που ανήρτησαν, όχι μόνο έχει μικροπολιτικές προεκτάσεις, αλλά έχει και πολιτικάντικη διάθεση. Είναι ένας από τους μακροβιότερους προέδρους της τ.κ. Βουνιχώρας και άνοιξε μια ατζέντα δημοσίου πολιτικού διαλόγου, που κάνει σαφές από την αρχή ότι δεν έχει πολιτικό πρόγραμμα και όραμα για το χωριό του. Επίσης προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να καλύψει την πολιτική του ανυπαρξία τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Επιπλέον ο χρόνος που εκφράζει το τοπικό συμβούλιο την «αγανάκτηση του» είναι άτοπος, διότι τα περισσότερα έργα δεν είχαν ούτε μελέτες, και όπως γνωρίζετε πολύ καλά το δυσκολότερο κομμάτι σε ένα έργο είναι το μελετητικό και το αδειοδοτικό.
Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να τοποθετηθώ δημόσια για το τι έχω πράξει τα δυόμισι χρόνια της θητείας μου, ως Αντιδήμαρχος Γαλαξειδίου.
12 Φεβρουαρίου 2019
Με εκτίμηση
Αθανάσιος Ιωά. Τσονάκας
Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Γαλαξειδίου

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΝΑΣΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ?ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ?ΤΑ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ Η ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ?ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ?