Το μάθαμε απ’ το story του ηθοποιού Μιχάλη Λεβεντογιάννη:
Και το ψάξαμε…
Το Diwali είναι η μεγαλύτερη γιορτή του Νεπάλ.
Επί πέντε μέρες, κάπου στα μέσα του φθινοπώρου, οι Νεπαλέζοι ινδουιστές γιορτάζουν τη νίκη του φωτός επί του σκότους, του καλού επί του κακού, της γνώσης επί της άγνοιας, αλλά και τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τα πλάσματά της. Και ιδιαίτερα με ορισμένα πλάσματα, όπως τα κοράκια, τις αγελάδες και τα σκυλιά.
Στο φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, κάπου μέσα στον μήνα Νοέμβριο, η δεύτερη μέρα των εορτασμών ονομάζεται Kukur Tihar, δηλαδή ημέρα των σκύλων και είναι αφιερωμένη στα πιστά κατοικίδια.
Τους αφιερώνουν ολόκληρη την ημέρα και συμμετέχουν όλα, κατοικίδια και αδέσποτα. Στολίζονται με γιρλάντες από λουλούδια, σημάδι σεβασμού προς το ζώο, που αναγνωρίζεται σαν πλάσμα σημαντικό, άξιο των προσευχών των πιστών με σκοπό να τα τιμήσουν για την πίστη τους προς τους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια της Kukur Tihar, οι πολίτες βάζουν κόκκινη μπογιά στο μέτωπό τους, σε μορφή σκόνης που ονομάζεται «Tika». Αυτή η σκόνη συμβολίζει την ιερότητά τους και την ιερότητα των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί τους. Στολίζουν τον λαιμό τους με γιρλάντες από κατιφέδες και προσφέρουν ένα λαχταριστό γεύμα σε κάθε ζωάκι, είτε είναι αδέσποτο είτε έχει ιδιοκτήτη.
Φυσικά, τα τιμώμενα πρόσωπα (ή μάλλον, τα τιμώμενα μουσούδια) της ημέρας απολαμβάνουν και εξαιρετικές έξτρα λιχουδιές, είτε στα σπίτια τους είτε στον δρόμο.
Αντίστοιχες γιορτές γίνονται και στην Ινδία και σε άλλες ινδουιστικές χώρες.
Ο ινδουισμός (όπως και ο βουδισμός) έχει παράδοση σεβασμού στα σκυλιά, αφού θεωρούνται κατεξοχήν φορείς της αρετής και της δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικός ο μύθος στο ιερό βιβλίο Mahabharata, όπου ο βασιλιάς της αρετής Yudhishthira αρνείται να μπει στον παράδεισο χωρίς το πιστό του σκυλί.
Οι σκύλοι θεωρούνται ιεροί και πιστεύεται ότι είναι φύλακες του Θεού του θανάτου, Yamaraj και φυλάνε τις πύλες του θανάτου.
1 σχόλιο:
Εδώ ρίχνουμε φόλες.
Δημοσίευση σχολίου