Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Τα φροντιστήρια "ΜΑΘΗΣΗ" Ιτέας και "ΠΑΙΔΕΙΑ" Άμφισσας στο Ευγενίδιο Ίδρυμα - ΦΩΤΟ

Βιωματική μάθηση
Επίσκεψη στο ΕΥΓΕΝΙΔΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Έναs σύγχρονος τρόπος προσέγγισης της γνώσης  είναι η βιωματική μάθηση. Στηρίζεται στο τρίγωνο παρατηρώ – κατανοώ – δρω, που είναι τελικά ο σκοπός όχι μόνο της διδασκαλίας, αλλά και της ίδιας της επιστήμης.
Οι κυριότερες αρχές της είναι:
·         Ενθαρρύνει τον μαθητή να συμμετέχει ενεργητικά στη μαθησιακή διεργασία, να ερευνά, να αναπτύσσει τη φαντασία του και τη δημιουργικότητά του.
·         Επιδιώκει την προσωπική νοηματοδότηση και όχι την απομνημόνευση πληροφοριών.
·         Κινητοποιεί τους μαθητές διανοητικά και συναισθηματικά.
·         Αναπτύσσει την αυτογνωσία των μαθητών.
Στα φροντιστήρια ΠΑΙΔΕΙΑ και ΜΑΘΗΣΗ  θεωρούμε ότι η γνώση οικοδομείται βήμα βήμα και το ιδανικό είναι να μεταφέρεται στην πράξη, μέσα από την παρατήρηση και το πείραμα.
Προωθούμε τη βιωματική μάθηση με τα πειράματα της Φυσικής και της Χημείας, με τα εργαστήρια Πληροφορικής, αλλά και Ρομποτικής που διαθέτουμε.
Στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας εκδρομής των φροντιστηρίων μας, επισκεφθήκαμε το Σάββατο στις 26-1-2019 το ΑΤΗΕΝΑ, Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ευγενιδίου Ιδρύματος στην Αθήνα, που άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο. Ένα χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την Επιστήμη και την Τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους.
Οι μαθητές μέσω της διάδρασης με τα 54 εκθέματα που υπήρχαν, απέκτησαν ενεργό ρόλο. Παρατήρησαν, πειραματίστηκαν, συναρμολόγησαν, προβληματίστηκαν. Τα εκθέματα αφορούσαν τις Επιστήμες της Φυσικής (Μηχανική, Ηλεκτρομαγνητισμός, Ήχος, Φως, Ενέργεια, Σύμπαν), της Χημείας, της Βιολογίας, των Μαθηματικών, της Πληροφορικής και της Ρομποτικής.
Τέλος, οι επιστήμονες του Ιδρύματος μας παρουσίασαν τα «Εκρηκτικά πειράματα» και μας αποκάλυψαν τα μυστικά που κρύβονται πίσω από εντυπωσιακές εκρήξεις.
Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης οι μαθητές εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους.
Η επίσκεψη αυτή ήταν και για εμάς τους εκπαιδευτικούς πολύ δημιουργική, μιας και πρέπει να είμαστε ανοικτοί στις νέες εκπαιδευτικές διαδικασίες και σε νέα ερεθίσματα. Επιδίωξή μας είναι, τα παιδιά να αγαπήσουν την μάθηση, την οποία προωθούμε ως αναζήτηση του νοήματος και όχι ως στείρα απομνημόνευση. Άλλωστε ως δάσκαλοι συμβάλλουμε στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των μαθητών μας.
Στο δεύτερο μέρος της εκδρομής επισκεφθήκαμε το Allou Fun Park, όπου μαθητές και καθηγητές χαλαρώσαμε και διασκεδάσαμε.

Μιχάλης Ηλιάδης
Μαθηματικός των φροντιστηρίων
ΠΑΙΔΕΙΑ στην Άμφισσα και
ΜΑΘΗΣΗ στην Ιτέα






Δεν υπάρχουν σχόλια: